3 Pimeyden läheisyys

Oscarin ensimmäisenä naisohjaajana voittanut Kathryn Bigelow teki historiaa jo 80-luvulla ohjaamalla kaikkien aikojen parhaan naisen tekemän kauhuelokuvan. Käsikirjoitus syntyi Eric Redin kanssa, jonka aiemmasta klassikosta Liftari (1986) on jo tehty valitettavan huono uusintaversio.
Arizonan karuihin maisemiin sijoittuva Pimeyden läheisyys kertoo karavaanilla kulkevasta vampyyriperheestä, jonka matkaan nuori Caleb (Adrian Pasdar) joutuu. Vuotta aiemmin Bigelow’n tulevan aviomiehen James Cameronin Aliens – paluussa (1986) esiintyneet Lance Henriksen ja Bill Paxton nähdään verenimijäperheen karismaattisina johtajina.
Pimeyden läheisyys on huippulahjakkaan ohjaajan debyyttimestariteos, jossa yhdistyy täydellisesti tunnelmallinen kauhu, räjähtävä toiminta ja koskettava draama. Genreuusintaversioihin erikoistunut Platinum Dunes on yrittänyt jo jonkin aikaa tuottaa elokuvaa uusiksi, mutta ainakaan vielä ei ole tapahtunut mitään. Jos Bigelow’n elokuva ikinä visioidaan uusiksi, toivon, että tehtävä annettaisiin Zack Snyderille – ohjaajalle, joka on jo todistanut hallitsevansa niin ultraväkivaltaisen kauhun (Kuolleiden aamunkoitto) kuin komean ja synkän fantasiadraaman (Watchmen).
2 Elää ja kuolla L.A:ssa

William Friedkinin Elää ja kuolla L.A:ssa on kaikkien aikojen paras poliisitrilleri ja ylipäätään yksi maailman parhaista elokuvista. Täydellisyyden muodostavia osatekijöitä on useita. Niihin kuuluvat 1970-luvun kultakaudelta luomiskykynsä huipulle palannut ohjaaja, hänen ja kirjailija Gerald Petievichin jalostama timanttinen käsikirjoitus, kameravelho Robby Müllerin henkeäsalpaaviin kuviin yltävä Los Angeles -tallennus, Wang Chungin tummanpuhuva poptaide musiikkina sekä upea näyttelijäkokoonpano ristiriitaisissa rooleissa.
Tarina seuraa William L. Petersenin ja John Pankowin esittämien agenttien rajua taistelua Willem Dafoen tulkitsemaa nerokasta ja häikäilemätöntä rahanväärentäjää vastaan. Kohti ääriväkivaltaista kliimaksiaan kulkeva juoni on käänteiltään armoton ja arvaamaton. Sitä ohjaava kerronta synkkää, viileää ja viettelevää.
Kun puhutaan tämän tason mestariteoksesta, on uusintaversion ohjaajan oltava samaa jättiläisluokkaa. Vaihtoehtoja on lopulta vain yksi. Michael Mann on Friedkinin tasoinen toiminnan kuvaaja sekä joka suhteessa toden tuntuun pyrkivä mestari, jonka käsissä alkuperäisteoksen hardcore-realismi saisi arvoisensa kohtelun. Mann on myös ainoa ohjaaja, joka on kyennyt kuvaamaan Los Angelesia yhtä taitavasti ja viettelevästi kuin Friedkin. Heat – ajojahti (1995) ja Collateral – väärä aika väärä paikka (2004) ovat tästä loistavia esimerkkejä.
1 Kalkkunanmetsästys

Mikä on hyvän uusintaversion mitta? Se viihdyttää, järkyttää tai koskettaa kuten alkuperäisteos, tavoittaen silti oman äänen. Hyviä esimerkkejä on monia: William Friedkinin Pelon palkka (1977), Brian De Palman Arpinaama (1983), David Cronenbergin Kärpänen (1986), Jacques Audiard’n Kun sydän lakkaa lyömästä (2005)… Hienoista elokuvista tehtyjä loistavia uusintaversioita, joita yhdistää tekijöidensä rakkaus alkuperäiseen materiaaliin.
Tältä pohjalta en voisi kuvitella mitään viihdyttävämpää kuin Quentin Tarantinon miljoonaluokan uudelleenvisiointi aussieksploitaation hillittömimmästä väkivaltaklassikosta Kalkkunanmetsästys. 2000-luvun postapokalyptiseen maailmaan sijoittuvassa tarinassa ihmiset on jaettu kahteen kastiin: metsästäjiin ja metsästettäviin. Aiempi ryhmä edustaa valtaeliittiä, joka pitää alemman ryhmän ihmisiä vankeina verisillä keskitysleireillä. Vankeja myös käytetään ”kalkkunanmetsästykseksi” kutsutussa pelissä, jonka idea on otettu elokuvasta Zaroffin koirat (1932). Steve Railsback on kaikkein julmimmalle, lempinimeltään Blood Camp Thatcheriksi ristitylle leirille saapuva vanki Paul, joka yrittää paeta kauniin Chrisin (Olivia Hussey) kanssa.
Kalkkunanmetsästyksen ohjasi ozploitationin suuri nimi, yhä b-elokuvan parissa ahkeroiva Brian Trenchard-Smith (Mies Hong Kongista), jonka ihailija Tarantino tunnetusti on. Entä kuka korvaisi Steve Railsbackin? Jason Statham olisi liian ilmeinen valinta, joten ehdotan Kunniattomissa paskiaisissa (2009) loistanutta Michael Fassbenderiä. Ja hänen rinnalleen Diane Krugeria tai Mélanie Laurent’ta.