Argentiinalainen tieteisdraama Eternautti on noussut nopeasti maailmanlaajuiseksi hitiksi Netflixissä. Suomessa on se tällä hetkellä kolmanneksi suosituin Netflix-sarja.
Eternauttia on verrattu arvostettuihin lajityyppiteoksiin kuten The Last of Us ja The Walking Dead. Mutta ennen kuin tarina nousi striimauspalvelun jättimenestykseksi, se eli jo toista elämää. Eternautti (espanjaksi El Eternauta) oli alun perin sarjakuva, joka kätki sisäänsä kertomuksen selviytymisestä, vastarinnasta ja diktatuurin vastustamisesta.
Tarina ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1957 argentiinalaisen Héctor Germán Oesterheldin käsikirjoittamana. Se sijoittuu Buenos Airesiin, jota peittää tappava, lumisateen kaltainen aine — merkki alkavasta salaperäisestä avaruusolentojen hyökkäyksestä. Tavalliset kansalaiset joutuvat pakenemaan koteihinsa ja rakentamaan suojia, jotka pelastavat heidät välittömältä kuolemalta. Selviytyjien joukosta nousee Juan Salvo, joka kasvaa tarinan aikana vastentahtoiseksi johtohahmoksi.
Vuonna 1969 Oesterheld kirjoitti tarinan uudelleen, nyt entistä poliittisempana. Uudessa versiossa avaruusolennot nähtiin selkeämmin allegoriana sortavalle vallalle — olipa kyse sitten Yhdysvaltain vaikutusvallasta, autoritäärisistä hallinnoista tai globaalista kapitalismista. Tässä muodossa sarjakuva alkoi yhä suoremmin kommentoida aikansa yhteiskunnallisia jännitteitä.
1970-luvulle tultaessa Argentiina ajautui sotilasdiktatuuriin, ja Oesterheldin työ sai uudenlaisen painoarvon. Hänen kirjoittamansa tarinat, joissa nimettömät sortajat kohtaavat kansan vastarinnan, olivat liikaa maan hallinnolle. Vuonna 1976 valtaan noussut sotilasjuntta käynnisti ns. Likaisen sodan, jonka aikana arviolta 30 000 ihmistä ”katosi”. Joukossa oli toimittajia, opiskelijoita, taiteilijoita ja poliittisia aktivisteja.
Oesterheld oli yksi heistä. Hänen poliittinen aktiivisuutensa ja teostensa symboliikka tekivät hänestä hallinnon silmissä uhkan. Hänet siepattiin vuonna 1977 yhdessä kaikkien neljän tyttärensä kanssa. Koko perhe katosi jäljettömiin.
Juuri tämä historiallinen konteksti tekee Eternautista poikkeuksellisen vaikuttavan sarjan. Vaikka kyse on visuaalisesti näyttävästä dystopiasta, sen ytimestä löytyy kummitustarina: kunnianosoitus kaikille niille, jotka katosivat eivätkä koskaan palanneet. BGR-sivuston mukaan ”Netflix ei ainoastaan elvyttänyt genren klassikkoa, vaan antoi äänen kadonneelle kirjailijalle ja nosti maailman tietoisuuteen tarinan, joka aikanaan uhmasti tyranniaa.”
Eternautti on kertomus selviytymisestä, mutta myös muistutus siitä, kuinka taide voi toimia vastarinnan välineenä.
Eternautti koostuu kuudesta jaksosta, jotka ovat katsottavissa Netflixissä. Katso traileri alta.
Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.