Unstoppable – Pysäyttämätön

Toimintajännäri sisältää katastrofin aineksia.

11.11.2010 15:30
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 12.11.2010

Ohiossa muun muassa fenolia ja maalia kuljettanut tavarajuna kulki vuonna 2001 miehittämättömänä yli sadan kilometrin matkan ennen kuin se saatiin pysäytettyä. Suurimmillaan junan nopeus nousi yli 75 kilometriin tunnissa. Löyhästi Ohion junahässäkkään perustuva Unstoppable – Pysäyttämätön on katastrofin ainekset sisältävä toimintajännäri karkuteille päässeestä tavarajunasta – lempinimeltään The Beast, Peto – joka uhkaa tuhota edessään sijaitsevan kaupungin.

Chris Pine (Star Trek) on Will, nuori ja uraansa vasta aloitteleva veturinkuljettaja. Frank (Denzel Washington) puolestaan on 28 vuotta junia kuljettanut, työtään rakastava mies, jonka rautatieyhtiö haluaa korvata nuoremmalla ja halvemmalla työvoimalla – Willillä. Kaksi erilaista miestä päätyvät työpariksi päivänä, joka muuttaa molempien elämän. Kun myrkkylastissa oleva tavarajuna pääsee vahingossa irti ja muodostaa kohti suurta kaupunkia kohti kiitävän lähes kilometrin pituisen ohjuksen, on onni että sen reitille sattuvat juuri neuvokkaat Frank ja Will.

Ylimmät rautatieviranomaiset Kevin Dunnin johdolla eivät osaa ajatella seuraavaa dollaria pidemmälle, ja Rosario Dawsonin esittämä rataliikenteen vastaava joutuu puun ja kuoren väliin ylemmältä taholta tulevien älyttömien päätösten ja lukemattomien ihmishenkien pelastamisen kesken. Median huima painoarvo on myös jälleen kerran suuressa osassa, sillä viranomaiset pysyvät paremmin ajan tasalla matkan aikaisista tapahtumista helikoptereiden lähettämän uutiskuvan kautta kuin omia virallisia kanaviaan pitkin.

Pysäyttämätön on kahden veturinkuljettajan sankaritarina, jolla on perinteinen, ennalta-arvattavakin lopputulos. Sen on käsikirjoittanut mm. Die Hard 4.0:n tarinasta vastannut Mark Bomback, jonka käsissä tositapahtumat ovat saaneet hieman lisää vauhtia, mutta toisaalta myös siirappia. Draamaa haetaan niin eläkeikää lähentelevien työntekijöiden irtisanomisista kuin perheen hajoamisestakin, mutta näistä syntyvä tausta ei aivan pääse oikeuksiinsa, vaan tuntuu paikoin hieman päälleliimatulta.

Toimintaelokuvien ohjaajana tunnetun Tony Scottin (Top Gun, True Romance) ohjaksissa tuloksena on kuitenkin kokonaisuutena otteessaan pitävä jännitysnäytelmä, joka saa katsojan jännittämään mukana koko kestonsa ajan. Tehokas musiikin käyttö ja kuvauksen rytmitys karanneen junan, siitä kertovien uutisten ja viranomaisten toiminnan välillä ovat omiaan luomaan paikoitellen lähes piinaavaa ilmapiiriä.

Vakaan ammattitaitoinen Washington tuo uskottavuutta rooliinsa viisaana ja rauhallisena, vanhempana kuskina, jolle työ on enemmänkin elämäntapa kuin rahasampo. Pysäyttämättömässä Scott tekee jo viidettä kertaa yhteistyötä Washingtonin kanssa. Myös heidän edellinen toimintatrillerinsä Kaappaus metrossa – Pelham 1 2 3 (2009) käsitteli junia.

Lisää luettavaa