3. Amadeus

Tsekkiläisen Milos Formanin ohjaama Amadeus putsasi pöydän vuoden 1985 Oscar-kisassa. Elokuva perustuu Peter Shafferin menestyksekkääseen näytelmään. Vaikka se kertoo Wolfgang Amadeus Mozartin elämästä, siinä on mukana runsaasti fiktiivisiä elementtejä.
Amadeus kertoo Mozartin (Tom Hulce) tarinan hovisäveltäjä Salierin (F. Murray Abraham) näkökulmasta. Mielisairaalaan joutunut Salieri vihasi Mozartia mutta ymmärsi tämän nerouden. Jumalaa koko ikänsä hartaasti palvellut Salieri saa huomata, että musiikillisilla lahjoilla ei olekaan siunattu häntä vaan kevytmielistä ja kikattavaa Mozartia. Salierin kateus saa valtavat mittasuhteet ja johtaa traagisiin tekoihin.
Forman kuvasi Amadeuksen vanhoilla kotikulmillaan Prahassa. Mestarillisen ohjauksen ja loistavien näyttelijöiden lisäksi Amadeus sisältää runsaasti kapellimestari Neville Marrinerin sovittamia Mozartin sävellyksiä.
2. Vincent ja Theo

Robert Altmanin Vincent ja Theo kertoo paitsi Vincent van Goghin myös hänen veljensä Theon elämästä. Luonteeltaan erilaisilla veljeksillä oli läheinen suhde. Maanläheisempi ja käytännöllisempi Theo oli taidegalleristi, joka tuki mieleltään epävakaata Vincentiä paitsi taloudellisesti myös henkisesti.
Robert Altman ohjasi Vincentin ja Theon alunperin televisioon minisarjaksi, mistä se muokattiin pitkäksi elokuvaksi. Elokuva ei löytänyt suurta yleisöä, mutta se sai kriitikoilta loistavat arvostelut ja nosti Altmanin uran uuteen nousuun.
Altman kuvaa veljesten elämää unohtamatta nerouden pimeitä puolia. Tim Rothin roolisuoritus näyttää voimallisesti sekä Vincentin hulluuden että inhimillisyyden. Heti elokuvan alussa tulee esiin Vincentin elämän hämmästyttävä ristiriita. Nähdään huutokauppa nykyajassa, jossa Auringonkukkia-maalauksen hinta nousee miljooniin puntiin. Siitä siirtyy kuva kurjuudessa elävään Vincentiin.
1. Andrei Rubljov

Andrei Tarkovskin toinen pitkä elokuva Andrei Rubljov sijoittuu 1400-luvun Venäjälle. Munkki Andrei Rublev (Tarkovskin vakionäyttelijä Anatoli Solonitsyn) lähtee luostarista tarkoituksenaan tulla ikonimaalariksi. Rubljov vaeltaa pitkin keskiaikaista Venäjää ja kohtaa matkallaan maallisia houkutuksia, köyhyyttä, sairautta ja kuolemaa.
Neuvostoviranomaisten hyljeksimä elokuva oli vuosia hyllytettynä vaikka se voitti monia kansainvälisiä palkintoja ja sitä pidetään yleisesti mestariteoksena.
Andrei Rubljov jakautuu kahdeksaan episodiin. Tarkovski yhdistelee taidetta ja uskonnollisia kokemuksia. Runollinen ja visuaalisesti häikäisevä elokuva sisältää alitajuntaan pysyvästi jääviä elokuvallisia hetkiä kuten alkupuolen vaikuttava ilmapallomatka tai nuoren kellonvalajan koskettava tarina. Mustavalkoinen elokuva puhkeaa lopussa hehkuviin väreihin.