Dexter ja Wednesday ovat tv-sarjoja, joissa päähenkilö on häiriintynyt, jopa ihmishirviö. Tieteellisempi termi on sosiopaatti. Sosiopatian tunnuspiirteitä ovat empatiavaje ja kykenemättömyys noudattaa sosiaalisia normeja.
Patric Gagne on psykologian tohtori. Hänellä on myös diagnosoitu sosiopatia. Gagnen mukaan mielikuvaan sosiopaateista liittyy liioittelua ja leimaavuutta.
”Sosiopatia on ainoastaan persoonallisuushäiriö. Ihmiset ajattelevat usein, että kaikki sosiopaatit ovat yksiulotteisia sarjamurhaajia. Mielikuva ei ole totuudenmukainen”, Gagne kommentoi.
Lue myös: Jenna Ortega lukee uudella videolla ”iltasadun” – Milloinkas se Wednesdayn kakkoskausi ilmestyikään?
Gagne katsoi molemmat sarjat ja analysoi niiden päähenkilöt.
”Wednesday Addams täyttää sosiopatian kriteerit. Hän on manipuloiva, ovela ja erittäin viehättävä. Ihmissuhteiden muodostaminen on vaikeaa”.
”Toisaalta hän kykenee kokemaan myös surua. Wednesday on uskollinen ystäviään ja perheenjäseniään kohtaan. Tätä emme sosiopatiassa usein ymmärrä. Hänellä on tunteet, mutta tunnekokemus on erilainen kuin neurotyypillisillä ihmisillä. Tämä ei tarkoita, etteikö Wednesdayn tunteilla olisi merkitystä”.
Gagnen mielestä myös Dexter Morganin hahmossa oli paljon positiivista.
”Pystyin samaistumaan hänen strategiaansa. Dexterillä oli selvästi kestämättömiä taipumuksia. Hän pyrki kuitenkin kanavoimaan ne kostamalla pahaa tehneille”.
”Dexter kykeni rakastamaan perhettään, siskoaan ja elämään osana yhteiskuntaa. Rakkaus ei vain ole samanlaista kuin neurotyypillisellä. Dexter ei satuttanut ihmisiä vain satuttamisen vuoksi”, Gagne analysoi.
Gagnen mukaan populaarikulttuuri on täynnä sosiopatian kirjolla olevia hahmoja. Ihmiset eivät vain usein tiedosta asiaa. Moni tykästyy juuri tällaisiin hahmoihin.
”Kun luin Wicked-kirjaa, samaistuin Elphabaan. Muut tarinan hahmot pitivät häntä pahana vain siksi, että Elphaballa oli erilainen käsitys maailmasta”.
Gagnen mukaan hirviöksi leimaaminen ei auta sosiopatiasta kärsiviä, eikä myöskään ympärillä olevia ihmisiä.
”Jokainen omaa sisäänrakennetut perustunteet, kuten ilon ja surun. Toinen tunnejärjestelmä, johon kuuluvat mm. empatia, häpeä ja katumus, tulevat mallioppimisen kautta. Näiden omaksuminen on sosiopaateille työlästä”.
”He joutuvat teeskentelemään tällaisten tunteiden syvyyttä sosiaalisissa tilanteessa. Aivan kuten neurotyypilliset teeskentelevät toisenlaisia asioita omassa arjessaan”.
”Jos lapsi kertoo, että hän ei kykene tuntemaan katumusta, hänet eristetään joukosta. Miksi kukaan tällöin myöntäisi olevansa neuroepätyypillinen?”
”Jos ihmiset suhtautuisivat heihin myötätuntoisemmin, he saisivat myös varmemmin hoitoa”.
Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.