Parhaat taiteilijaelämäkerrat valittu – katso Top 10

20.4.2013 00:30

7. Pollock



Näyttelijä Ed Harris sai isältään lahjaksi taidemaalari Jackson Pollockin elämäkerran ja samalla sai kuulla muistuttavansa kovasti taiteilijaa. Siitä sai alkusysäyksen vuosia kestänyt projekti, joka johti lopulta siihen, että Harris sekä ohjasi, tuotti että näytteli pääosan elokuvassa Pollock. Lopputulos on intensiivinen kuvaus taiteilijasta, jonka elämää varjostivat alkoholismi ja maanis-depressiivinen mielisairaus.

Omaperäisellä tavalla maalia kankaalle roiskiva Jackson Pollock (1912–1956) oli abstraktin ekspressionismin edustaja, jota pidetään nykyään yhtenä Yhdysvaltain merkittävimmistä taidemaalareista. Pollockin tärkein tukija oli hänen vaimonsa Lee Krasner (Oscarilla palkittu Marcia Gay Harden), taidemaalari hänkin. Pollock on voimakas taiteilijaelämäkerta ja kiinnostava kuvaus 1940- ja 1950-lukujen taidemaailmasta Yhdysvalloissa.

6. Loisto

Kansi - Shine

Loisto perustuu australialaisen pianistin David Helfgottin elämään. David on lapsinero, jota juutalaisvainoja Euroopasta Australiaan paennut isä (Armin Mueller-Stahl) kouluttaa ankaralla kädellä. Isä ei päässyt aikoinaan toteuttamaan musiikillisia haaveitaan, joten hän siirtää tukahdutetun kunnianhimonsa Davidiin.

Tyrannimaisen isän aiheuttamat traumat jättävät jälkensä. Lontoossa opiskellessaan hän saa hermoromahduksen kesken esittämäänsä Rahmaninovin pianokonserttoa. Henkiset vammat jäävät pysyviksi.

Eri ikävaiheissa Davidia esittää kolme eri näyttelijää. Pakkomielteisesti mumisevaa aikuista Davidia esittävä Geoffrey Rush voitti roolisuorituksestaan Oscarin. Loisto on monella tapaa koskettava elämäkertaelokuva, jossa tämäntyyppisiä elokuvia usein vaivaava liiallinen sentimentalisuus on pystytty välttämään. Päällimmäiseksi teemaksi nousee musiikin ja rakkauden sekä tuhoava että parantava voima.

5. Minun elämäni

Kansi - My Left Foot

Irlantilaisen Jim Sheridanin esikoiselokuva Minun elämäni perustuu Christy Brownin (1932–1981) omaelämäkertaan. Christy syntyi köyhään ja monilapsiseen dublinilaisperheeseen cp-vammaisena. Häntä pidettiin vajaaälyisenä mutta kaikkien hämmästykseksi hän oppii kirjoittamaan käyttämällä ainoaa toimivaa raajaansa, vasenta jalkaansa. Uskomattomalla sinnikkyydellä ja rohkeudella Christystä tulee menestyksekäs taidemaalari, runoilija ja kirjailija.

Christyä esittää unohtumattomsti Daniel Day-Lewis. Elokuva on paikoitellen rankkaa katsottavaa, mutta siinä on mukana irlantilaista huumoria ja elämänmyönteisyyttä. Christyn äiti ymmärtää alusta saakka poikansa kyvyt ja on hänelle tärkeä tukija.

Day-Lewis ja äitiä esittänyt Brenda Fricker voittivat molemmat Oscarin. Sheridan ja Day-Lewis ovat jatkaneet menestyksekästä yhteistyötä elokuvissa Isän nimeen (1993) ja The Boxer (1997).

4. Ray

Kansi - Ray

Taylor Hackfordin ohjaama Ray Charlesin elämäntarinan kertova Ray toi Jamie Foxxille vuosi sitten Oscar-palkinnon parhaasta miespääosasta. Ja täysin oikeutetusti. Foxx muuntautui Ray Charlesiksi hämmästyttävällä tavalla. Eleillä, liikkeillä ja ennen kaikkea karismaattisella olemuksellaan Foxx tekee muusikkonerosta todentuntuisen henkilökuvan.

Ray keskittyy Ray Charlesin nuoruusvuosiin 30-luvun lapsuuden ajoista 60-luvun menestyksen huippuhetkiin. Charles osallistui itse elokuvan tekoon mutta silti siinä käsitellään hänen elämäänsä kaunistelematta. Charlesin kaksi pahaa addiktiota, vuosia kestänyt huumeiden käyttö ja pakkomielteiset naisseikkailut saavat elokuvassa paljon tilaa. Ray on paitsi taiteilijaelämäkerta myös uskomaton selviytymistarina, jossa mustan yksinhuoltajan sokea lapsi nousee maailmankuuluksi muusikoksi.