Blu-ray-arvio: edes Iso-Arska, Rutger Hauer tai Jackie Chan eivät pysty pelastamaan umpisurkeaa fantasiaseikkailua katastrofaaliselta floppaamiselta

Mitä saadaan, kun niminäyttelijöitä pistetään sekoilemaan amatöörimäisten elokuvantekijöiden kanssa? The Iron Mask -niminen fantasiaseikkailu, jossa ei ole juuri päätä eikä varsinkaan häntää.

14.10.2020 15:31

Vuonna 2014 julkaistiin Venäjällä Oleg Stepchenkon ohjaama ja käsikirjoittama Viy-niminen fantasiaseikkailu. Se perustuu väljästi Nikolai Gogolin samannimiseen tarinaan. Elokuva tunnetaan maailmalla Forbidden Empire ja Forbidden Kingdom -nimillä.

Viyn kuvaukset käynnistyivät jo vuonna 2005, mutta elokuva saatiin valmiiksi vasta noin kymmenen vuotta myöhemmin. Siitä tuli kuitenkin jättimäinen teatterihitti.

Elokuvassa seurataan Jonathan Greeniä (Jason Flemyng), 1700-luvun alussa elänyttä brittiläistä kartografia, joka tekee maagisen matkan Englannista Itä-Eurooppaan, josta hän suuntaa kohti mystistä Kaukoitää. Karpaattien yli matkustettuaan Green päätyy lopulta Ukrainaan. Siellä hän törmää ikiaikaiseen pahuuteen.

Muissa rooleissa nähdään myös Game of Thronesista tuttu Charles Dance sekä joukko venäläisiä näyttelijöitä.

Jatko-osa oli tietenkin vain ajan kysymys.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: The Iron Mask, Viy 2: Journey to China, Journey to China: The Mystery of Iron Mask, The Mystery of Dragon Seal ja The Dragon Seal. Ehkäpä tällainen nimisekoilu paljastaakin jo elokuvan todellisen tason?

Flemyng ja Dance jatkavat kakkososassa. Rutger Hauer tekee elokuvassa uransa viimeisimpiä sivuosia juoppona suurlähettiläänä. Jackie Chan nähdään mystisenä kungfu-mestarina ja Arnold Schwarzenegger Towerin vankilanjohtajana James Hookina.

Tuottajia elokuvassa on noin kaksikymmentä. Myös Chan ja Schwarzenegger ovat toimineet elokuvan tuottajina. Se selittänee, miksi kaksikko toilailee Towerin ahtailla käytävillä, eikä Kiinassa, jonne kartografi Green päätyy Ukrainasta lähdettyään. Rahalla on saanut valkokangasaikaa noin 20-30 minuuttia.

Kakkososa on tuotettu pitkälti kiinalaisrahoituksella ja sen huomaa etenkin tarinasta. Pääosahahmo Green on tiputettu sivurooliin. Uusi päätähti on Helen Yao, joka näyttelee Cheng Lania. Dancea nähdään enää vain noin kolmessa kohtauksessa green screenien edessä.

Elokuvalla on ilmeisesti ollut myös useampia ohjaajia, leikkaajia, käsikirjoittajia ja lavastajia, niin sekavan sopan tämä porukka on nimittäin saanut keiteltyä.

Hahmoilta vaihtuvat asut kesken kohtausten ja valaistus muuttuu omituisesta neonvihreästä loisteesta (jonkinlainen värinmäärittelyongelma?) yöllisiin tunnelmiin silmänräpäyksessä. Leikkaus on sekavampaa kuin 90-luvun ADHD-musiikkivideoissa.

Tarinassa ei ole päätä eikä häntää ja se on täynnä naurettavia juoniaukkoja. Näin pölkkypäistä menoa näkee nykyään enää todella harvoin.

Välillä nähdään myös noloja Wuxia-taistelukohtauksia. Ohjaaja ei ole selvästikään tiennyt miten eeppisiä mättöjä tehdään, vaan käyttää nopeutuksia, hidastuksia ja ärsyttäviä nopeita leikkauksia amatöörimäisesti. Jackie Chan Stunt Team yrittää parhaansa, mutta kuvauksen ja leikkauksen takia taistelut ovat pelkkää laiskan pulskeaa räpellystä vailla näyttävyyttä.

Vaikka tarina on yksinkertainen, tuntuu siitä puuttuvan lukemattomia pieniä palasia, jotka sitoisivat elokuvan jonkinlaiseksi järkeväksi kokonaisuudeksi. The Iron Mask on kuin Kummelin, Assassin’s Creed -pelisarjan, Iron Sky -leffojen, Pirates of the Caribbean -elokuvien ja Xena-sarjan armoton sekasotku. Se on siis jättimäinen kasa lämmintä vesipuhvelin ulostetta.

Elokuvan 49 miljoonan dollarin budjetti ei ole riittänyt kunnolla edes Chanin ja Ison-Arskan Tower-sekoiluun. Towerin lavasteet ovat hirvittävät (puhumattakaan muista elokuvan styrox-lavasteista). Schwarzeneggerin aivan vääränkokoinen stunttimies pistää myös ikävästi silmään.

Venäjällä tehdyt tietokoneanimaatiot ja -efektit ovat kuin suoraan jostain 2000-luvun alun käppäpelistä.

Puhumattakaan umpisurkeista dubbauksista. Elokuva on ilmeisesti kuvattu monella eri kielellä (näyttelijät ovat puhuneet sitä mitä ovat osanneet), jonka jälkeen se on dubattu englanniksi, kiinaksi ja venäjäksi.

Lopulta onkin todella, todella helppo ymmärtää, miten elokuva on saatu purkkiin näin pienellä budjetilla.

The Iron Mask on täydellinen elokuva aloitteleville elokuvantekijöille. Elokuva on varoitus: älä tee näin. Jos pystyt välttämään tämän sotkun ongelmat, olet oikeilla jäljillä elokuvantekijänä. The Iron Mask ei ole edes hauskaa surkeutta, vaan se on pelkkä onneton luonnonkatastrofi, joka olisi voitu välttää jättämällä elokuva esimerkiksi tekemättä. Huikea floppi!

Levyllä ei ole lisämateriaalia.

Niko Ikonen

Tähdet ★

Lisää luettavaa