Nyt ilmaiskatselussa: Yksi kaikkien aikojen parhaista ihmissusileffoista – tuomittiin Suomessa ”sisällöltään huonoksi”

Kasarielokuvan IMDb-arvosana on 7,5.

14.7.2025 17:00

Kaksi amerikkalaista reppureissaajaa, David ja Jack, vaeltavat Englannin nummilla. He joutuvat oudon kylän laitamilla aggressiivisen suden hyökkäyksen kohteeksi – Jack kuolee, mutta David selviää… ainakin aluksi. Pian Lontoossa toipuessaan David alkaa kärsiä oudoista painajaisista. Lisäksi hänen kuollut ystävänsä Jack ilmestyy varoittamaan häntä, yhä mädäntyvämmässä muodossa, kertoen, että David on ihmissusi!

Ihmissusi Lontoossa (An American Werewolf in London, 1981) on John Landisin (Delta-jengi, The Blues Brothers) viides ohjaustyö. Elokuvan yhdistelmä kauhua ja mustaa huumoria teki siitä ilmestyessään äärimmäisen poikkeuksellisen – ja se on edelleenkin lajityypissään varsin ainutlaatuinen. Leffa ei pelkää olla karmiva ja groteski, mutta samalla se leikittelee absurdilla brittihuumorilla – täydellinen ja aiemmin harvoin nähty sekoitus.

Elokuvassa näyttelevät David Naughton, Jenny Agutter ja Griffin Dunne. Heidän lisäkseen pääosassa loistavat Rick Bakerin toteuttamat, Oscar-palkitut maskeeraustehosteet. Baker oli itse asiassa ensimmäinen, joka sai Oscarin parhaasta maskeerauksesta, kun Akatemia päätti vuonna 1981 perustaa uuden palkintokategorian. Päätös syntyi osin siksi, että David Lynchin ohjaama Elefanttimies (The Elephant Man, 1980) jäi vaille tunnustusta maskeerauksestaan.

Tällä rakastetulla ja yleisesti yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista ihmissusielokuvista pidetyllä kauhukomedialla oli Suomessa jäätävä startti. Valtion elokuvatarkastamo ei ainoastaan leikannut siitä noin minuutin verran (alun tappokohtauksesta, kahdesta ”verilöylystä”, miehen muuttumisesta ihmissudeksi ja verisistä lähikuvista) ja antanut K-18-ikärajaa, vaan määräsi lisäksi 30 prosentin rangaistusveron. Elokuvien veroprosentti oli tavallisesti 10, mutta ”sisällöltään huonoksi, taiteellisesti tai siveellisesti heikoksi” katsotulle elokuvalle voitiin määrätä lisävero, jolla pyrittiin estämään sen levitys. Elokuvan maahantuoja O.Y. Kinosto valitti päätöksestä Elokuvalautakunnalle, joka kuitenkin puolsi tarkastamoa. Rangaistusverosta huolimatta elokuva julkaistiin Suomessa elokuvateatteri Formiassa 9.4.1982 – katsojia kertyi 82 412.

Leikkaamaton versio julkaistiin Suomessa 1980-luvulla videolla ennen videosensuurilakia, tarkastamattomana ja ironisesti julkaisijan itse keksimällä K-16-ikärajalla. Videolain tultua voimaan elokuva tarkastettiin uudelleen vuoden 1987 lopulla ja se sai K-18-ikärajan – mikä kielsi sen videolevityksen. Vuonna 2016, uuden lainsäädännön myötä, elokuvalle annettiin K-16-luokitus.

Ihmissusi Lontoossa ei kuulu minkään kuukausimaksullisen suoratoistopalvelun valikoimaan. Nyt sen voi kuitenkin katsoa ilmaiseksi Rakuten TV:ssä. Katseluun on valittavissa suomenkielinen tekstitys.

Lue myös: Nyt ilmaiskatselussa: Kirous tekee nuoren naisen elämästä helvetillisen – Sam Raimin herkullisen ylilyöty kauhutykitys

Katso Ihmissusi Lontoossa täällä. Elokuvan ikäraja on K-16 ja kestoa sille kertyi Episodin katselussa 106 minuuttia mainoksien kera. Huomioi, että mainoksien määrä voi vaihdella katselukohtaisesti.

Alla elokuvan kiusoittelutraileri, traileri ja triviaa.

YouTube video
YouTube video
  • Rick Baker näytteli yhtä natsi-ihmissusista – sitä, joka leikkaa Davidin kurkun auki.
  • Michael Jackson oli niin vaikuttunut tästä elokuvasta – erityisesti sen maskeerauksesta ja erikoistehosteista – että hän vaati palkkaamaan samat tekijät suunnitteilla olleeseen musiikkivideoonsa Michael Jackson: Thriller (1983). John Landis suostui ohjaajaksi, ja projektista tuli hänen ensimmäinen musiikkivideo-ohjauksensa.
  • John Landis alkoi työstää elokuvan käsikirjoitusta jo 1960-luvun lopulla. Kuvauksien alkaessa hän joutui kuitenkin tekemään siihen muutoksia ajan mukana muuttuneiden yksityiskohtien vuoksi. Esimerkiksi loppupuolella hahmojen oli alun perin tarkoitus mennä katsomaan piirrettyjä elokuvateatteriin, mutta kuvausten aikaan kaikki Lontoon piirroselokuvia esittäneet teatterit olivat muuttuneet pornoteattereiksi – joten Landis muokkasi käsikirjoitusta sen mukaisesti.
  • Elmer Bernstein sävelsi elokuvan musiikin, mutta sitä oli lopulta vain seitsemän minuuttia – enempää ei tarvittu.

Lähteet: Elonet, IMDb, SES

Lue myös: Stephen Kingin ylistämä kauhuelokuva sai vieläkin piinaavamman version – katso nyt ilmaiseksi!

Lue myös: Kulttihetki: Ilmaiskatselussa 80-luvun camp-kauhua – jättimäinen olento aivopesee uhrinsa