Tanskalainen televisiosarja Vallan linnake (Borgen) sai kolme tuotantokautta vuosina 2010–2013. Poliittinen draamasarja kertoo Tanskan hallituspolitiikan kuvioista ja etenkin puoluejohtaja Birgitte Nyborgista, josta tuli maan ensimmäinen naispääministeri.
Vaikka sarja on täyttä fiktiota, hallituspolitiikka monenlaisine juonitteluineen yhdistyi todellisiin tapahtumiin hyvin uskottavasti. Vallan linnakkeesta tuli kansainvälinen menestys.
Vallan linnake on Tanskan yleisradioyhtiö DR:n tuotanto, ja meilläkin sarjan ensimmäiset kaudet näkyivät Ylen kanavilla. Lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen valmistunut uusi kausi on kuitenkin erilainen, sillä tuotannossa on ollut mukana jättiyhtiö Netflix. Sen myötä sitä esitetään Tanskan ulkopuolella yksinoikeudella Netflixissä ja markkinoidaan Netflix-alkuperäissarjana.
Ilmeisesti tämän takia uudet jaksot eivät Netflixistä löydy Vallan linnakkeen neljäntenä kautena, vaan se pitää hakea erikseen uutena nimikkeenä. Aiemmat kaudet ovat Netflixissä alkuperäisellä nimellä Borgen.
Itse sarja on kuitenkin hyvin samanoloinen kuin ennenkin. Sidse Babett Knudsenin esittämä Birgitte Nyborg on edelleen puoluejohtaja, ja tällä kertaa hän toimii ulkoministerinä. Toinen keskeinen henkilö, poliittinen toimittaja Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) on myös mukana, ja hän etenee televisiokanavalla esihenkilöksi.
Pilou Asbækin esittämää tiedottajanuorukaista Kasper Juulia ei sen sijaan enää nähdä. Ehkä Asbækista on tässä välillä kasvanut niin iso tähti Game of Thrones -sarjan myötä, että hänellä ei enää ole riittänyt aikaa Vallan linnakkeelle, kun Hollywoodissa on jatkuvasti tarjolla rooleja.
Neljännellä kaudella Birgitte Nyborg on juuri valittu ulkoministerin tehtävään. Tanskalle kuuluvasta Grönlannista löydetään öljyä, mikä merkitsee miljardien kruunujen tuloja. Grönlantilaiset poliitikot näkevät asian kuitenkin avaimena maan itsenäisyydelle. Kun mukaan tulee kiinalainen öljy-yhtiö ja amerikkalaisia poliitikkoja, eivätkä venäläisetkään malta olla puuttumatta asiaan, niin kansainvälinen selkkaushan siitä syntyy.
Poliittiset kuviot ovat isompia kuin aiemmilla kausilla, ja se näkyy myös sarjan tuotantoarvoissa. Grönlannissa kuvattuihin osuuksiin on selvästi satsattu paljon rahaa ja kuvauspäiviä, mitä ison suoratoistoyhtiön mukanaolo on varmasti edesauttanut.
Käsikirjoituksen taso ei ole onneksi heikentynyt. Alkuperäisen sarjan luoja ja pääkäsikirjoittaja Adam Price vastaa myös uudesta kaudesta. Itse asiassa neljäs kausi on selvästi parempi kuin kolmas, joka tuntui kahden vahvan kauden jälkeen hieman väkinäiseltä.
Nyt on pistetty uusi vaihde päälle. Kuten jo sarjan suomalainen nimi kertoo, kyse on ennen kaikkea vallasta. Uusi alaotsikko Voima ja kunnia korostaa valtaa entisestään. Tanskaksi se on vielä raamatullisempi Riget, magten og æren eli Valtakunta, voima ja kunnia.
Aiemmilla kausilla Birgitte Nyborg oli vielä nouseva idealistinen poliitikko. Nyt hän näyttää paitsi ikääntyneen myös kyynistyneen ja on välillä suorastaan julma vallankäytössään. Vallan merkitys näkyy myös Katrine Fønsmarkin tavassa toimia uutistiimin päällikkönä.
Kyynisempi ja synkempi näkemys saa Vallan linnakkeen muistuttamaan toista Netflixin poliittista sarjaa House of Cardsia. Ympyrä siis sulkeutuu, sillä House of Cardsin voi sanoa myös ottaneen vaikutteita Vallan linnakkeesta.
Jääkö neljäs kausi viimeiseksi? Tuskin, sillä viimeinen jakso päättyy jälleen uuteen tilanteeseen, jossa Birgitte Nyborgin tulevaisuus on avoin.
Jussi Huhtala
Tähdet ★★★★