Illalla tv:ssä: Näin kävi, kun brittitekijät eivät luovuttaneet menestysideaansa amerikkalaisille

Viiltävän älykäs addikti selvittää rikosta.

31.3.2022 08:30

Kun Uusi Sherlock (Sherlock) käynnistyi vuonna 2010, brittisarjan suosio kiiri luonnollisesti myös Yhdysvaltoihin. Benedict Cumberbatchin ja Martin Freemanin tähdittämää sarjaa haluttiin kuumeisesti versioida uudelleen samoin kuin mm. Konttoria (The Office) aiemmin. Käsikirjoittaja Steven Moffat ei kuitenkaan ollut mielissään amerikkalaisten ajatuksesta, joten CBS-kanavan Holmes NYC (Elementary) muovautui tekijänoikeussyistä monin tavoin erilaiseksi.

Uuden Sherlockin tekijöiden vastahakoisuus oli oikeastaan onnenpotku: Holmes NYC ei edelleenkään näytä halpamaiselta yritykseltä muuttaa englantilaissalapoliisia amerikkalaiseksi. Se vältteli myös muita ylilyöntejä, kuten Holmesin kasvattamista jopa yliluonnolliseksi neroksi. Yhden tai kahden tuotantokauden sijasta Holmes NYC venyi lopulta seitsemään kauteen, eli sarja löysi oman yleisönsä.

Robert Dohertyn (mm. Näkijä) luoma Holmes NYC hyödynsi Uudesta Sherlockista lopulta yhtä ideaa: tuoda Sir Arthur Conan Doylen hahmot nykyaikaan. Manner on toinen, sillä Trainspotting-elokuvista tuttu englantilainen Johnny Lee Miller tulkitsi päihderiippuvaista Holmesia New Yorkissa. Watsoninsa hän löysi addikteille suunnatun ohjelman kautta. Lucy Liun (Charlien enkelit) näyttelemä Watson on sarjan alussa hänen tukihenkilönsä.

Tunnetun hahmon sukupuolen vaihtaminen usein lähes huutaa käyttää hyväksi fanitarinoista tuttuja polkuja, eli viedä päähenkilöt saman peiton alle. Holmes NYC:ssä tätä ratkaisua ei kuitenkaan haluttu tehdä edes vielä kolmannella kaudella. Nyt Herolla käynnissä oleva seitsemäs ja sarjan viimeinen kausi esittelee kaksi omalla tavallaan hankalaa ja erilaista päähenkilöä edelleen ennemminkin vain hyvinä ystävinä.

Kuudennella kaudella Holmesin terveys horjui, mutta tällä kertaa puolestaan Watson kokee vaikeita hetkiä. Jos Johnny Lee Millerin Holmes onkin välillä ärsyttävyyteen asti itseriittoinen, hän ei kuitenkaan ole samaan tapaan töykeä ja empatiakyvytön kuin Cumberbatchin Holmes. Niinpä hahmoilla on rikosten ratkomisen välillä aikaa sanoa muutama ymmärtäväinen sana toisilleen. Sarjassa on pitkin matkaa pyritty myös taustoittamaan hahmojen piirteitä. Esim. Holmesin mutkikas isäsuhde nousee pintaan jälleen tällä kaudella, kun John Noblen (Fringe – rajamailla) Morland Holmes vierailee jaksossa nr. 11.

 

Holmes NYC Herolla ma-to klo 20.00.

Lisää luettavaa