Nopeimmin pandemiaan reagoi Tom Cruise, joka totesi koronaa vastaa taistelemisen mahdottomaksi tehtäväksi ja lopetti Mission: Impossible 7 -seikkailun kuvaukset Italiassa jo helmikuun lopussa, kun tauti oli vasta leviämässä Kiinan ulkopuolelle. Elokuvan on tarkoitus tulla ensi-iltaan heinäkuussa 2021.
Tom Hanks ei ollut yhtä onnekas. Näyttelijä on Australiassa tekemässä Elvis Presleyn elämästä kertovaa elokuvaa ja sairastui koronaan vaimonsa Rita Wilsonin kanssa. Hanks näyttelee Baz Luhrmannin ohjaamassa elämäkertaleffassa Elviksen manageria, ”eversti” Parkeria. Pariskunta pääsi maaliskuun lopussa sairaalasta kotikaranteeniin. Hanks on kertonut voivansa hyvin Instagramin kautta.
– Selviämme tästä, kun noudatamme asiantuntijoiden ohjeita ja pidämme huolta itsestämme ja läheisistämme. Otamme päivän kerrallaan. Muistakaa, että baseballissa ei itketä, Hanks kirjoitti.
Hän viittaasi loppulauseella naisten baseball-liigasta kertovaan elokuvaan Omaa luokkaansa (1992). Hanks näytteli valmentajaa Madonnan ja Geena Davisin tähdittämässä dramediassa.
Hänellä on kohtalontovereita lähellä, sillä Australiassa on kuvattu myös Marvelin Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings –elokuvaa. Marvel Studion sarjakuvaseikkailun kuvaukset joutuivat katkolle, sillä ohjaaja Destin Daniel Cretton pelkäsi saaneensa viruksen ja oli vapaaehtoisessa karanteenissa. Testitulos oli kuitenkin negatiivinen.
– Eristäytyminen on rakkaudenosoitus itseään, läheisiään ja koko ihmiskuntaa kohtaan, Cretton kirjoitti sosiaalisessa mediassa.
Uusimman James Bond -seikkailun, No Time to Die, ensi-ilta siirtettiin huhtikuulta marraskuulle jo hyvin aikaisessa vaiheessa pandemian leviämistä. Daniel Craig näyttelee elokuvassa 007-agenttia tiettävästi viimeisen kerran.
Hänen seuraajakseen on ainakin fanitoiveissa usein väläytelty brittinäyttelijä Idris Elbaa (The Wire, Luther), joka myös ilmoitti sairastavansa koronaa.
– Minulla ei ole ollut toistaiseksi oireita, mutta olen ollut eristettynä siitä lähtien, kun sain kuulla mahdollisesta altistumisestani virukselle. Pysykää kotona ja käyttäkää maalaisjärkeä. Pidän teidät ajan tasalla sen suhteen, miten minulla menee. Ei paniikkia, Elba kirjoittaa Twitterissa.
Game of Thrones -sarjassa Tormund Giantsbanen roolissa nähty norjalaisnäyttelijä Kristofer Hivju on hänkin saanut koronaviruksen. Hivju on perheineen karanteenissa Norjassa. Hän näyttelee kirottua Nivellen-hahmoa The Witcher -sarjan toisella kaudella, jota kuvattiin Lontoossa. Netflixin tuottaman fantasiaseikkailun kuvaukset on keskeytetty ainakin kahdeksi viikoksi ja kuvauspaikka desinfioidaan huolellisesti, ennen kuin työt jatkuvat.
Apua vähempiosaisille
Virus niittää uusia uhreja koko ajan, joten Hollywood-tähdet ovat jakaneet runsaasti kannustavia viestejä ja käsienpesuohjeita sosiaalisessa mediassa. Kerry Washingtonin (Django Unchained, Scandal -sarja) twiitti muistuttaa, miten tärkeää on olla stressaamatta turhaan.
– Rukoilen kaikkien suurimmassa riskiryhmässä olevien puolesta. Lähetän teille rakkauteni. Muistakaa pysytellä rauhallisina, sillä stressi heikentää terveyttä ja immuunijärjestelmän toimintaa. Kerätkää tietoa, mutta yrittäkää ottaa iisisti, koitan itse toimia samoin, kirjoitti Washington.
Amy Adams (Justice League, Arrival), Josh Gad (Frozen), Jennifer Garner (Peppermint, Alias-sarja) ja muut tähdet lukevat lastenkirjoja sosiaalisessa mediassa auttaakseen vanhempia, jotka ovat pitkästyneiden lastensa kanssa kotona. ”Operaatio lukuhetki” ja ”Pelasta tarinoiden avulla” keräävät myös varoja vähävaraisten vanhempien lapsille, jotka ovat kouluruoan varassa. Adams ja Garner vetoavat faneihinsa, jotta kaikki lapset saisivat lämpimän aterian edes kerran päivässä. Heille toimitetaan ruokaa eri järjestöjen kautta koko kriisin ajan.
– Katso ja kuuntele meidän lukemiamme satuja ja lahjoita, mikäli pystyt, Adams ja Garner sanovat yhteisessä videossaan.
Ryan Reynolds (Deadpool-elokuvat) ja hänen vaimonsa Blake Lively (Shallows, Missä on Emily?) lahjoittivat miljoona dollaria Feeding America – ja Food Banks Canada – järjestöille, jotka auttavat ikäihmisiä ja vähävaraisia perheitä pandemian aikana.
– Pitäkää huolta itsestänne niin fyysisesti kuin henkisesti. Älkää unohtako elämän pieniä iloja! Soittakaa kavereille ja tutuille, jotka ovat eristyksissä ja tarvitsevat kontaktia muihin, Reynolds kirjoittaa Twitterissä.
Koko viihdemaailma seisahduksissa
Elokuvateatterit myivät aluksi näytöksiin puolet vähemmän lippuja kuin saleihin mahtuu, jotta katsojat voivat istua tarpeeksi kaukana toisistaan välttyäkseen pisaratartunnalta. Hyvin pian ne joutuivat sulkemaan ovensa kokonaan. Katsojamäärät romahtivat ennen toiminnan täydellistä lopettamista. Lipputulot putosivat 45 prosenttia maaliskuun toisena viikonloppuna, mikä on heikoin tulos Pohjois-Amerikassa 20 vuoteen.
Universal Pictures teki radikaalin päätöksen ja julkaisee uudet elokuvansa samaan aikaan kotikatsojille, kun ne tulevat ensi-iltaan. Ensimmäinen näistä elokuvista on DreamWorks Animationin jatko-osa Trolls: Maailmankiertue, jonka USA:n ensi-ilta on 10. huhtikuuta.
Myös tällä hetkellä elokuvateattereiden ohjelmistossa olevat filmit ovat saatavilla digitaalisten vuokrapalvelujen kautta. Niihin kuuluvat muun muassa Elisabeth Mossin tähdittämä kauhuleffa The Invisible Man, satiiri The Hunt ja Focus Featuresin tuottama pukudramedia Emma. Vallitseva käytäntö on julkaista elokuvat kotikatsomoissa 90 päivää teatteriensi-illan jälkeen.
Disney oli jo aiemmin päättänyt julkaista Frozen 2 -animaation omassa suoratoistopalvelussaan Disney+ kolme kuukautta virallista aikataulua aiemmin. Pohjois-Amerikassa marraskuussa saataville tullut Disney+ on haalinut jo 28,6 miljoonaa tilaajaa.
Teemapuistot Universalin studioista Disneylandiin on suljettu, sillä Yhdysvaltain kansanterveyslaitos CDC, joka valvoo ja ennaltaehkäisee sairauksia, suosittelee, että kaikki tapahtumat, joissa on vähintään 50 henkeä tulisi peruuttaa toukokuuhun asti. Tämän, osavaltioiden ja kaupunkien omien suositusten ja määräysten takia myös ravintolat ja baarit ovat menneet tai ovat menossa kiinni eri puolilla maata. Niistä voi edelleen noutaa tai tilata ruokaa kotiin.
Kaikki lähiaikojen elokuvafestivaalit ja muut tapahtumat on peruttu tai siirretty. Toukokuun puolivälissä normaalisti pidettävät Cannesin elokuvajuhlat siirrettiin vähintään kesäkuun loppuun.
Disneyn näyteltyjen elokuvien kuten Yksin kotona -uudelleenkäynnistys, Ridley Scottin historiallinen draama The Last Duel ja Nightmare Alley, Guillermo del Toron uudelleenfilmatisointi vuoden 1947 film noirista Painajaiskuja, kuvaukset on keskeytetty toistaiseksi, vaikka kenelläkään studion tuotannoissa työskentelevällä ei tiettävästi ole virusta. Pieni merenneito -musikaalin kuvausten oli määrä alkaa Lontoossa maaliskuun loppupuolella. Esituotantovaiheessa olevat elokuvat Peter Pan & Wendy sekä Kulti, kutistin kakarat -uusinta Shrunk ovat nekin jäissä.
Disney siirsi näytellyn Mulan-elokuvan ensi-iltaa, jonka piti olla 27. maaliskuuta. Mulan on kaikkien aikojen kallein animaatioelokuvan näytelty versio. Sen tuotantobudjetti oli lähes 180 miljoonaa euroa.
Marvelin supersankarileffa Black Widow’n, jonka nimihahmoa näyttelee Scarlett Johansson, ensi-ilta on siirtynyt toukokuun alusta hamaan tulevaisuuteen.
Universal Pictures joutui keskeyttämään Jurassic World: Dominion -seikkailun tuotannon. Dino-elokuvan pääosissa jatkavat Chris Pratt ja Bryce Dallas Howard. Tämän lisäksi seuraavan Fast & Furious -toimintapläjäyksen ensi-ilta siirrettiin suosiolla peräti ensi vuoden kevääseen.
Paramountin Hiljainen paikka osa 2 -kauhuelokuvan ensi-illan piti olla maaliskuun lopussa, mutta se on peruttu, eikä uutta päivämäärää ole vielä päätetty. Pääosissa olevan Emily Bluntin sovitut haastattelut televisiokanavien talk show -ohjelmissa peruttiin välittömästi.
Batmanin uuden version kuvaukset on keskeytetty toistaiseksi Britanniassa. Lepakkomiehen asuun ahtautuu tällä kertaa Robert Pattinson, ja ohjaajana toimii Matt Reeves (Apinoiden planeetan vallankumous, Sota apinoiden planeetasta).
Vaikutukset näkyvät myös televisiossa
Kaikki televisioiden keskusteluohjelmat, kuten The Ellen DeGeneres Show, The Late Show with Stephen Colbert ja Jimmy Kimmel Live, kuvattiin muutamia päiviä ilman studioyleisöä, samoin visailuohjelmat. Uusia talk show -ohjelmia ei ole tehty maaliskuun puolivälin jälkeen ja kanavat pyörittävät uusintoja.
Warnerin televisiotuotannoista vastaava Warner Bros. Television Group on lopettanut yli 70 sarjan ja pilotin kuvaamisen. Samankaltaisen päätöksen ovat tehneet CBS, Paramount Television Studios, NBC Universal, Netflix ja Showtime, jotka soveltavat osavaltioiden ja terveysviranomaisten suosituksia tapauskohtaisesti. Joidenkin sarjojen kuvaukset yritetään saada valmiiksi suunniteltua aiemmin.
Ohjaajakillan (DGA) ja näyttelijäkillan (SAG) toimistot on suljettu ja työntekijät ovat etätöissä. Ennen koko toimiston sulkemista käsikirjoittajakilta (Writers Guild) sulki elokuvateatterinsa, kirjastonsa ja killan jäseniä varten olevat työskentelytilat.
– Se on surullista. Pystyn tekemään töitä myös kotoa, mutta olin tottunut hiljaiseen työtilaan WGA:n toimistossa, sanoo killan jäsen, joka haluaa pysytellä nimettömänä.
Scifi-sarja Westworldin kolmannen kauden lehdistöpäivä haastatteluineen pidettiin sovitusti, mutta sarjan luoneet ja sen vastaavina tuottajina toimivat Lisa Joy ja Jonathan Nolan osallistuivat siihen vain puhelimitse, vaikka heidän piti alunperin olla mukana Beverly Hillsissä pidettyssä tapahtumassa.
– Sarja on analogia sille, miten Yhdysvallat reagoi koronavirukseen. Sen leviäminen oli tiedossa, mutta mitään ei tehty sen estämiseksi. Sen sijaan virusta on vähätelty, Nolan kritisoi USA:n ensireaktioita.
Uutena näyttelijänä sarjaan tullut Aaron Paul (Breaking Bad) pitää tilannetta huolestuttavana.
– Naureskelemme käsidesille ja käsienpesuohjeille, mutta ajattelen elämän rajallisuutta tällä hetkellä entistä enemmän koronaviruksen takia, Paul myöntää Episodille.
Westworldin kolmas kausi, joka käsittää vain kahdeksan jaksoa, alkoi HBO Nordicilla 16. maaliskuuta. Siinä seikkaillaan lähitulevaisuuden Los Angelesissa – jossa tätä kirjoitettaessa on käsketty ihmisiä pysymään sisätiloissa.
Teksti: Johanna Juntunen, Los Angeles