Splice

29.7.2010 10:43
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

Elämän luominen keinotekoisesti on askarruttanut modernia ihmistä vähintään Mary Shelleyn ajoista lähtien. Shelley leikki painajaisunesta kummunneella ajatuksella kauhuromaanissaan Frankenstein – uusi Prometheus (1818). Shelleyn tarinassa kunnianhimoinen tiedemies Victor Frankenstein kokoaa ihmistä muistuttavan olennon ja herättää tämän henkiin – kauhistuttavin seurauksin. Romaani ja sen pohjalta syntyneet elokuvat ovat jo osa länsimaista alitajuntaa.

Myös Vincenzo Natalin älykäs ja omaperäinen tieteiskauhuelokuva Splice lainaa usein käytettyä Frankenstein-myyttiä sekä kumartaa muiden aihetta sivuavien elokuvien suuntaan. Ei ole sattumaa, että Sarah Polleyn ja Adrien Brodyn roolinimet elokuvassa ovat Elsa ja Clive. James Whalen Frankensteinin morsiamen (1935) keskeisiä rooleja, Frankensteinia ja hirviölle luotua morsianta, näyttelivät nimittäin Colin Clive ja Elsa Lanchester.

Natalin elokuvassa työn ja rakkauden yhdistämät nuoret ja huippulahjakkaat geenibiologit Elsa Kast ja Clive Nicoli kuohuttavat tiedemaailmaa rajoja rikkovilla keksinnöillään. He onnistuvat luomaan uusia hybridilajeja eläinten DNA:ta manipuloimalla. Seuraava looginen askel olisi yhdistää ihmisen ja eläinten perimää: tulos olisi arvatenkin mullistava.

Sekä tiedeyhteisö että Elsan ja Cliven tutkimusta tukenut lääkeyhtiö pitävät ajatusta liian radikaalina ja eettisesti arveluttavana. Halu löytää jotain uutta ja ihmeellistä ajaa uteliaan älykköparin jatkamaan kokeilujaan suljettujen ovien takana. Elsa ja Clive onnistuvat luomaan olion, joka on samanaikaisesti hellyttävän tuttu ja puistattavan outo. Dreniksi (englannin sana nerd eli nörtti väärinpäin luettuna) nimetty olio on osaksi ihminen, osaksi eläin.

Dren ylittää Cliven ja Elsan villeimmätkin unelmat. Se on älykäs ja elinvoimainen. Elsan ja Drenin välille muotoutuu tiivis äiti-tytär-suhde, jota Clive seuraa alkuun hieman sivullisena. Splice on myös ihmissuhdetarina, ja Elsan ja Cliven hahmot edustavat erilaisia tapoja kohdata uusi elämänmuoto.

Paljastumisen pelossa pariskunta joutuu kuljettamaan Drenin pois laboratorion turvasta. Kaunis ja virtaviivainen olio, jota kumpikin on oppinut tavallaan rakastamaan, saa piilotella epämukavissa oloissa Elsan äidin maatilalla. Seuraa joukko raadollisia käänteitä, jotka kääntävät kolmikon valtasuhteet nurinniskoin. Ihmisten hirviöpuoli alkaa päästä esiin.

Kanadanamerikkalainen Natali sai kehitellä Splicea vuosia ennen kuin projekti löysi rahoittajia ja ymmärtäjiä. Splicen oli tarkoitus seurata Natalin ensimmäistä pitkää elokuvaa, scifitrilleri Cubea (1997), mutta tekniset rajoitteet ja rahoittajien puuttuminen siirsivät sen toteutumista. Splice oli valmis syntymään vasta, kun Natali sai Guillermo Del Toron elokuvan tuottajaksi.

Splicea olivat käsikirjoittamassa ohjaajan lisäksi Antoinette Terry Bryant ja Doug Taylor. Rohkea, eriskummallinen tarina sokeeraa, mutta myös vetoaa ja koskettaa. Elokuvan Sitgesin fantasiaelokuvajuhlilla palkitut erikoistehosteet ovat huipputasoa. Drenistä, jota eri ikäisenä tulkitsevat pikkuinen Abigail Chu ja suurisilmäinen malli-näyttelijä Delphine Chanéac, on tehty uskottavan viaton, viehkeä ja vaarallinen otus.

Elokuvan sielu on kuitenkin sen keskeisissä ihmishahmoissa, Elsan ja Cliven kumppanuudessa ja ristiriidoissa. Sarah Polley ja Adrien Brody luovat rooleistaan kokonaisia ja ylimielisyydessään hyvin inhimillisiä. Polleyn Elsa on erityisen kiinnostava, kontrollinhaluinen ja kunnianhimoinen moderni naishahmo, joka yllättyy löytäessään itsestään äidillisiä tunteita ja suojelunhalua.

Vaikka Natalin elokuvan koomiset ja vakavat elementit eivät ole kaiken aikaa täysin tasapainossa, tekee Splicen värisyttävä, makaaberi kauneus syvän vaikutuksen.

Splice viettelee, hämmentää ja herättää kasapäin kysymyksiä ihmisen eksistenssistä, tieteen mahdollisuuksista, vanhemman vastuusta, tutkijan etiikasta ja tulevaisuuden seksuaalisuudesta.

Niina Holm

Tähdet: ★★★★

Splice. Kanada / Ranska / Yhdysvallat 2009. Ohjaus Vincenzo Natali. Käsikirjoitus Vincenzo Natali, Antoinette Terry Bryant, Doug Taylor. Pääosissa Adrien Brody, Sarah Polley, Delphine Chanéac, Abigail Chu. Genre Scifi / kauhu. Ikäraja 15. Kesto 1 t 44 min. Ensi-ilta 30.7.2010.




Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa