3. Murha Valkoisessa talossa

Murhatutkimuksissa on tärkeä tutkia tapahtumapaikka läpikotaisin, ja kun uhri on Valkoisessa talossa työskentelevä sihteeri, on odotettavissa paljon kuvia kyseisen rakennuksen sisätiloista. Totuuden kannalta niillä ei ole paljonkaan tekemistä, mutta ne ovat kuitenkin niin vakuuttavat, että poikkeamilla absoluuttisesta totuudesta ei ole paljonkaan väliä. Wesley Snipesin suorittamien murhatutkimusten ohella presidentille aiheuttaa harmaita hiuksia panttivankikriisi Pohjois-Koreassa.
Elokuvan alkuperäinen nimi viittaa myös Valkoisen talon osoitteeseen, joka on 1600 Pennsylvania Avenue. Kameran vieraillessa Snipesin esittämän etsivän kotona nähdään myös, että mies on kiinnostunut Valkoisen talon historiasta, sillä hän on rakentanut pienoismallin siitä ja sen lähialueista sellaisina kuin ne olivat vuonna 1861.
2. Lincoln

Ihmemies Steven Spielbergin elokuva orjuuden lopettaneesta presidentti Abraham Lincolnista keräsi ruhtinaalliset 12 Oscar-ehdokkuutta, mutta onnistui realisoimaan niistä vain kaksi: lavastus ja miespääosa. Molemmat olivat ansaittuja, sillä siinä missä Daniel Day-Lewis uppoutui täysin rooliinsa, oli aikalaiskuvauksessa tavoitettu pikkutarkasti vuoden 1965 tilanne myös Valkoisen talon osalta.
Tuolloinkin Valkoinen talo oli paitsi presidenttiparin koti myös politikoinnin keskus ja käytännön vallankäytön virasto. Se oli hälisevä ja ihmisiä liiallisuuteen asti kuhiseva paikka. Silti elettiin viattomampia aikoja, eikä taloa ympäröinyt edes aita. Mikä tärkeintä, rapistunut talo on kiistakapula
edustusbudjetti luovasti käyttävän maan ensimmäisen naisen, Mary Lincolnin, ja hänen miehensä kanssa kättä vääntävän republikaanijohtajan välillä. Sekä Sally Field että Tommy Lee Jones olivat rooleistaan sivuosaehdokkaina.
1. Amerikan presidentti

Michael Douglas esittää toiselle kaudelle valmistautuvaa Yhdysvaltojen presidenttiä, joka leskenä tarvitsee seuralaisen tärkeälle valtioiden päämiesten tapaamiselle. Erinäisten sattumusten kautta homman saa ympäristöasialobbaaja (Annette Bening), ja eipä aikaakaan, kun kipinät sinkoilevat heidän välillään. Valitettavasti niitä aiheuttavat myös sisäpoliittiset hankaukset, eivätkä suinkaan romanttisessa mielessä.
Amerikan presidentti on myös Valkoiseen taloon sijoittuvan The West Wing -sarjan kirjoittaneen Aaron Sorkinin käsialaa. Itse asiassa se voisi olla sarjan esiosa. Kuvausryhmä vaeltaa pikkutarkasti rakennetuissa kulisseissa kuin kotonaan – ja sama tunne tulee myös katsojalle.
Ensi-iltansa aikoihin Amerikan presidentti oli vain kohtuullinen menestys, mutta se on kasvattanut suosiotaan vuosien myötä, ja nyttemmin se on julistettu yhdeksi suurimmista amerikkalaisista romanttisista elokuvista.
Olympos on valloitettu tulee ensi-iltaan 19.4. Lue lisää aiheesta Episodista 4/2013.