Tämän Illan Bond-seikkailu on elokuvasarjan parhaita, mutta miksi sille annettiin hämäävä suomalainen nimi?

IMDb-arvosana 7,4.

Vuonna 1963 valmistunut järjestyksessä toinen James Bond -elokuva Salainen agentti 007 Istanbulissa kuljettaa Bondin (Sean Connery) Istanbuliin. Agentin on määrä varastaa neuvostoliittolaisten kehittynyt koodinmurtaja Lektor työnantajansa MI6:n haltuun. Bond saa kannoilleen joukon rikollisjärjestö Spectren rautaisia ammattilaisia.

Pahin vastus on kylmäverinen ja erehtymätön palkkamurhaaja Grant, jota esittää Robert Shaw. Shaw’n roolisuoritus teki Steven Spielbergiin niin ison vaikutuksen, että hän pestasi kymmenisen vuotta myöhemmin näyttelijän Tappajahain Quintin rooliin.

Kohtalokkaan Tatiana Romanovan roolissa nähdään vuoden 1960 Miss Maailma -kisan perintöprinsessa, italialainen Daniela Bianchi.

Salainen agentti 007 Istanbulissa on yksi arvostetuimpia Bond-elokuvia, ja se oli Sean Conneryn henkilökohtainen suosikki. Elokuvan pohjana ollut Ian Flemingin romaani on ainoa fiktioteos, jonka presidentti John F. Kennedy kelpuutti kymmenen suosikkikirjansa joukkoon.

Mutta miksi elokuva on nimeltään Salainen agentti 007 Istanbulissa, kun alkuperäinen nimi on From Russia with Love, Rakkaudella Venäjältä?

1960-luvun alussa elettiin suomettumisen aikaa, eikä Neuvostoliitoa haluttu suututtaa, vaikka nimi periaatteessa onkin Venäjä-myönteinen.

Ehkä helpompaa oli suunnata katseet Istanbuliin, jossa elokuvan aikana myös käydään. Ja voihan olla myös kyse siitä, että Venäjä elokuvan nimessä ei meikäläisestä näkökulmasta ollut kaupallisesti kovin vetävä ratkaisu muutenkaan.

Joka tapauksessa suomalaisella nimivalinnalla saatiin ainakin ajatukset pois pelottavasta itänaapurista, joka hanakasti puuttui Suomen kulttuuritarjontaan, jos siinä havaittiin jotain neuvostovastaisuuteen edes lievästi viittaavaa.

Salainen agentti 007 Istanbulissa esitetään Nelosella keskiviikkona 16.06.2021 klo 21.00 ja lauantaina 19.06.2021 klo 22.00. Katso traileri alta.

YouTube video