Tekoälyn tai ihmisen luomat, epäviralliset trailerit ovat herättäneet viime vuosina keskustelua.
”Feikkitrailereihin” keskittyvät sivustot, kuten Screen Culture keräävät valtavan määrän klikkauksia. Joskus feikkitrailerit ovat viattomia fanipalveluksia, jotka eivät aiheuta haittaa kellekään.
Usein mukana on kuitenkin laittomasti käytettyä sisältöä. Joitakin katsojia feikkitrailerit saattavat myös hämätä. Taitavasti tehtyä tekoälytraileria ei vuonna 2025 välttämättä erota aidosta.
Isot Hollywood-studiot, kuten Warner, Discovery, Sony ja Paramount taistelivat pitkään feikkitrailereita vastaan vaatimalla niiden poistoa, tekijänoikeusrikkeisiin vedoten.
Jossain vaiheessa studiopomot luovuttivat sodan ja alkoivat sakkojen sijaan vaatia tekijänoikeustuloja. Tällä hetkellä feikkitrailereiden annetaan pääosin rullata, koska se tietää tilipäivää myös Hollywood-studioille.
Lue myös: Tämä on ehkä kaikkien aikojen typerin kauhuparodia – onneksi sitä ei ole olemassakaan
Näyttelijöiden ja muiden media-ammattilaisten etujärjestö SAG-AFTRA:a kuvio hiertää. Ammattiliitto kokee, että tekoäly hyödyntää pohjimmiltaan heidän työpanostaan, mutta tulot valuvat studiopomojen taskuun.
Kyse on myös kulttuurin tilasta. SAG-AFTRA on kuvaillut studioiden taktiikkaa ”kilpajuoksuna pohjalle”. Liiton mielestä tekoälyn hyödyntäminen tekijänoikeuksista piittaamatta tuhoaa ja aliarvioi ihmiskeskeistä luovuutta.
Tulevat vuodet näyttävät kuinka tekoälyvallankumouksen tuomia haasteita pyritään ratkomaan. Noin 15 vuotta sitten saman kaltaista keskustelua käytiin musiikki- ja elokuvapiratismin suhteen. Sitten saapuivat Netflix ja Spotify.
Lähde: Screen Rant