Vainoharhaisten trillerien parhaat: salaliitot elokuvissa Top 10

3.3.2013 17:41

5 The Insider – Sisäpiirissä

insider

Tuottaja-ohjaaja Michael Mannin The Insider – Sisäpiirissä on tositapahtumiin perustuva elokuva tupakkateollisuuden ja median kiemuroista.

CBS-televisiokanavan suositun 60 minuuttia -ajankohtaisohjelman tuottaja Lowell Bergman (Al Pacino) ja tähtitoimittaja Mike Wallace (Christopher Plummer) haastattelevat tupakkayhtiö Brown & Williamsonilta potkut saanutta tutkijaa Jeffrey Wigandia (Russell Crowe).

Haastattelussa paljastuu yhtiön menetelmistä arkaluontoisia asioita. Wigandin mukaan yhtiö on lisännyt savukkeisiin tahallaan riippuvuutta aiheuttavia aineita. Ensin CBS hyllyttää ohjelman tupakkayhtiön painostuksesta, mutta pian tiedot vuotavat julkisuteen. Seuraa laaja skandaali ja oikeudenkäyntejä. Nimettömät tahot alkavat uhkailla Wigandia ja hänen perhettään.

The Insider – Sisäpiirissä on intensiivisesti näytelty, pitkästä kestostaan huolimatta tiukasti otteessaan pitävä elokuva, jossa totuuden paljastaminen tuntuu olevan vaarallisempaa terveydelle kuin tupakointi.

4 Presidentin miehet

all_the_presidents_men
Tositapahtumiin perustuva Presidentin miehet kertoo kahdesta toimittajasta, Carl Bernsteinistä ja Bob Woodwardista, jotka pääsevät kiinni kaikkien aikojen juttuun. Aluksi kyseessä on Watergate-rakennuksessa sijaitsevaan demokraattien toimistoon tehty murto. Taustalta paljastuu salaliitto, jonka jäljet johtavat Valkoiseen taloon. Tärkeään rooliin nousee nimetön lähde, ”syvä kurkku” (Hal Holbrook), jonka henkilöllisyys on yhä hämärän peitossa.

Watergate-skandaali johti lopulta presidentti Richard Nixonin eroon. Bernstein ja Woodward saivat tutkimuksistaan Pulitzer-palkinnon. Robert Redford hankki heidän kirjansa oikeudet ja näytteli Woodwardin osan. Bernsteinin rooliin palkattiin toinen tuon ajan supertähti Dustin Hoffman.

Presidentin miehet on pitkälle William Goldmanin kirjoittamaan dialogiin nojaava elokuva. Vaikka elokuva vilisee tosielämän faktoja, nimiä ja päivämääriä, on siihen lisätty jonkin verran myös fiktiivisiä elementtejä.

3 Mantshurian kandidaatti

mantsurian_kandidaatti
John Frankenheimerin kylmän sodan ajan mestariteos Mantshurian kandidaatti on unohtumaton yhdistelmä salaliittotrilleriä ja poliittista satiiria sekä monia muita teemoja.

Raymond Shaw (Laurence Harvey) palaa Korean sodasta palkittuna veteraanina. Jotain outoa hänen sankaruudessaan kuitenkin on. Shawn kanssa palvellut majuri Marco (Frank Sinatra) näkee toistuvia painajaisia. Hänen mieleensä palaa asioita, joiden perusteella näyttää siltä että Shaw on jotain aivan muuta kuin sotasankari.

Mantshurian kandidaatti oli Yhdysvalloissa 25 vuotta pimennossa ja palasi levitykseen vasta 80-luvun lopulla. Siitä miksi se vedettiin pois levityksestä, on toinen toistaan hurjempia teorioita. Elokuvaa on syytetty sekä kommunistisesta että äärioikeistolaisesta propagandasta ja jopa yhteyksistä Kennedyn murhaan. Suomessakin se oli mustalla listalla.

Mantshurian kandidaatin mielikuvituksellinen tarina tekee tänäkin päivänä vaikutuksen. Vuonna 2004 elokuvasta tehtiin Jonathan Demmen ohjaama uusintaversio.

2 Keskustelu

conversation-movie-poster-1974-1020299110
Suuryrityksen johtaja (Robert Duvall) pyytää salakuunteluekspertti Harry Caulia (Gene Hackman) äänittämään miehen ja naisen välistä puistokeskustelua. Caul on alansa eliittiä, mutta hänestä on tullut vainoharhainen. Aikaisempi salakuuntelukeikka johti kuolemantapauksiin. Harry ei haluakaan luovuttaa nauhaa toimeksiantajalle koska epäilee, että salakuuntelun kohteiden henki on jälleen vaarassa.

Keskustelu oli Francis Ford Coppolan pitkään kehittelemä projekti, joka lopulta filmattiin kahden ensimmäisen Kummisedän välillä. Vaikka suuri yleisö ei löytänyt elokuvaa, se voitti Kultaisen palmun Cannesissa, ja Coppola itse pitää sitä lempielokuvanaan. Keskustelu onkin loistava tutkielma vainoharhaisuudesta, peloista ja voyerismista Hitchcockin Takaikkunan ja Antonionin Blow-Upin tapaan.

Keskustelu on tehty kylmän sodan ja Watergaten aikaan. Ilmapiiri on sen jälkeen muuttunut ja tekniikkakin on kehittynyt, mutta itse elokuva ei tunnu lainkaan vanhentuneelta vaan edustaa Coppolaa kykyjensä huipulla.

1 JFK – Avoin tapaus

JFK
On kulunut kolme vuotta presidentti John F. Kennedyn salamurhasta. Neworleansilainen syyttäjä Jim Garrison (Kevin Costner) saa selville uusia asioita murhasta ja alkaa tehdä tutkimuksia ja kuulusteluja. Näyttää siltä, että syyllisenä pidetty Lee Harvey Oswald ei ole voinut olla ainoa ampuja vaan tappajia oli useampia. Johtolankojen perusteella selviää, että liikemiehellä nimeltä Clay Shaw (Tommy Lee Jones) on outoja yhteyksiä Oswaldiin.

Kolmituntinen JFK vyöryttää hillittömän määrän teorioita, arvailuja ja spekulaatiota. Mafia, CIA, FBI, armeija ja monet muut tahot tuntuvat kaikki olevan omalta osaltaan vastuussa Kennedyn kuolemasta.

Ovatko elokuvassa esitetyt olettamukset tosia tai lähelläkään sitä, on oma kysymyksensä. Oliver Stone ei ole mikään historiankirjoittaja, mutta tarinankerronnan hän osaa. JFK on Stonen mestarillinen taidonnäyte, jossa leikkaus, kuvaus sekä faktaa ja fiktiota sekoittava käsikirjoitus saavat aikaan hypnoottisen kokonaisuuden.