Synkkää ja myrskyä – Näin tehtiin vuoden 2006 elokuva Miami Vice

Arkistojuttumme Miami Vicen myrskyisästä tuotannosta ilmestyi ensimmäisen kerran Episodin numerossa 7/2006.

11.10.2018 08:00

Televisiosarja Miami Vice antoi 1980-luvulla valtaisan määrän vaikutteita. Don Johnsonin ja Philip Michael Thomasin esittämät etsivät loivat trendejä pastellisävyisillä vaatteillaan ja cooleilla olemuksillaan.

Design-vaatteita tärkeämpiä tekijöitä olivat kuitenkin televisiosarjalle poikkeuksellisen rikas visuaalinen tyyli ja musiikkivideomainen rakenne, joilla Miami Vice uudisti televisioilmaisua merkittävästi.

Miami Vicen tekeminen lopetettiin viidennen kauden ja 114 jakson jälkeen vuonna 1989. Sen jälkeen säännöllisin väliajoin huhuttiin sarjan uudelleen henkiin herättämisestä tavalla tai toisella. Miami Vicen valkokangasfilmatisointi ilmestyi lopulta tänä kesänä monien käänteiden jälkeen.
Tuotantoa vaikeuttivat pyörremyrsky Katrina, Rico Tubbsia esittävän Jamie Foxxin väitetyt ego-ongelmat, toisen päätähden Colin Farrellin lääkevieroitus sekä käsikirjoituksen ja kuvauspaikkojen yllättävät muutokset.

Ensimmäisiä konkreettisia uutisia Miami Vicen valkokangasversiosta alkoi kuulua vuonna 2001. Poliisipäällikkö Castilloa sarjassa esittänyt Edward James Olmos paljasti Chicago Sun-Timesin haastattelussa, että Universal-studio suunnitteli Miami Vicen valkokangasfilmatisointia vanhalla tutulla näyttelijäkaartilla.

Toisenlaisten tietojen mukaan Don Johnsonin ja Philip Michael Thomasin tilalle kaavailtiin Mark Wahlbergia ja Chris Rockia, ja elokuvasta tehtäisiin televisiosarjaa komediallisempi.

Keväällä 2002 Variety ilmoitti, että yksi alkuperäisen sarjan luojista, ohjaaja-tuottaja-käsikirjoittaja Michael Mann laatisi elokuvan käsikirjoituksen. Tämä ilahdutti useimpia Miami Vicen faneja. Elokuvilla Viimeinen Mohikaani, Heat ja Insider maineensa luonut ohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja on yksi tämän hetken arvostetuimpia amerikkalaisia elokuvantekijöitä.

Mann ei ollut tuolloin päättänyt ohjaisiko hän elokuvan itse vai astuisiko kameran taakse joku muu. Mann kuitenkin pystyi varmuudella kertomaan, että Johnsonia ja Thomasia ei tultaisi näkemään elokuvassa, ei edes pienissä cameorooleissa.

Foxx ja Farrell pääosiin

Lokakuussa 2004 kuultiin uutisia, joiden mukaan Jamie Foxx olisi jo valittu Philip Michael Thomasin sarjassa esittämän Ricardo ”Rico” Tubbsin rooliin. Foxx oli näytellyt aiemmin Mannin elokuvissa Ali ja Collateral, joten Miami Vicen myötä häntä voitiin jo pitää Mannin luottonäyttelijänä.

Foxx oli juuri päättänyt kuvaukset elokuvaan Ray, jossa hän esitti nimiroolia. Eräässä Rayn pressitilaisuudessa Foxx vahvisti, että hänet oli palkattu Miami Viceen. Joissakin tähän liittyvissä uutisissa kerrottiin myös, että Tom Cruise saattaisi näytellä Sonny Crockettia. Cruisen ja Foxxin kemiaa oli jo onnistuneesti testattu Collateralissa. Aika pian uutiset Cruisen suhteen osoittautuivat pelkiksi huhuiksi. Sen sijaan Variety ilmoitti, että Crockettin rooliin olisi vahvoilla nuori irlantilaisnäyttelijä Colin Farrell.

Farrell myönsikin uutisen todeksi melko pian. Marraskuussa 2004 antamassaan haastattelussa Farrell lisäksi kertoi, että hän ei aio tehdä roolistaan mitään Don Johnson -imitaatiota, etenkin kun Mannin käsikirjoitus oli teemoiltaan ja tunnelmaltaan muutettu nykyaikaan.

Alkuvuodesta 2005 Box Office Mojo ilmoitti, että Foxx ja Farrell on vahvistettu elokuvan pääosiin. Samoihin aikoihin varmistui myös se, että elokuvan ohjaa Mann itse. Kuvaukset oli suunniteltu alkavaksi huhtikuussa. Mann halusi kuvauksien alkavan aiemmin, mutta Foxxin rooli Merijalkaväen miehessä ja Farrellin loukkaantuminen viivästyttivät aloitusta. Ensi-iltapäivämääräksi oli lyöty lukkoon 28. heinäkuuta 2006.

Tärkeään sivuosaan palkattiin kiinalainen näyttelijätär Gong Li (Punainen lyhty). Hän esittää kiinalais-kuubalaista Isabellaa, huumekauppiaan tyttöystävää, jonka kanssa Crockettilla on romanssi. Toiseen naisrooliin palkattiin Naomie Harris (28 päivää myöhemmin). Elokuvan pääkonnaksi, huumelordi Arcángel de Jesús Montoyan rooliin valittiin espanjalainen Luis Tosar. Poliisipäällikkö Castillon roolin sai Mannin kanssa Alissa ja Collateralissa yhteistyötä tehnyt Barry Shabaka Henley. Kuvaajaksi palkattiin Collateralissa hienoa työtä tehnyt Dion Beebe.

Vastoinkäymisiä ja yhteenottoja

Kuvaukset saatiin alkamaan pari kuukautta suunniteltua myöhemmin kesäkuun lopussa 2005. Elokuvan budjetti oli massiiviset 120 miljoonaa dollaria. Viisi kuukautta kestävät kuvaukset oli tarkoitus tehdä neljällä mantereella.

Melko pian kuvausten alettua alkoi kuulua myös uutisia ongelmista. Fox Newsin kolumnisti Roger Friedman kirjoitti, että juuri pääosa-Oscarin elokuvasta Ray voittanut Foxx oli alkanut käyttäytyä primadonnan lailla. Foxx oli tehnyt sopimuksen Tubbsin roolista ennen Oscar-menestystään eikä hän mielestään saanut kohonnutta statustaan vastaavaa palkkiota. Tähden elkeistä kertoo jotain se, että Foxx ei suostunut lentämään reittilennoilla, vaan Universal joutui järjestämään hänelle yksityissuihkarin.

Slaten artikkelin mukaan Foxxin palkkiota korotettiin tuntuvasti, mutta Mannin ja Foxxin välillä oli silti pahoja riitoja. Mannin tiedottaja kiisti väitteet erimielisyyksistä ja samalla ilmoitti,että Mann ja Foxx olivat hyviä ystäviä ja aikovat työskennellä Miami Vicen jälkeenkin yhdessä.

Elokuun lopulla hurrikaani Katrina iski Floridaan. Miami Vicen kuvauspaikka kärsi tuntuvia vaurioita, ja kuvaukset jouduttiin keskeyttämään.

Lokakuussa tehtiin kuvauksia Dominikaanisessa tasavallassa, mutta epäonni jatkui. Kuvauspaikan lähistöllä kuultiin ammuntaa. Vapaalla ollut humalainen poliisi oli tempaissut aseensa esiin ja pyrkinyt kuvauspaikalle. Välikohtaus aiheutti kolmen päivän tauon kuvauksissa. Jamie Foxx palasi Yhdysvaltoihin ja kieltäytyi lähtemästä kuvauksiin Yhdysvaltojen ulkopuolelle. Mannin oli tämän takia kirjoitettava elokuvaan uusi loppu, joka piti alun perin kuvata Paraguayssa.

Rankat kuvaukset ohi

Elokuva saatiin lopulta purkkiin joulukuussa 2005. ”Kuvaukset ovat olleet tosi rankkoja”, Foxx kertoi uutistoimisto AP:n haastattelussa.

Rankkaa se oli myös Farrellille, joka hakeutui kuvausten päätyttyä hoitoon lääkeriippuvuuden takia. Hänen tiedottajansa mukaan riippuvuus johtui selkäonnettomuuden jälkeen määrätyistä särkylääkkeistä. Onnettomuus oli sattunut Aleksanterin kuvauksissa.

Mann leikkasi elokuvaa kuumeisesti vielä juuri ennen heinäkuun 28. päivän Pohjois-Amerikan ensi-iltaa. Internet Movie Databasen uutisen mukaan elokuvan ensimmäinen versio oli saanut ennakkokatseluissa huonon vastaanoton, ja siitä ennustettiin floppia.

Floppia siitä ei kuitenkaan tullut, ei tosin suurmenestystäkään. Miami Vice sai ensi-iltaviikonloppunaan Pohjois-Amerikassa kohtuulliset 25 miljoonan dollarin lopputulot. Se ei kuitenkaan ollut lähelläkään kesän menestyselokuvien lukemia. Sen sijaan lopullinen budjetti oli megatasoa ja joidenkin tietojen mukaan paisui lähelle 150 miljoonaa dollaria. Arvostelut olivat keskivertoa parempia mutta eivät yhtä ylistäviä kuin Mannin aiemmilla elokuvilla.

Uudessa Miami Vicessä on haettu televisiosarjaa realistisempia ja synkempiä tunnelmia. Elvis-alligaattoria, espadrilloja tai pastellipukuja ei elokuvassa nähdä. Tyylistä on puhuttu sekä uuden että vanhan Miami Vicen yhteydessä paljon. Tietty tyyli ei ole kuitenkaan elokuvan teossa Mannille tärkein asia.

“En ajattele, että ’tämä on minun tyylini’. Ei ole kyse tyylistä”. Mann kertoi Los Angeles Timesin haastattelussa tämän vuoden toukokuussa. “Kyse on vahvoista tarinoista ja vahvoista konflikteista”. Niitä Michael Mannin elokuvissa onkin totuttu näkemään.

Lisää luettavaa