Etsitkö hyvää katsottavaa, mutta kaikki on jo koluttu? – Tässä vinkkejä pandemia-ahdistukseen

Tästä jutusta löydät roppakaupalla hyviä vinkkejä!

22.3.2021 11:53

Pandemia on kova koettelemus monista syistä. Leffojen katsominen on rajoittunut käytännössä kotioloihin. Suoratoistopalveluihin tulee koko ajan uusia nimikkeitä, mutta välillä tuntuu, että uutta katsottavaa on vaikea löytää.

Siispä päätimme helpottaa pandemia-ahdistusta esittelemällä katsomisvinkkejä, joissa pääpaino on suoratoiston ja dvd-hyllyn kätkettyissä helmissä.

The Man Who Killed Don Quixote

Terry Gilliam teki kunnianhimoista Don Quijote -elokuvaansa 30 vuotta, ja projekti tunnettiin pitkään lähinnä siitä, että se ei koskaan valmistunut monumentaalisten vastoinkäymisten takia. Gilliam sai ikuisuusprojektin lopulta valmiiksi vuonna 2018, mutta sen julkaisu meni monelta ohi, eikä sitä nähty Suomen teattereissa. Lopputulos ei ole Gilliamin mestariteosten veroinen elokuva, mutta silti se on taatusti omaperäinen yhdistelmä sekopäisyyttä ja syvällisyyttä. The Man Who Killed Don Quixote on katsottavissa HBO Nordicilla. Sen jatkoksi kannattaa katsoa elokuvan tekemisestä kertovat dokumentti He Dreams of Giants. Se on jatkoa vuoden 2002 dokumentille Unelma Don Quijotesta (Lost in La Mancha), joka kertoo Gilliamin surullisenkuuluisasta ensimmäisestä yrityksestä filmata elokuva. Molemmat dokumentit ovat vuokrattavissa Viaplayllä tai Blockbusterissa.

The Mystery of D.B. Cooper

Yle Areenassa katsottavissa oleva dokumentti kertoo erikoisesta rikosmysteeristä, joka tapahtui vuonna 1971. Nimellä D.B. Cooper tunnettu mies kaappasi matkustajalentokoneen ja vaati itselleen säkillisen rahaa. Saatuaan rahat hän hyppäsi takaportin kautta koneesta laskuvarjolla ja katosi jäljettömiin. D.B. Cooperin tapauksesta on kirjoitettu lukuisia artikkeleja, mutta tuore dokumentti tuo siihen hillittömän uuden kierteen: siinä haastatellaan useita ihmisiä, jotka ovat kaikki täysin varmoja siitä, kuka D.B. Cooper oli.

Jussi Huhtala

The Terror.

The Terror

Amazonin suoratoistopalvelun uumeniin unohtuneen antologiasarjan avauskausi on äärimmäisen koukuttava ja vilunväreitä herättävä historiallinen mysteerijännäri. Tarina kuljettaa katsojan vuoteen 1846 ja seuraa Ison-Britannian kuninkaallisen laivaston kauhunäytelmäksi muodostuvaa yritystä löytää arktisilta alueilta imperiumin mahtia pönkittävää Koillisväylää. Pakkaspuremaa psykologista painajaista kipparoi aina yhtä loistelias Jared Harris. Näyttelijäosasto on muutenkin nimekästä ja tekee rooleissaan hienoa työtä.

It’s Okay to Not Be Okay

Netflixin 16 jaksoa sisällään pitävä K-draama tarjoaa korona-ajan ahdistukseen mieltä ylentävän ja terapeuttisen puhdistavia kyyneleitä silmänurkasta kirvoittaman katselukokemuksen. Tarinassa hyväsydämisen psykiatrisen sairaalan hoitajan ja kipakan ongelmaisen lastenkirjailijan romanssi lyöttää yhteen suloisen hupsua lemmenpeliä, kansansaduista innoittunutta kauhukuvastoa ja kipeitä mielenterveyskysymyksiä tavalla, johon kykenevät vain korealaiset.

Janne Kaakko

Possessor

David Cronenbergin poika Brandon on lainannut isänsä gorepitoiset body horror -maneerit ja omituiset retroscifi-vimpaimet, jotka hän yhdistää tämän hetken salaliittoteorioihin ja dystopiakuvaukseen. Possessor on sekoitus Inceptionia ja eXistenZiä sekä räjähtävää korporaatiokritiikkiä muun muassa Alphabetin ja Facebookin kaltaisia datalouhintaa harjoittavia yhtiöitä kohtaan. Andrea Riseborough esittää Vosia, palkkamurhaajaa, joka teknologiaa käyttämällä riivaa uhrinsa lähipiirissä olevan ihmisen. Kun keho on vallattu, nainen hivuttautuu hiljalleen lähelle kohdetta ja tappaa. Todellisuus on kuitenkin pirstaloitumassa.

Saint Maud

Hengästyttävän upea psykologinen kauhuelokuva esittelee uskonnollisen heräämisen mielenterveysongelmaisen naisen näkökulmasta. Pääosaa esittävä Morfydd Clark snubattiin täysin Oscareissa. On nimittäin yksi lähivuosien rankimpia roolisuorituksia! Rose Glassin esikoisohjaus on järisyttävän pimeä tapaus.

Possessor ja Saint Maud ovat dvd:nä ja blu-rayna saatavana import-versioina, joissa ei välttämättä ole suomalaista tekstitystä. Saint Maud on todennäköisesti tulossa lähiaikoina tallenteena myös suomalaisin tekstein.

Niko Ikonen

Suuri keramiikkakisa. Kuva: Yle kuvapalvelu.

Suuri keramiikkakisa

Tässä kisailuohjelmassa 12 keramiikkaharrastajaa upottaa kätensä saveen ja ammattilaiset arvioivat heidän luovia teoksiaan. Kisa-asetelmasta huolimatta sarja on inspiroiva ja hyväntuulinen. On ilo katsoa taitavia kisaajia, joilla kullakin on persoonallinen tyylinsä tehdä keramiikkatöitä. Oman viihteensä tuo sympaattinen tuomari Keith Brymer Jones, joka usein liikuttuu kyyneliin. Yle Areenasta löytyy brittisarjaa kolme kautta.

Nashville

Vuosina 2012–2018 tehty sarja kertoo countrymusiikin maailmasta. Itse en pidä countrystä, mutta Nashville sai hieman lämpenemään sille. Sarja on parasta aivot narikkaan -viihdettä on ihmissuhdedraamoineen ja tähtien diivailuineen. Uppouduin sarjan monipuolisten hahmojen maailmaan ensimmäistä kertaa vasta koronakotoillessa.  Countrytähtien kaoottista elämää seuratessa arki unohtuu. Kaikki sarjan kuusi kautta löytyvät Amazon Primestä.

Miia Hartikainen

Agentit

Ranskalaissarja kertoo pariisilaisesta elokuva-agenttien toimistosta ASKista ja sen kuuluisista asiakkaista. Kauniista naisista häikäistyvä Andrea (Camille Cottin), vallanhimoinen Mathias (Thibault de Montalembert), miellyttämisenhaluinen Gabriel (Grégory Montel) ja räväkkä Arlette (Liliane Rovère) joutuvat jatkuvasti laittamaan kaiken luovuutensa peliin pelastaakseen asiakkaitaan eli oikuttelevia tai muuten vain kriiseileviä elokuvatähtiä pulasta. Tähtien tehtävä on loistaa ja agentit hoitavat likaiset työt. Sarja näyttää myös toisen puolen – agentti on tähdille usein yksi läheisimmistä ystävistä tai murheita empaattisesti kuunteleva terapeutti.

Sarjassa nähdään lukuisia ranskalaisen elokuvan supertähtiä, kuten Isabelle Huppert, Juliette Binoche ja Jean Reno. Siinä kurkistetaan elokuva-alan kulissien taakse ja vieraillaan Cannesin elokuvajuhlilla. Samalla seurataan tavallista elämää viettävien agenttien suhdekiemuroita.

Fanny Herreron luoman komediasarjan monipuoliset hahmot ja arkiset tilanteet ovat samaistuttavia. Välillä tilannekomiikka on niin absurdia, että huomasin monta kertaa sarjaa katsoessani nauravani ääneen.

Agentit on täydellisen viihdyttävä ja lohdullinen sarja silloin kun ikävöi elokuviin, ja sen kruunaavat valkokankaan suosikkihahmot. Sarjaa voi suositella etenkin kaikille ranskalaista elokuvaa rakastaville. Elokuvamaailman kulissien, juhlien ja tähtien lisäksi sarja saa haaveilemaan matkasta Pariisiin.

Sarjaa on tehty neljä tuotantokautta ja sen kaikki 24 jaksoa ovat katsottavissa Netflixissä.

Susanna Karhapää

Elämä on kaunis (Agnes Varda).

Rikos

C Moren tanskalainen rikossarja, joka tunnetaan englanniksi nimellä The Killing, aloitti nordic noir -villityksen. Vaikka sarjan ensimmäinen kausi (johon kuuluu 20 jaksoa) ilmestyi jo vuonna 2007, se ei tunnu vanhentuneelta. Nordic noir on jo menneen talven lumia, mutta jännittävä ja ennalta-arvaamaton Rikos kannattaa ehdottomasti ottaa haltuun.

Twin Peaks

Agentti Cooperin kyytiin hyppääminen voi olla hyvä vaihtoehto. Maailma tuntuu surrealistiselta ja sekavalta – aivan kuten Twin Peaks! Ero on kuitenkin siinä, että Twin Peaksissa mikään ei ole muuttunut. Laatusarja, joka kestää useita katsomiskertoja, ja kannattaa hankkia tallenteena hyllyyn. Tällä hetkellä suoratoistona sarjaa ei ole Suomessa saatavana.

Elämä on kaunis

Mubin tarjontaan kuuluva Agnes Vardan Elämä on kaunis (The Gleaners & I, 2000) on mestarillinen dokumentti ihmisistä, jotka poimivat. Fokuksessa ovat esimerkiksi ruoan ja käyttöesineiden dyykkaajat, mutta myös viinirypäleiden poimijat. Sissityylillä kuvattu dokkari tutustuttaa ranskalaisiin, joiden syyt poimimiselle ovat moninaiset: toisille se on elämäntapa, toisille välttämättömyys. Elämä on kaunis puhuttelee varmasti myös ihmisiä, joilla on fiksaatio keräilemiseen.

Mubi on vähemmän tunnettu striimipalvelu, joka on kasvattanut pikkuhiljaa suosiotaan elokuvien ystävien keskuudessa myös Suomessa. Mubissa on 30 fokuksessa olevaa elokuvaa: joka päivä tulee uusi elokuva, joka poistuu kuukauden jälkeen. Kilpailu on kuitenkin ollut kovaa striimirintamalla. Vaikka valikoima painottuukin eurooppalaisiin indie- ja taide-elokuviin, sinne tulee myös sellaisia elokuvia, kuten Michael Mannin Heat – ajojahti tai Martin Scorsesen Koomikkojen kuningas. Mubi avasi myös elokuvakirjastonsa, jossa on satoja elokuvia katsottavissa saman kuukausimaksun hinnalla. Valitettavasti suurimpaan osaan elokuvista ei saa suomenkielistä tekstitystä.

Jesse Raatikainen

Poirot

David Suchet esitti Agatha Christien klassista etsivää peräti neljännesvuosisadan. Brittisarjojen ystäville Poirot-sarja on ihastuttavaa epookkia, joka hyviä käytöstapoja rikkovista murhistaan huolimatta saa hymyilemään. Keikarimainen ja tärkeilevä belgialaisetsivä on huvittava tapaus, mutta hänen henkiseen silmien pyörittämiseensä ”nykymaailman” menolle ei voi olla samastumatta. Ohi menneitä jaksoja voi katsoa vielä Yle Areenasta – ja toisin kuin monen Neiti Marplen murhamysteerin tapauksessa, ne ovat suurimmaksi osaksi uskollisia alkuteoksille.

Jurassic Park

Maailmassa on joitakin elokuvia, joita niihin kanavasurffaillessa törmätessään vain jää katsomaan, vaikka olisi katsonut ne ties kuinka monta kertaa. Uutta Jurassic World –elokuvaa odotellessa kannattaa katsoa ziljoonannen kerran koko sarjan avannut Steven Spielbergin mestariteos. Tietokonegrafiikoilla voi ehkä tehdä mitä vain, mutta kerronnassa on ihan erilaista painoa, kun näyttelijät reagoivat samassa tilassa oleviin käytännön efekteihin. Bonukset: bongaa raptoria takapuolesta eteenpäin tökkäävä avustaja ja koe eroottinen sähköisyys, joka on – The Goldblum. Katsottavissa ainakin Netflixissä ja Amazon Primessä.

Jouni Vikman

Maanalainen armeija iskee jälleen

Olen ryhtynyt katsomaan uudestaan todella pitkän ajan jälkeen yhtä lapsuus- ja nuoruusajan suosikkiani tv-sarjaa Maanalainen armeija iskee jälleen (’Allo ’Allo!, 1982–1992) suurella innolla.

Sarjan alusta on jo lähes 40 vuotta ja päättymisestäkin melkein 30. Sen näkemisestäni on niin pitkä aika, että tuntuu kuin katsoisin itselleni uutta sarjaa. Pelkäsin, että aika olisi purrut kerrontaan tehden siitä auttamattomasti vanhanaikaisen, kuten joidenkin nuorempien elokuvien ja sarjojen kohdalla on käynyt. Onneksi pelkoni osoittautui aiheettomaksi, ja sarjan rytmi, käsikirjoitus ja näyttelijäntyö tuntuu yllättävän tuoreelta.

Sarja kertoo kertoo pienen pohjoisranskalaisen Nouvionin kylän kahvilanpitäjän Renén (Gorden Kaye), hänen vaimonsa Edithin (Carmen Silvera) ja heidän henkilökuntansa huimista seikkailuista saksalaismiehittäjien ja vastarintaliikkeen puristuksessa sodan aikana.

Käsikirjoitus on uskomattoman kekseliäs, ja kaikki sen hahmot hölmön rakastettavia, kansalaisuudesta riippumatta. Etenkin näinä aikoina Maanalainen armeija iskee jälleen on kuin lämmin ja lohduttava halaus.

Maanalainen armeija iskee jälleen on nähtävissä Viaplay-palvelussa ja saatavana myös dvd-boksina.

Sarjan suomalainen nimi on viittaus meilläkin nähtyyn suosittuun sarjaan Maanalainen armeija (Secret Army, 1977–79), joka puolestaan oli haudanvakava.

Hannu Liekso

Warrior.

Warrior

Warrior on paras toimintasarja, jota et katso tai välttämättä ole kuullutkaan. 1870-luvulle sijoittuvassa sarjassa kiinalainen taistelulajitaituri Ah Sahm saapuu San Franciscoon etsimään siskoaan. Ah Sahmin vaikuttavat taistelulajitaidot kiinnittävät huomiota, ja hän päätyy työskentelemään kiinalaiselle rikollisperheelle, jolla on kiistaa Chinatownin toisten kiinalaisten rikollisorganisaatioiden kanssa. Soppaa hämmentää myös poliitikot, poliisit ja irlantilainen työväenluokka, joka inhoaa halvalla palkoilla työskenteleviä kiinalaisia maahanmuuttajia.

Bruce Leen alkuperäisestä ideasta on tehty mainio ja onnistuneesti modernisoitu sarja. Warrior muistuttaa klassisia taistelulajielokuvia, mutta se tuntuu myös erittäin modernilta, sillä juoni pyörii rotujännitteiden ja rasismin ympärillä. Toimintakohtaukset ovat erinomaisesti tehtyjä: raa’at ja brutaalit yhteenotot ovat parempia kuin monissa viime aikojen toimintaleffoissa. Warrioria on tehty kaksi tuotantokautta, jotka löytyvät HBO Nordicin valikoimasta. Sarjaa tuottanut Cinemax on lopettanut alkuperäisohjelmien tekemisen, joten todennäköisesti Warrior ei enää valitettavasti jatku.

The Last Kingdom

Bernard Cornwellin romaaneihin perustuva historiallinen seikkailusarja sijoittuu keskiajan Englantiin, jossa suurin osa kuningaskunnista on joutunut viikinkien valtaamaksi. Saksilaissyntyinen mutta viikinkien kasvattama aatelinen Uhtred yrittää saada synnyinoikeutenaan saamat mutta häneltä varastetut maat takaisin. Uhtred joutuu jatkuvasti ristiriitaan syntyperänsä ja kasvatuksensa kanssa sekä valitsemaan puolensa saksien ja viikinkien välillä.

Erittäin aliarvostettu The Last Kingdom on laadukas yhdistelmä historiallista fiktiota, seikkailua, toimintaa ja poliittista juonittelua. The Last Kingdom maistuu todennäköisesti Game of Thronesin ystäville ja luuttua lattiaa samantyylisellä Viikingit-sarjalla. Kaikki neljä kautta löytyvät Netflixistä – viides tuotantokausi on myös jo tekeillä.

Lauri Vuotila

Lisää luettavaa