Yksi viime vuoden ikävimpiä floppeja oli Joe Wrightin (Hanna, Sovitus) ohjaama Pan. 150 miljoonan dollarin budjetilla (plus markkinointi) tehty elokuva tienasi maailmanlaajuisesti vain 128 miljoonaa, jättäen Warner Brosin varmasti katumaan päätöstään yrittää herättää Peter Pan takaisin henkiin.
Yksi elokuvaan kohdistuneista valituksen aiheista oli Rooney Maran valitseminen ”intiaanityttö” Tiger Lilyn rooliin. Deadlinen haastattelussa (jossa asiaa myös Carolista ja Lisbeth Salanderin paluusta) Mara sanoo itsekin häpeävänsä sitä, että hänet on yhdistetty Hollywoodin valkopesuongelmaan.
”Minusta asiassa on kaksi puolta. Kyllä, uskon sen pidättelevän taidetta ja luovuutta… Sen on mentävä molempiin suuntiin. Asia ei voi olla niin, ettet halua valkoisen tytön näyttelevän tiettyä roolia. Sen pitää toimia molemmin puolin. Mutta, onko Hollywoodissa valkopesua? Ehdottomasti, ja olen surullinen ja häpeissäni ollessani osa sitä”, Mara selittää.
”J.M. Barrien kirjassa alkuperäisasukkaat eivät ole intiaaneja. Se on jotain, mikä on lisätty myöhemmin, ja senkin lisäyksen takana on luultavasti rasismia… Mutta tarkoituksenani ei ollut näytellä intiaanityttöä. Se ei ollut ikinä vaihtoehtona. Joe Wrightin oikea tarkoitus oli tehdä alkuperäisasukkaista yhdistelmä useita kulttuureja ja alkuperäiskansoja. Tehdä heistä maailman kansalaisia. Hän halusi heidän olevan planeetta Maan alkuperäisasukkaita. Se oli mielestäni kaunis pyrkimys häneltä. Mutta ymmärrän kyllä suuttumuksen valkopesusta. Ymmärrän sen täysin, ja olen samaa mieltä.”
Hollywoodin valkopesu on noussut jälleen keskeiseksi puheenaiheeksi muun muassa Alex Proyasin ohjaaman Gods of Egypt -elokuvan ja Ridley Scottin Exodus: Gods and Kingsin myötä. Molemmissa elokuvissa egyptiläisiä hahmoja esittävät valkoiset näyttelijät.
(Episodi/ML)