Marvel-studion päällikkö ja luova johtaja, tuottaja Kevin Feige, sanoo Black Widow’n kutkuttaneen katsojien mielikuvitusta vuoden 2010 debyytistään Iron Man 2:ssa asti.
– Hänen taustatarinansa on niin rikas, Feige toteaa. – Olemme viitanneet siihen muissa elokuvissa, mutta nyt lähestymme sitä aivan uudella tavalla. Hän on puuhaillut vaikka mitä näkemiemme elokuvien välissä, ja osa siitä voi hämmästyttää monia.
Hahmoa yli kymmenen vuotta esittänyt Scarlett Johansson ei enää ole edes varma, milloin hahmon omaa elokuvaa alettiin suunnitella.
– Niin kauan kuin muistan, emme vain olleet varmoja millainen siitä pitäisi tulla, hän pohtii. – Muistelisin, että kun hahmon omasta elokuvasta alettiin puhua, pidimme alusta asti selvänä, ettei sitä kannata tehdä, ellemme sukella syvälle ja rohkeasti Natashan menneisyyden mysteereihin. Näyteltyäni Black Widow’ta jo vuosikymmenen halusin varmistaa, että lopputulos olisi taiteellisesti ja luovasti palkitsevaa niin minulle kuin hahmon faneille.
– Marvelin elokuvauniversumissa Natasha on pysäyttämätön ja tutkimaton voima. Hän on rämäpäinen ja hillitsemätön, mutta samalla hän on äärimmäisen älykäs. Millaisia salaisuuksia hänellä on, mitkä ovat hänen heikkoutensa? Hän on keskellä miehistä maailmaa, mikä saa hänet toimimaan tietyllä tavalla. Halusimme selvittää, millainen ihminen Black Widow on.
Black Widow’n tuotanto lähti käyntiin vuoden 2019 kesällä. Kuvauksia tehtiin 87 päivän ajan kolmella eri mantereella. Päämajanaan Lontoon ulkopuolella sijaitseva Pinewood-studio elokuva vieraili niin Norjassa, Budapestissä, Marokossa kuin Atlantissakin. Vakoojajännäri on MCU:n neljännen vaiheen ensimmäinen valkokangaselokuva.
– Tästä tulikin aivan erilainen kuin jos olisimme tehneet sen kymmenen vuotta sitten. Itse asiassa olen tyytyväinen, että teimme sen vasta nyt, koska pystyimme tekemään realistisen elokuvan. Sellaista yleisö tänä päivänä haluaa.
Moni näyttelijä on esittänyt samaa roolia pitkäänkin, mutta harva saa samanlaista mahdollisuutta käsitellä hahmoaan.
– Tiedän Black Widow’sta paljon, sillä hän on lähtöisin sisältäni. Minulla ei vain ole ollut mahdollisuutta esittää hänen kaikkia puoliaan. Ohjaajamme Cate Shortland ihastui ajatukseen sukeltaa sisälle hahmoon. Minulla on ollut tilaisuus tehdä hahmosta paljon uusia havaintoja ja löytöjä, erilaisia vahvuuksia mutta myös erilaisia vikoja ja säröjä. Se on ollut hyvin terapeuttista.
Feigen mukaan aloite ehdottaa elokuvan ohjaamista Shortlandille tuli juuri Johanssonilta.
– Cate tuli käymään Los Angelesissa ja ihastui hahmoon ja sen mahdollisuuksiin, Feige kertoo. – Hän ymmärsi, että hahmolla voi kertoa hyvin henkilökohtaisen tarinan ja tehdä samalla jotain erittäin vaikuttavaa isolla kankaalla.
Shortland itse sanoo, että häntä kiehtoi katsojien odotuksilla leikittely.
– Käsittelemme elokuvassa sellaisia puolia Natashasta, joista yleisölle ei ole ollut mitään käsitystä. Käsittelemme perhettä, rakkautta ja intohimoa, kaikkea sellaista mitä aikaisemmin ei ole näytetty.
Mennyt aikamuoto
Vuoden 2010 debyyttinsä jälkeen Natasha Romanoff on esiintynyt kuudessa Marvel-elokuvassa: The Avengers, Captain America: The Winter Soldier, Avengers: Age of Ultron, Captain America: Civil War, Avengers: Infinity War sekä vuonna 2019 yhden aikakauden päättänyt jännittävä ja tunteellinen Avengers: Endgame.
Tekijöiden ryhtyessä kuorimaan Natasha Romanoffin hahmoa kerros kerrokselta he tajusivat, että tarjotakseen uutta näkemystä hahmoon ja siihen, kuinka hänestä tuli Black Widow, olisi pakko tehdä aikamatka menneisyyteen. Se nosti pintaan joukon uusia hahmoja, jotka ovat muokanneet Natashan elämää niin hyvässä kuin pahassa. Menneisyydestä paljastui uusia salaisuuksia, liittolaisuuksia – ja pysäyttämätön vihollinen.
Black Widow’n tapahtumat sijoittuvat Avengers: Infinity War -elokuvaa edeltävään aikaan. Endgamen nähneet voisivat kuvitella, että sen tapahtumat tuoreessa muistissa voisi olla vaikea palata hahmon nahkoihin.
– Itse asiassa se tuntui mahdollisuudelta parantaa haavoja ja lisätä ymmärrystä siitä, miksi Natasha päättää tehdä niin kuin tekee Endgamessa. Meillä on syytä uskoa, että hän on tehnyt rauhan joidenkin asioiden suhteen, joiden kanssa on joutunut kamppailemaan, Johansson kuvailee.
– Black Widow käynnistyy Captain America: Civil Warin tapahtumista, tuottaja Brian Chapek selostaa. – Natasha on rikkonut Sokovia-sopimusta, pettänyt ulkoministeri Rossin ja Avengers- ryhmä on lakkautettu. Elokuvan alussa Natasha pyrkii pois Yhdysvaltojen maaperältä. Kun hän saa mahdollisuuden uuteen alkuun, hän tajuaa, että kulissien takana maailmalla toimii pimeitä voimia, jotka pakottavat hänet palaamaan toimintaan.
Käsikirjoittaja Eric Pearsonin mukaan Natasha Romanoff on kiehtova mysteeri.
– Ensitapaamisesta lähtien hän on Avengers-ryhmästä se, joka on vähiten jakanut itsestään. Hän ei ole kuka sanoo olevansa Iron Man 2:ssa. Hän on tietoisesti salannut menneisyytensä muilta hahmoilta. Black Widow’ssa pääsemme repimään sen auki ja näkemään, miksi hän epäröi itsensä avaamista muille.
Käsikirjoittamiseen myös osallistuneelle Jac Schaefferille MCU:n, Marvelin elokuvauniversumin tapahtumien ja hahmojen rikkaus sekä Johanssonin niissä rakentama hahmo olivat inspiroiva lähtökohta uudelle elokuvalle. Samalla se oli hieman pelottavaa.
– Oli paineita esitellä oikealla tavalla suosittu ja idolisoitu hahmo. Pyrimme laajentamaan jo valmiista rikkaasta taustamateriaalista.
Chapekin mukaan lopputulos on korkeajännitteinen trilleri, joka samalla vastaa moniin Natashan menneisyyden herättämiin kysymyksiin.
– Olemme nähneet hänen hahmonsa kehittyvän ja hieman avautuvan. Olemme tiputelleet pieniä vihjeitä siitä, kuka hän on ja mikä häntä ajaa. Avengers: Endgamessa Natasha on elämässään sellaisessa tilanteessa, että on valmis tekemään äärimmäisen uhrauksen yleisen hyvän puolesta. Nyt halusimme kertoa tarinan siitä, millainen hän on ihmisenä ja kuinka hän pystyi tekemään sankarillisen päätöksen.
Perhedraamaa
MCU:n elokuvissa on ollut hyvin erilaisia tunnelmia, mutta harvempaa niistä on kutsuttu perhedraamaksi. Black Widow on kuitenkin kuulemma Marvel-studion versio sellaisesta. Kuinka näin pääsi käymään?
– Koska yksi elokuvan teemoista on perhe. Mitä perhe on? Miten se määrittelee meitä? Miten taustamme ja menneisyytemme määrittelee meitä? Millä tavoin perhe – miten ikinä sen määrittelemme – tekee meistä sen mitä olemme? Hyvässä ja pahassa, Johansson perustelee.
– Vaihtelemme jokaisessa Marvel-elokuvassa sävyä ja lajityyppiä ja lyömme pöytään uusia ideoita. Se mahdollistaa hurjat hyppäykset jostain Captain America: Winter Soldierin tapaisesta Thor: Ragnarokiin. Etsimme koko ajan jotain uutta, ja Black Widow paljastaa hahmon historiasta kokonaan odottamattoman puolen, lisää tuottaja Brad Winderbaum.
– Tärkeä osa Kevin Feigen neroutta on, että hän miettii aina mitä fanit odottavat näiltä elokuvilta, ja antaa heille sitten jotain sellaista, mitä he eivät olisi osanneet itse kuvitella, Johansson jatkaa. – Natasha Romanoffia perhedraamassa tuskin kukaan olisi odottanut. Minunkin oli käännettävä ajatusmaailmani uuteen uskoon, sillä kyseessä oli iso sävymuutos. Kuten Kevin asian ilmaisi, se on kuin jokin toinen elokuva olisi ajanut sen elokuvan kylkeen, jota olit menossa katsomaan.
Johansson on ensimmäisenä myöntämässä, että väärin tehtynä lopputulos voisi vaikuttavan sijaan tuntua vaivaannuttavalta.
– Jätimme tasapainon löytämisen Cate Shortlandin osaaviin käsiin. Hän osaa hommansa ja tekee sitä henkilöhahmot edellä. Kun varmistui, että saimme hänet ja voisimme rakentaa hahmoa yhdessä, tiesin projektin lähtevän liikkeelle täydellä höyryllä. Peloton johtajamme ei epäröi näyttää niin kauneutta kuin kauheutta. En voi kuvitella, että olisimme päätyneet tähän paikkaan ilman häntä. Cate on uskomaton taiteilija, hyvä ryhmänvetäjä ja ihana ihminen. Ja minusta se kaikki näkyy lopputuloksessa.
Hullunkurinen perhe
Myös Yelena Belova on armottoman Red Room -harjoitusohjelman tuote, ja hän on päättänyt nostaa kissan pöydälle salaisesta historiastaan Black Widow’n kanssa. Kun hän ei löydä ulospääsyä tilanteestaan, jossa vaarat vaanivat jokaisen kulman takana, hänen ainut selviytymiskeinonsa saattaa olla aselepo kaikesta kokemastaan syyttämänsä ihmisen kanssa.
– Yelena tuntee itsensä loukatuksi, ja hän reagoi omalla mutkikkaalla tavallaan, kertoo pippurista tappajaa esittävä Florence Pugh. – Hänen kiinnostavimpia piirteitään on, kuinka monitasoinen ja rikkinäinen hän on hyvin suoraviivaiseksi ja itseensä uskovaksi ihmiseksi. Hän tietää täsmälleen mitä tehdä tilanteissa, joihin hänet on koulutettu, mutta hänellä ei ole hajuakaan kuinka ollaan ihmisiksi. Hän on tappava ase mutta samalla vielä lapsi. Se on ollut hänen esittämisessään mukavinta.
– Yelena on Natashalle kuin pikkusisko. Yelena muistaa ennen Red Room -koulutukseen joutumistaan perhe-elämän, mutta koko hänen elämänsä on valetta. Kun hän valmistuu Widow-ohjelmasta, hän haluaa kirjoittaa oman tarinansa. Hän ei ymmärrä, miksi hän ei muka saisi tehdä niin, Johansson kuvailee ”siskoaan”.
– Se tekee hänet vaaralliseksi, sillä hän on ajoittain hieman varomaton. Mutta hän on myös äärimmäisen kyvykäs, urhea, sankarillinen ja intohimoinen. Hänen ja Natashan toimintatavoissa on valtava kontrasti. Natasha on hyvin pragmaattinen siinä missä Yelena toimii tunteen varassa. On hauska nähdä heidät yhdessä, sillä hahmoilla on mahtava sisarellinen suhde, joka tuntuu oikealta perhe-elämältä.
– Kun Yelena ja Natasha kohtaavat elokuvassa, edellisestä jälleennäkemisestä on kulunut paljon aikaa. He tappelevat kuin toisensa tuntevat siskot: rakastaen, kilpaillen ja toisiaan kampittaen. Emme halunneet siitä liian väkivaltaista, sillä se kumpuaa rakkaudesta ja yhteisymmärryksestä.
– Tunnen suurta empatiaa heidän välistä suhdettaan ja menneisyyden traumojaan kohtaan. Niin synkkä kuin heidän yhteinen historiansa onkin, se sitoo heitä yhteen. Heidän suhteensä on myös hyvin hyökkäävä, mutta se syvenee ja saa heidät ymmärtämään, mikä heidät on ajanut siihen missä he ovat ja että he oikeastaan haluavat samaa asiaa.
Supersotilas Red Guardian paistatteli kylmän sodan vuosina menestyksen ja arvostuksen loisteessa. Hänen vakoiluvuotensa ovat nyt takana, mutta hän pitää edelleen itseään sankarina numero yksi. Hän ei pidä mistään niin paljon kuin loiston päiviensä tarinoiden jakamisesta muiden kanssa. Hänen ei edes tarvitse yrittää vangita yleisöään, sillä he kaikki asuttavat samaa vankilaa. Syvällä sisimmässään – erittäin syvällä – hän katuu elämäänsä vakoojana, varsinkin mitä tulee Natasha Romanoffiin, jonka hän tunsi jo ennen kuin tästä tuli Black Widow.
– Red Guardian valittiin Neuvostoliiton versioon amerikkalaisten Captain America -projektista, kertoo hahmoa näyttelevä David Harbour. – Hänen elämänsä tragedia on, ettei hänestä tullut yhtä kuuluisaa. Hän tuntee itsensä aliarvostetuksi.
Johanssonin mukaan Red Guardianilla on selvä tehtävä Natashan oudossa perheessä.
– Natashalle on kerrottu, että hän on Red Room -ohjelmaan jätetty orpo. Red Guardianista on tullut Natashalle eräänlainen isähahmo, vaikka heidänkin suhteensa on kilpailuhenkinen. Luulen, että Alexei ajattelee Natashaa tavallaan esikoisenaan. Hänellä on erittäin kovat odotukset suojattinsa suhteen. Natashaa taas turhauttaa, ettei Alexei pysty näkemään muita ihmisiä sellaisina kuin he ovat, vaan sellaisina kuin hän haluaa heidät nähdä.
– Elokuvan kannalta on tärkeä ymmärtää, että tämä perhe on muokannut tuntemamme Natashan persoonaa, hänhän vietti kasvu- ja kehitysvuotensa sen parissa. Tunne perheensä pettämäksi tulemisesta on syvällä hänen emotionaalisessa dna:ssaan. Sen vuoksi hän on niin varautunut ja piilottaa itsensä monien maskien taakse. Hänelle kaikkein eniten merkitsevät ihmiset haavoittivat häntä syvästi.
Melina Vostokoff on Widow-ohjelman neljä kertaa läpi käynyt huippuvakooja. Monien tiedustelutehtävien jälkeen Red Room ymmärsi Melinan älynlahjat ja teki tästä yhden päätiedemiehistään. Melina on onnistunut jättämään Red Roomin taakseen, mutta kun Natasha palaa hänen elämäänsä, hänen on päätettävä puolensa. Rachel Weisz kutsuttiin esittämään nerokasta Melinaa.
– MCU on todennäköisesti tämän hetken suosituin ja laajin moderni mytologia, ja olin ehdottomasti innoissani kutsusta, Weisz kertoo.
Johansson kuvailee Natashan uuden perheen äitihahmoa ensimmäisen sukupolven Mustaksi leskeksi.
– Hän on käynyt läpi saman kuin Natashakin, mutta ehkä jollakin tavalla vieläkin ihmisyyttä raastavammin. Hän on elänyt koko elämänsä järjestelmän alaisuudessa. Hänen käsityksensä arvostaan riippuu täysin siitä, miten järjestelmän ylemmät tahot antavat tai ovat antamatta tunnustusta. Se on myös kovettanut häntä. Hän on kokenut niin paljon pettymyksiä ja niin paljon häpeää. Silti hän haluaa ja kaipaa läheisyyttä vaikka ei tunne itseään rakkauden tai edes tunnepohjaisen suhteen arvoiseksi. Se pelottaa häntä.
– Se on hänen heikkoutensa, hänen kovan ulkokuorensa pehmeä vatsapuoli, ja siksi hänen stoalainen itsehillintänsä alkaa rakoilla. Sitä oli hienoa katsoa, se on niin koskettavaa.
Joukon kemiaa kuvaa erikoinen perheillallin. Johanssonin mukaan se kuvattiin hyvin aikaisessa vaiheessa.
– Puhuimme siitä paljon etukäteen, sillä oli tärkeä saada yleisö ymmärtämään, että näillä neljällä hahmolla on hyvin monimutkainen yhteinen historia. Kuten millä tahansa perheellä.
We’ll always have Budapest
Vaikka Black Widow’n perhekään ei ole puhtaita pulmusia, tarvitaan elokuvaan myös varsinainen pahis. Taskmaster on naamioitunut tappaja, joka työskentelee Red Roomin laskuun. Laskelmoivalla ja pysäyttämättömällä Taskmasterilla on kyky omaksua vastustajiensa jokainen liike.
– Joillakin on valokuvamuisti, hänellä on valokuvarefleksit. Tapeltuaan jonkun kanssa hän pystyy mukautumaan tämän tyyliin, kertoo tuottaja Brad Winderbaum. – Natashan temput saattavat toimia ensi alkuun, mutta parin erän jälkeen Taskmaster tietää hänestä kaiken, ja Natashan on keksittävä jotain aivan uutta.
– Elokuvan alussa Natasha on hyvin haavoittuvassa tilassa. Ensimmäistä kertaa elämässään hänellä ei ole päämäärää. Hän yrittää vältellä kasvotonta vihollista. Hän ei ole omalla alueellaan, varsinkin kun hän alkaa saada kokemusta Taskmasterin taistetutavasta. Yleensähän Natasha on aina ollut se, joka määrää askelmerkit.
Johansson lupailee jopa MCU:n tähän asti parhaita tappeluita.
– Olen ehkä vähän jäävi, mutta ne kumpuavat hahmoista. Tärkeä osa tarinankerrontaa on tehdä ymmärrettäväksi mikä on Natashan tunnetila kussakin tappelussa. Natashalla ei ole supervoimia, kaikki on hänestä itsestään kiinni. Minulla on ollut vuosia aikaa rakentaa fyysistä sanastoa hahmolle, ja vihdoinkin saan käyttää sen kaiken yhdessä elokuvassa. Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen.
– Oli myös huomattavaa, millainen määrä stunttinaisia meillä oli jatkuvasti kuvauspaikalla. Sellaisten naisten yhteinen energia yhdessä huoneessa oli minulle jotain ennenkokematonta. Ympärilläni oli vain kovanaamamuijia ja sain kunnolla ottaa yhteen heidän kanssaan. Mahtavaa!
Vuosien varrella Johansson on treenannut roolin fyysisiin haasteisiin monin tavoin. Silti nytkin oli luvassa jotain uutta.
– En ollut tullut ajatelleeksi, että kuvaisimme laskuvarjohyppykohtaukset oikeasti. Sen tarkoitus oli saada kuvattua liikettä, kamera-ajoja ja tunnetiloja mahdollisimman autenttisesti. Niinpä minun oli opeteltava laskuvarjohyppäämistä, koska hahmoni piti hallita se. Se osoittautui huomattavasti vaikeammaksi kuin olin kuvitellutkaan. Paljon haastavammaksi.
– Mitä tulee treenaamiseen yleensä, olin onneksi tilassa, jossa tunsin olevani vahvempi kuin koskaan ja kropassani oli hyvä lihasmuisti. Tuntui kuin ne kymmenen vuotta, jotka olen näytellyt tätä hahmoa, olisivat johtaneet tähän hetkeen. Olen toki sen verran vanhempi ja rasitus tuntuu kipuna vähän kovempaa ja hieman pitempään. Mutta silti tuntui, että olin paljon pystyvämpi kuin aikoinaan vuonna 2009.
Vuoden 2012 The Avengersissa Black Widow tokaisee ohimennen, että taistelu New Yorkissa on kuin ”Budapestin uusinta”. Lähes vuosikymmen myöhemmin saamme tietää siitä lisää.
– Kun ryhdyimme keskustelemaan tapahtumapaikoista ja kaikki oli vielä auki ja mahdollista, olimme sitä mieltä, että oli pakko saada tietää mitä Budapestissa oli tapahtunut, Johansson paljastaa. – Jutun syntytarina on hauska. Joss Whedon vain heitti sen pikaiseksi sanailuksi Hawkeyen ja Black Widow’n välille, antamaan Clintille ja Natashalle vähän yhteistä historiaa, josta fanit voisivat tehdä omia teorioitaan.
– Menneisyys painaa Natashaa, hänen ympärillään leijuu tuomion tuntu. Kesken jääneet asiat ja syyllisyydentunto seuraavat häntä, ja kaikki johtuu Budapestin tapahtumista. Elokuva ei niinkään kerro, mitä Budapestissa tapahtui, mutta se auttaa ymmärtämään Natashan kantamaa taakkaa. Se oli hyvä keino hypätä joihinkin elokuvan tapahtumiin.
– Budapest itsessään on hyvin kaunis kaupunki. Se on visuaalisesti hyvin kiinnostava ja tuo Marvelin elokuvauniversumiin mielenkiintoista, ennen näkemätöntä ja hauskaa itäeurooppalaista vibaa. Mukana on huikea takaa-ajokohtaus, moottoripyöriä ja panssaroituja ajokkeja. Oli mahtava päästä tekemään kaikkia hulluja tempauksia ikonisissa ympäristöissä. Meidän oli mahdollista saada kuvauslupia niihin, emmekä joutuneet turvautumaan liikaa tietokoneella luotuihin kuviin.
Kuvat ja haastattelut: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland
Toimittanut Jouni Vikman