Tänään tv:ssä: Onko tämä Johnny Deppin paras roolisuoritus? Uskomattoman omaperäinen elokuva vuodelta 1990

IMDb-arvosana 7,9.

4.6.2023 08:00

Saksikäsi Edward on Tim Burtonin ohjaama omalaatuinen fantasiasatu vuodelta 1990.

Se kertoo saksikätisen pojan yrityksistä sopeutua periamerikkalaiseen, pastellinsävyiseen lähiöonnelaan. Vincent Price näyttelee yhdessä viimeisistä rooleistaan eristäytynyttä keksijää, joka on rakentanut elävän pojan, Edwardin (Johnny Depp).

Keksijän kuoltua ehtimättä saada poikaa kokonaan valmiiksi tämä jää saksikäsineen yksin tämän linnaan, kunnes touhukas lähiörouva (Dianne Wiest) houkuttelee hänet sieltä ihmisten ilmoille. Omalaatuisen tulokkaan on yritettävä sopeutua.

Johnny Depp tekee pääosassa ehkä parhaan roolisuorituksensa. Tim Burtonin filmografiassakin elokuva nousee hyvin korkealle.

Saksikäsi Edward on kuvallisesti kaunis ja ajatuksia herättävä tutkielma erilaisuudesta. Miten yksinäisyyteen tottunut, friikin näköinen olio pystyy ikinä sopeutumaan ”tavalliseen” maailmaan ja kuinka se pystyy koskaan sulattamaan itsensä kanssa niin jyrkässä kontrastissa olevaa erilaisuutta?

Edward kohtaa kyllä aluksi hyväntahtoista uteliaisuutta ja kykenee olemaan hyödyksi osatessaan saksikäsillään veistää pensaista upeita veistoksia, mutta riittääkö sekään ostamaan hänelle hyväksyntää ja omaa paikkaa yhteiskunnassa?

Saksikäsi Edward esitetään nyt Star Channelilla kolmeen otteeseen:

  • Su 04.06.2023 klo 21.00
  • Ti 06.06.2023 klo 23.30
  • La 10.06.2023 klo 00.20

Elokuvan voi katsoa myös Disney Plussasta. Alla traileri.

Arvio: Jukka Halttunen

Lue myös: Johnny Depp sanoo näkemiin – ”Urani oli 20 vuoden putki epäonnistumisia”

Lisää luettavaa