Suurin suomalaisvärin näyttäytyminen Berlinalessa menee Peter Greenawayn ohjauksen Eisenstein in Guanajuato piikkiin. Näyttäytymistä voikin sanoa kokonaisvaltaiseksi, sillä elokuvaleikkauksen kenties keskeisimmän kehittäjän Sergei Eisensteinin roolin näyttelevä suomalainen Elmer Bäck heiluu puolet elokuvasta valkokankaalla kelteisillään.
Eisensteinin lihallisen ja älyllisen puolen sekä meksikolaisen kulttuurin elämänilon ja kuoleman, eroksen ja thanatoksen kohtaamisen visualisoinut Greenaway panee tähtensä pursuamaan venäläiskorosteista nokkelaa dialogia huimaavalla nopeudella, rivakan, epäilemättä eisensteinilaiseen tyyliin pyrkivän leikkauksen korostaessa vauhtia.
Berlinalen näyttelijäpalkinto meni 45 Years -elokuvassa taattua Shakespearet läpikäynyttä brittilaatunäyttelemisen bravuurityötä tehneelle Tom Courtenaylle, mutta Bäck oli vahvoilla ainakin joidenkin kriitikkojen veikkauksissa. Greenaway itse ylistää tähteään ja tämän kanssanäyttelijää Luis Albertia.
Elmer Bäck tiesi roolin saadessaan Eisensteinistä sen, mitä jokaisen näyttelijän yleissivistykseen kuuluu.
– Olin itse nähnyt aiemmin toki Eisensteinin tunnetuimmat klassikot, kuten Potemkinin, mutta roolia varten jouduin kaivautumaan syvemmälle hänen henkilöhahmoonsa ja elämäntarinaansa, mistä en tiennyt juuri mitään, Bäck vastasi kysymykseen siitä, miten syvästi hän tunsi Eisensteinia roolia tehdessään.
– Luin käsikirjoituksen ja lähdin intuitiivisesti luomaan henkilöä. Hän oli laajasti opiskellut ja älyllinen henkilö, mutta samaan aikaan hyvin sensitiivinen ja lapsenomainen, kuin hänellä olisi ollut ohut nahka, jonka läpi kaikki vaikutteet menivät.
Kysymykseen roolin eroottisista kohtauksista ja alastomuudesta Bäck sanoi tunteneensa olonsa varmaksi Greenawayn ja tämän kuvaajan Reinier van Brummelenin käsissä.
– Pystyin aina tietämään, että voin kokeilla ja että he tuovat ilmaisua takaisin, jos menen liian pitkälle.
Greenawaylle itselleen Sergei Eisenstein on ollut opiskeluaikaan nähdystä Lakosta lähtien tärkein elokuvaohjaajaroolimalli. Hän ei kuitenkaan valinnut ohjaajakuvansa aiheeksi jotain Eisensteinin tunnetuimpiena mestariteosten tekovaihetta, vaan epäonnistuneen, Stalinin sensuuriin juuttuneen elokuvan ¡Que viva México!.
– Vuonna 1929 tehdyistä Meksikon kuvauksista tuli voitokkaan Eisensteinin epäonnistuminen, ja epäonnistumiset ovat monella tapaa mielenkiintoisempia kuin onnistumiset, Greenaway selostaa. – Meksikossa hän vapautui sellaisista älyllisistä konsepteista kuin dialektinen materialismi ja saattoi päästää intuitiivisemman ja lihallisemman puolensa esille. Olen ihmetellyt miksei Venäjällä, Eisensteinin kotimaassa, ole koskaan tehty hänestä onnistunutta elokuvaa. Niinpä minun piti tehdä se. Venäjältä ei minulle tarjottu minkäänlaista apua projektissani.
Yhteistyö Greenawayn ja Bäckin välillä jatkuu, sillä Greenawaylla on työn alla jatko-osa Eisensteinin tarinalle.
Eija Niskanen/Episodi
Kuvat © Berlinale & Eija Niskanen (Bäckin ja Greenawayn pressitilaisuusvalokuva)