Lastenelokuvafestivaali opettaa tavoille

1.11.2011 00:20

Vuonna 1982 perustettu Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali juhlii tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan. Samalla nuorta elokuvayleisöä opetetaan elokuvateattereiden tavoille. Festivaalitiedottaja Mira Päätalo kertoo 21.–27. marraskuuta järjestettävästä tapahtumasta.

Lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla palkitaan muun muassa paras eurooppalainen lastenelokuva ja festivaalin paras nuortenelokuva.

Historian saatossa Oulussa on esitetty lukuisia klassikoiksi muodostuneita elokuvia, kuten maailmanensi-iltansa festivaalilla vuonna 1989 saanut Maa aikojen alussa. Vuonna 1998 festivaalilla nähtiin Poika ja ilves ja vuonna 2000 Billy Elliot. Vuosina 2002 ja 2003 menestysanimaatiot Henkien kätkemä ja Nemoa etsimässä avasivat festivaalin.

Tänä vuonna lastenelokuvien kilpailuun osallistuvat muun muassa suomalaiset Eetu ja konna ja Iris, norjalaiset Onnenpotku ja Puukamu sekä saksalainen Noitatyttö Lillin paluu.

Festivaali keräsi viime vuonna yli 16 000 kävijää. Järjestävät toivovat yhtä suurta innostusta tänäkin vuonna.

Mira Päätalo, mitä uutta festivaalilla nähdään tänä vuonna?

Nuorille on tarjolla festarikahvila Bysis, jonka tarkoitus on tavoittaa nuoret entistä paremmin ja viedä elokuvat uudenlaiseen ympäristöön, kahvilaan. Bysis on auki kolmena päivänä festivaaliviikon aikana, sekä edeltävänä perjantaina. Kahvilassa esitetään muun muassa lyhytelokuvia festivaalin ohjelmistosta.

Pienille lapsille uutuutena on Taaperokino, jonka ikäsuositus on 1,5-vuodesta ylöspäin. Taaperokinossa on mukana ruotsinkielisiä lyhytelokuvia, jotka mikrofonitulkataan suomeksi. Lyhytelokuvat esitetään non-stop esityksenä, jolloin kesken elokuvan voi poistua esimerkiksi vessaan.

Miten nuori yleisö on otettu festivaalilla muuten huomioon?

Lapset saavat varmasti äänensä kuuluviin festivaalillamme. Lapsituomaristo palkitsee parhaan lastenelokuvan ja lisäksi tavoitteena on saada paikalle elokuvantekijöitä, joiden kanssa lapset pääsisivat keskustelemaan.

Aivan pienimmille katsojille on mikrofonitulkattuja näytöksiä ja kuulovammaisille viitottu näytös. Päiväkoti-ikäisten näytökset ovat pienemmissä saleissa ja heidän kanssaan keskustellaan ennen elokuvaa, esimerkiksi valojen sammuttamisesta, jotta he eivät pelästyisi. Näytös voi olla heidän ensimmäinen kokemuksensa elokuvissa käymisestä.

Yleisö saa tietysti nauraa, hihkua ja eläytyä elokuvan mukana. Karkkien ja popkornien syöntiä yritämme karsia erityisesti koululaisnäytöksissä. Tarkoituksena on opettaa lapsia ja nuoria käyttäytymään elokuvissa elokuvateatterin vaatimalla tavalla.

Myös yksinhuoltajat ja isovanhemmat on otettu festivaalilla huomioon. Heille on näytöksiä, joihin aikuinen pääsee ilmaiseksi maksavan lapsen kanssa.

Teksti: Jani Svensk

Kuva Iris-elokuvasta.