Luottamus on Suomalais-neuvostoliittolainen yhteistuotanto, jonka ohjasivat Edvin Laine ja Viktor Tregubovitsh.
Elokuva kertoo suomalaisvaltuuskunnasta, joka matkusti vuoden 1917 viimeisinä päivinä Pietariin hakemaan Leniniltä tunnustusta Suomen itsenäisyydelle.
Luottamusta kuvattiin sekä Suomessa että Neuvostoliitossa, ja siinä oli näyttelijöitä molemmista maista. Leniniä esitti Kirill Lavrov, P.E. Svinhufvudia Vilho Siivola. Se oli siihen asti kallein Suomessa tuotettu elokuva. Suomalaisen tuotantoyhtiön Fennada-Filmin osuus budjetista oli noin kaksi miljoonaa markkaa.
Luottamuksen ilmestyessä elettiin aikaa, jolloin itänaapuria ei haluttu suututtaa. Elokuva saikin kiittäviä arvioita lehdissä. Helsingin Sanomien mukaan yhteistuotantoelokuvat ovat harvoin onnistuneita, mutta Luottamus on poikkeus.
”Se on niitä harvoja elokuvia, jotka tarjoavat ajatuksellisesti arvokasta sisältöä ja tietoa ja herättävät katsojassa uuttakin kiinnostusta laiminlyötyihin historian tarkistuksiin”, kirjoitti Paula Talaskivi 21. elokuuta vuonna 1976 Helsingin Sanomissa.
”Luottamus on elävää ja innostavaa historiaa valkokankaalla”, kehui Suomenmaan Leo Stålhammar arviossaan.
Kun Luottamus esitettiin reilut 20 vuotta myöhemmin televisiossa, ilmapiiri oli muuttunut ja elokuva-arviot sen mukana. Pekka Eronen kirjoitti Aamulehdessä marraskuussa 1997, että Luottamus ”kiteytti puistattavan muiston rähmällään rämpimisen vuosikymmeneltä”.
Elokuvaa esitettiin Suomessa 1970-luvulla koulunäytöksinä, minkä Eronenkin hyvin muisti.
”Aikoinaan tätä piti mennä katsomaan oikein koulun kanssa – eli on teillä teineillä nykyään helppoa!”, Eronen lisäsi.
Vuonna 1997 Helsingin Sanomatkin oli kääntänyt takkinsa. Nyt-liitteen Veli-Pekka Lehtosen mukaan Luottamus oli ”aito suomalainen camp-elokuva – järkyttävän huono”.
Oli Luottamuksesta mitä mieltä tahansa, ainakin se on mielenkiintoinen tapaus aikakaudelta, jolloin kansakunta oli monien mielestä rähmällään.
Luottamus esitetään YLE Teemalla torstaina 5.1.2017 klo 22.00. Kuuntele alta aikakauteen sopiva laulu Lenin-setä asuu Venäjällä, jota suomalaiset pioneerit 70-luvulla lauloivat.

Lähde: Elonet