Brad Pittin (61) tähdittämä F1 on tuottanut globaalisti jo yli 350 miljoonaa dollaria. Pitt on voittanut kaksi Oscaria (toisen näyttelijänä, toisen tuottajana), hänen elokuvansa ovat tuottaneet lähes 5 miljardia dollaria ja ura Hollywoodissa on kestänyt jo lähes 40 vuotta.
Vaikka Pittin henkilökohtaiseen elämään on mahtunut perheväkivaltasyytöksiä, avioeroja ja muita kohuja, Fight Club -tähti on onnistunut vuodesta toiseen haalimaan A-luokan rooleja lippukassat kääntäneissä elokuvissa.
PR-ammattilaisen Doug Eldridgen, Matt Wolfin ja Jared Meaden mukaan pitkä ura ja harkittu julkisuuskuva ovat tehneet Pittistä ”luodinkestävän”.
”Luodinkestävyys” ei ole sattumaa, vaan strategia.
Pittin taustalla häärii huippuammattilaisista koostuva tiimi, joka koordinoi Pittin näkyvyyttä, viestintää ja brändin rakentamista. Jokainen esiintyminen suunnitellaan huolellisesti: analysoidaan tapahtuman merkitys, medianäkyvyys ja yleisö, sekä varaudutaan yllätyksiin. Tiimi pitää huolen siitä, että Pitt esiintyy vain imagolleen sopivissa tilaisuuksissa, jotka vahvistavat hänen brändiään.
Kun media nostaa esille ikäviä asioita Pittin väleistä hänen ja Angelina Jolien yhteisiin lapsiin (esim. ”osa lapsista ei enää käytä Pittin sukunimeä”), julkisuuteen tuodaan lähinnä Pittin suru ja tunteet. Mediajutut eivät juurikaan ota kantaa huoltajuuskiistan yksityiskohtiin tai mahdollisiin syytöksiin, koska Pittin tiimi ei koskaan kommentoi yksityiskohtaisesti avioeron taustoja tai oikeusprosesseja. Sen sijaan viesti pidetään yksinkertaisena ja myötätuntoisena: ”Pitt rakastaa lapsiaan ja tilanne on vaikea kaikille osapuolille”.
Ei ole myöskään sattumaa, että kokemistaan ongelmistaan Pitt on päättänyt olla avoin nimenomaan alkoholin suhteen.
Alkoholiriippuvuus on yhteiskunnallisesti tunnettu, inhimillisenä pidetty ongelma, josta puhuminen koetaan tänä päivänä rakentavana. Jopa esimerkillisenä. Perheväkivalta, mielenterveysongelmat tai huoltajuuskiistat eivät ole julkisuuskuvan kannalta ”hyödyllisiä” ongelmia. Jos Pitt puhuisi niistä samalla avoimuudella, suuren yleisön reaktio voisi olla äärimmäisen negatiivinen.
Dax Shepardin podcastissa Pitt lausui alkoholismistaan: ”Olen aika jääräpäinen tyyppi, mutta kun astun paskaan, niin otan siitä yleensä myös vastuun. Haluan varmistaa, ettei sama toistu”.
Lausunto antaa näyttelijätähdestä kuvan samaistuttavana, vastuullisena ja aitona ihmisenä. Tämä viestii yleisölle, medialle ja yhteistyökumppaneille, että Pitt ei peittele ongelmiaan, vaan kohtaa ne rehellisesti. Lausunnolla on myös ennaltaehkäisevä motiivi: kun Pitt kertoo vaikeat asiat itse, hän pystyy kontrolloimaan tarinan kulkua mediassa ja estämään huhut ja paisuttelun. Tällä strategialla Pitt pystyy vaikuttamaan siihen, miten hänen ongelmistaan puhutaan julkisuudessa.
Pittin maineenhallintaresepti on lopulta hyvin yksinkertainen: 1. Esillä pidetään inhimillisiä tunteita ja perheen merkitystä. 2. Vaikeista ja kiistanalaisista asioista vaietaan tai kuitataan ne lyhyesti, ilman yksityiskohtia.
Kun ”luodinkestävyyttä” on rakennettu johdonmukaisesti ja pitkään, ajoittaiset kolhutkaan eivät haittaa. On kaikkea muuta kuin sattumaa, että suuren yleisön suhtautuminen Pittiä kohtaan on muokkautunut vuosien varrella poikkeuksellisen ymmärtäväiseksi ja anteeksiantavaksi.
Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.