Tänään tv:ssä: Mainio Oscar-hitti vuodelta 2018 – Upea yhdistelmä draamaa ja komediaa

Episodin tähdet ★★★★

25.5.2024 08:00

Vuoden 2018 parhaan elokuvan Oscarin voittanut Green Book on kreisikomedioista paremmin tunnetun Peter Farrellyn  ensimmäinen vakavampi ohjaustyö.

Vaikka leffa on aika lailla draamaa, niin se voidaan luokitella helposti myös komediaksi.

Oli ohjaajavalinnasta mitä mieltä tahansa, niin Farrellyn ohjaamat Nuija ja tosinuija (1994) ja Sekaisin Marista (1997) ovat silti oman vuosikymmenensä hauskimpia elokuvia.

Nuijassa ja tosinuijassa kaksikko lähti sekasortoiselle road tripille, ja samankaltainen tarinan kaari toistuu tässä kolme Oscaria pokanneessa elokuvassa. Green Book palkittiin parhaaan elokuvan palkinnon lisäksi parhaasta miessivuosasta (Mahershala Ali) sekä alkuperäisestä käsikirjoituksesta.

1960-luvulle sijoittuvassa elokuvassa talousongelmissa painiskeleva rasisti ja monitoimimies (Viggo Mortensen elämänsä roolissa) palkataan kuskiksi tummaihoiselle huippupianistille (Ali).

Konserttikiertue pidetään syvässä etelässä, joten ongelmia on tiedossa.

Elokuva haluaa levittää ehdottoman hyvää sanomaa, mutta silti sitä on kritisoitu liian silotelluksi kuvaukseksi, joka esitetään valkoihoisen päähenkilön kautta.

Tätä ei eurooppalainen täysin ymmärrä, mutta Amerikassa rasismi on juurtunut syvälle. Moittijat tuntevat ilmeisen henkilökohtaista syyllisyyttä.

Green Book esitetään Subilla lauantaina 25.05.2024 klo 21.00. Elokuva kuuluu myös Viaplayn ja Prime Videon valikoimiin. Katso traileri alta.

Arvio: Tero Heikkinen

Lisää luettavaa