Yhdysvalloissa elettiin välittömästi toisen maailmansodan jälkeen kiehtovia aikoja. Los Angelesille se oli eleganttia art deco -tyylin sävyttämää aikakautta, jolloin kaupunki alkoi syntyä uudelleen ja laajeni uusille alueille.
– Voitto meren takaisessa sodassa herätti riemua, miehet palasivat kotiin ja talous alkoi elpyä. Aikakausi on aina kiehtonut minua, ja tartuin saman tien tilaisuuteen tehdä sinne sijoittuva elokuva, Gangsterisodan ohjaaja Ruben Fleischer kertoo.
Kaikki muutos ei kuitenkaan ollut positiivista. Tuottaja Dan Lin täydentää ajankuvaa.
– Se oli kultturellisen murroksen aikaa, ja jotain oli tehtävä. Gangsterit olivat ottaneet vallan New Yorkissa ja Chicagossa, ja Los Angeles oli heidän seuraava maalitaulunsa. Se oli neitseellistä aluetta ja jokaisen konnan unelma: sinistä taivasta, aurinkoisia rantoja ja kauniita naisia.
Elokuva perustuu Los Angeles Times -lehden toimittajan, Paul Liebermanin, kirjaan Gangster Squad. Se on kooste Liebermanin artikkelisarjasta poliisivoimien ja gangsteri Mickey Cohenin 1940-luvun puolivälistä 50-luvun alkuun kestäneestä taistelusta Los Angelesin hallinnasta. Teoksen pohjalta käsikirjoituksen laati Will Beall, entinen L.A:n poliisin murharyhmän etsivä.
– Minuun teki vaikutuksen se, että Gangster Squadin jäsenet eivät riskeeranneet kaikkea itselleen tärkeää henkilökohtaisen kunnian ja rahan vuoksi, vaan kaupungin tulevaisuuden puolesta, Beall kertoo.
1900-luvun alussa Los Angeles oli pölyinen tukikohta sivistyksen laidalla. Se alkoi kasvaa 20-luvun kieltolain aikaan, ja toinen maailmansota teki siitä kukoistavan puolustus- ja lentoteollisuuden keskuksen. 1940-luvun loppuun mennessä siitä oli tullut kasvava, neljän miljoonan asukkaan moderni kaupunki, joka oli valmis putoamaan itärannikon mafian käsiin.
Paitsi että poliisipäällikkö William Parker oli eri mieltä. Hän otti komennon kriittisellä hetkellä, ja huumorintajuton kovaan kuriin ja järjestykseen uskova mies päätti asettaa korruptiolle stopin. Nick Nolten näyttelemä Parker ei lankea kiusauksiin kuten niin moni ennen häntä, vaan hän ottaa tähtäimeensä Mickey Cohenin, yhteiskunnan vihollisen numero yksi. Cohenia esittää Sean Penn, joka kiinnostui ”vanhasta kunnon gangsterielokuvasta”.
Yksi Fleischerin mainitsemista kotiin palaavista, rauhan ajan hankalaksi kokevista miehistä oli kersantti John O’Mara.
– Hän on sotasankari, joka taisteli, jotta Yhdysvallat ja moni muu maa voisi säilyttää itsenäisyytensä. Sitten hän palaa Los Angelesiin, jolta Mickey Cohen on vienyt kaiken kunnian. Hänellä ei siis ole ongelmia suostua, kun [William Parker] kääntyy hänen puoleensa erikoisryhmän perustamiseksi, kuvailee O’Maraa näyttelevä Josh Brolin hahmoaan.
– Olen seitsemännen sukupolven kalifornialaisia ja syntynyt Los Angelesissa. Olen erittäin ylpeä kotikaupungistani ja pystyin samastumaan O’Maraan, Brolin jatkaa. – Pidin myös siitä, että vaikka hän ei noudata kaikkia sääntöjä, hänellä on voimakkaita periaatteita. Hän näkee korjaamista vaativaa vääryyttä, ja hän uskoo voivansa vaikuttaa asioihin.
(Episodi/Warner Bros/JV)
Lue lisää Gangsterisodasta uudesta Episodista 2/2013.
Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.