Helsingin lyhytelokuvafestivaalilla palkittiin suomalaisia tekijöitä

13.11.2011 17:00

Helsingin lyhytelokuvafestivaali huipentui lauantaina 12.11. palkintojen jakoon, jossa palkittiin suomalaisia lyhytelokuvia.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa viisipäiväisellä festivaalilla nähtiin 183 elokuvaa. Palkintoja jaettiin seitsemässä kilpailusarjassa: ammattilais- ja opiskelijafiktiot, ammattilais- ja opiskelijadokumentit, alle 3-minuuttiset elokuvat (Foxoff), kokeelliset elokuvat ja animaatiot. Lisäksi jaettiin kunniamainintoja.

FIKTIOT:

Tuomareina ohjaaja Ville Jankeri ja ohjaaja/käsikirjoittaja Selma Vilhunen.

” Ammattilaiselokuvien tarjonta oli moninainen. Elokuvat olivat toteutettu hyvin erilaisissa olosuhteissa ja tyylilajit vaihtelivat absurdista makaaberin kautta kuvataiteeseen. Elokuvat olivat täynnä hienoja roolisuorituksia, uskottavia maailmoja ja teknistä taituruutta. Merkille pantavaa oli, miten monessa elokuvassa oli varsin kyyninen maailmankuva.”

”Opiskelijaelokuviensarja oli tasoltaan ilahduttavan hyvä, ja moni elokuva oli suorastaan inspiroiva. Elokuvat olivat rohkeita, henkilökohtaisia ja havainnoiltaan tarkkoja. Odotamme mielenkiinnolla näiden uusien tekijöiden seuraavia elokuvia.”

PARAS AMMATTILAISFIKTIO: Teemu Nikki Kalajuttu

Tuomariston lausunto: ”Riemukas, vapauttavasti tehty pieni mestariteos. Absurdi tarina, jossa elokuva välineenä pääsee oikeuksiinsa. Harvoin näkee yhtä hauskaa ja huikaisevaa maiseman kuvausta. Elokuvan loputtua toivoo kaikkea hyvää kaikille kolmelle päähenkilölle.”

PARAS OPISKELIJAFIKTIO: Lauri-Matti Parppei Eräänlainen rakkaustarina

Tuomariston lausunto: ”Rohkeasti, monitasoisesti ja sykähdyttävästi kerrottu tarina. Erinomaiset näyttelijät ja ohjaaja, jotka kertoivat tarinan totuudellisesti, välttäen kaavamaisuuden. Kerronnalliset ratkaisut elokuvan lopussa nostavat tämän teoksen tasolle, joka pysäyttää ajattelemaan.”

DOKUMENTIT:

Tuomareina ohjaaja/tuottaja Jouko Aaltonen ja toimittaja Minna Joenniemi.

”Dokumenteissa oli laaja ja monipuolinen skaala lähestymistapoja, aiheita ja tekniikoita. Erityisesti opiskelijasarjan kova taso ilahdutti raatia. Opiskelijasarjassa oli uuden ilmaisun reipasta hakemista sekä rohkeita ja kunnianhimoisia muotokokeiluja. Niissä näkyi vaikutteita niin animaatiosta kuin video- ja valokuvataiteestakin.”

”Sisällöllisesti molemmissa sarjoissa nousivat vahvasti esiin kuolema, suru, hylkääminen ja ikävä. Perinteinen suora dokumentti, joka heittäytyy yhteiskunnallisesti, sosiaalisesti tai poliittisesti tärkeän aiheen kimppuun ja havainnoi elämää tässä ja nyt, tuntui puuttuvan lähes kokonaan. Jos arvioinnissa elokuvat olivat muuten kovin tasaväkiset ja päätöksenteko vaikeaa, raati päätti suosia lyhyttä muotoa – olihan kyseessä nimenomaan lyhytelokuvafestivaali.”

PARAS AMMATTILAISDOKUMENTTI: PV Lehtinen Sielunsieppaaja

Tuomariston lausunto: ”Äärimmäisen hallittu, monitasoinen, monia merkityksiä avaava ja monia viittauksia sisältävä teos. Visuaalisesti ja äänellisesti huima elokuva, jossa siinäkin aukeaa globaali näkökulma.”

PARAS OPISKELIJADOKUMENTTI: Niina Panda Vuorisara Olisin toivonut sinut vierelleni

Tuomariston lausunto: ”Tiivis, jännittävä, vahvasti visuaalinen elokuva, joka käyttää tehokkaasti erilaisia kerronnan keinoja, tarkoista kuvarajauksista metaforiin. Kokonaisuus pysyy hienosti koossa. Lyhytelokuvaa parhaimmillaan.”

ALLE 3-MINUUTTISTEN FOXOFF-SARJA

Tuomareina toimittaja Maria Veitola ja kuvataiteilija Jani Leinonen.

Tämän vuoden aihe oli: Mieluummin en.

”Alle 3-minuuttisten sarja oli haastava tuomaroitava, koska elokuvien ainoa yhteinen määrittävä tekijä oli pituus. Mukana on niin kokeellisia, fiktiivisiä- kuin animaatioelokuviakin. Koska elokuvan mitta on niin lyhyt, on tämä tietysti ideaalisarja vasta-alkajille ja se näkyi myös elokuvien tasossa.”

PARAS FOXOFF-ELOKUVA: Juha Ilmari Laine Habemus Papam?

Tuomariston lausunto: ”Tämä tunnelmallisesti lavastettu ja kuvattu elokuva avaa kotisohvalta maagisen ikkunan suureen, myyttiseen maailmaan. Se kertoo pienen kyläpapin kotona tapahtuvasta suuresta ihmeestä tavalla, joka jää
mietityttämään. Tyylilajissaan se yhdistää Reinikaisen koomisen mutkattomuuden Amelién romantiikan kaipuuseen, jolloin tuloksena on kansainvälisen tason kotikutoinen kokemus, jossa kaikki osa-alueet ovat pieteetillä toteutetut.”

KOKEELLINEN ELOKUVA

Tuomareina Ars Fennica –voittaja, taiteilija Anssi Kasitonni ja taiteilija Maria Duncker.

”Sarjaan mahtui tyylillisesti ja sisällöllisesti laaja katselmus elokuvia, joiden taso oli kauttaaltaan hyvä.”

PARAS KOKEELLINEN ELOKUVA: Seppo Renvall Musta

Tuomariston lausunto: ”Tässä poeettisessa ja koskettavassa elokuvassa tunnelma vaihtuu kuin varkain. Niukasta kuvamateriaalista on hienosti saatu elokuvan laulun sanoille uusia ulottuvuuksia.”

ANIMAATIOT- Hinku & Vinku –palkinto

Tuomareina käsikirjoittaja Leo Viirret, elokuvaohjaaja/käsikirjoittaja Liisa Helminen ja mediataiteilija Markus Renvall.

”Hinku & Vinku -kilpailusarjan lyhytelokuvat osoittavat, että suomalainen animaatioelokuva on monimuotoinen sekä sisällöltään että muodoltaan. Suomalainen animaatioelokuva on kehittynyt kansainvälisen vertailun
kestävälle tasolle.

Moni elokuvista teki tuomaristoon vaikutuksen toteutuksellaan, mutta kokonaisuus jätti toivomisen varaa. Nämä puutteet ilmenivät usein idean, aiheen tai tarinan tasolla. Joissakin sarjan elokuvissa oli ansioistaan huolimatta ennemminkin työnäytteen, kuin toimivan lyhytelokuvan ominaisuuksia. Tuomaristoa hämmästytti sarjan elokuvissa runsain mitoin esiintyneet hyönteiset. Kisa oli tasainen, mutta päätös yksimielinen.”

PARAS ANIMAATIO: Heta Jokinen Sivussa

”Voittajaelokuva on herkkä ja raikas, visuaalisesti kaunis ja tarinaltaan ehjä animaatioelokuva, joka sisältää paljon elokuvallisia elementtejä. Se on henkilökohtaiselta maistuva ja samaistuttava.”

”Animaatio on taidokasta ja ilmeikästä, käsityön perinteitä kunnioittavaa, mutta samalla digitaalitekniikan mahdollisuuksia hienovireisesti käyttävää. Värimaailma ja valaisu tukevat animaation ja live action -materiaalin
onnistunutta yhdistämistä. Aihe – eskapismi ankeasta arjesta lohdulliseen fiktion maailmaan – välittyy katsojalle hallitusti ohjaajan varmassa otteessa. Voittajaelokuvan tarina herättää tunteita ja antaa lohtua – niin kuin fiktion pitääkin tehdä.”

KUNNIAMAININNAT

FIKTIOT

Opiskelijasarjan kunniamaininnat: Mari-Kaisu Mononen Pimeä kesä

”Elokuva, jossa hullu rakkaus tulvii yli valkokankaan rajojen. Huikea kuvallinen kerronta on elimellinen osa päähenkilöiden tarinaa ja sisäistä maailmaa.”

DOKUMENTIT

Ammattilaissarjan kunniamaininta: Mary Abdalla Say Hello in Slovio

”Hauska elokuva, joka kertoo miten vaikea maailmassa on löytää yhteisymmärrystä. Kansainvälinen ja iso aihe, joka muistuttaa erityisesti Balkanin sodista. Suomalaisia elokuva voi koskettaa siksikin, että täällä toisen keinotekoisen kielen, maailmanrauhan takaavan Esperanton, harrastus on aina ollut suosittua.”

Opiskelijasarjan kunniamaininta: Paula Korva Hypermarket Nation

”Elokuva piirtää kahden veljeksen kautta kuvan elinympäristömme ja kaupan rajusta muutoksesta. Elokuva onnistuu nousemaan yleisemmäksi kannanotoksi, mutta on samalla hauska, elämänmyönteinen ja ironinenkin. Se osoittaa myös tekijöittensä huomattavaa ammattitaitoa ja kykyä ilmaista yhteiskunnan muutoksia yksilötasolla.”

ALLE 3-MINUUTTISTEN FOXOFF-SARJA

Kunniamaininta: Piia Niemi Hammastahnamummo

”Härskiyden ja absurdin huumorin läpäisemä nukkeanimaatio loppuratkaisuineen on niin söpö ja hellyttävä elämys, että koemme velvollisuudeksemme kannustaa tekijöitä eteenpäin.”

KOKEELLINEN ELOKUVA

Kunniamaininta: Maarit Suomi-Väänänen Minispektaakkelit

”Minielokuvasarja on anarkistinen, hiomista kaipaamaton timangi.”

Lisää luettavaa