Tiesitkö? Se Conan Barbaarin ikonisin repliikki on napattu todellisen henkilön suusta

Mikäs se olikaan tässä elämässä kaikkein parhainta?

20.11.2024 16:39

Arnold Schwarzenegger nähdään jälleen televisiossa, kun miehen pahamaineinen (ja nykyään kulttisuosiota nauttiva) The Last Action Hero tulee televisiosta. Arnoldin elokuvien taustatarinat ovat kiinnostavia anekdootteja pullollaan, mutta nostetaanpa nyt esille eräs yksityiskohta toimintatähden uran alkuajoilta. Conan – barbaari (1982) nosti Arnoldin Hollywoodin tähtikartalle, ja leffan käsikirjoitus on ikonisia onelinereita pullollaan. Varmaan maineikkain on kohtaus, jossa gladiaattorikouluun päätynyt Conan pohtii elämän parhaita puolia.

Kohtauksessa miekkamestari kysyy oppilailtaan, mikä on parasta elämässä. Yksi oppilas vastaa runollisesti, että parasta on viilettää hevosen selässä pitkin aroa, tuuli hiuksissa ja metsästyshaukka kädellä. Mongolimestari toteaa vastauksen tylysti vääräksi ja kysyy asiaa Conanilta. ”Parasta on tuhota vihollisesti, nähdä heidän pakenevan edessäsi ja kuulla heidän naistensa valituksen”, yrmy miekkamies vastaa.

Tämä ei kuitenkaan ole käsikirjoittajien itse keksimä vuoropuhelu, vaan kohtauksella on vastineensa historiassa. Tšingis-kaanin nimittäin on kerrottu käyneen käytännössä saman sananvaihdon heimopäälliköidensä kanssa. Suuren osan Keski- ja Itä-Aasiaa 1200-luvun alussa valloittanut sotapäällikkö kysyi usealta päälliköltään, mitä he pitivät parhaana asiana elämässä, ja vastaukseksi tuli muun muassa tuo ylempänä mainittu haukka-ajatus. Lopulta kaani kuitenkin totesi, että oikeasti parasta on ”hajottaa vihollisjoukot, ajaa heitä edelläsi, nähdä heidän kaupunkiensa palavan tuhkaksi, nähdä heidän rakkaimpiensa itkevän ja ottaa heidän vaimonsa ja tyttärensä”.

On kuitenkin huomionarvoista, että historiankirjoitus on näiltä osin jokseenkin huteraa. Kaani itse ei nimittäin keskustelujaan sanasta sanaan ylös kirjannut. Kohtaus on mainittu ensi kerran ilmeisesti Rashid al-Din Hamadanin (1247–1318) kirjoittamassa, mongolien historiaa käsittelevässä Jami’ al-tawarikh -teoksessa, joka valmistui vasta vuosikymmeniä Tšingis-kaanin kuoleman jälkeen. On siis mahdotonta tietää, missä määrin kirjattu keskustelu on todellisuutta ja missä määrin epämääräistä perimätietoa. Mutta kaanin sanojen mukaisesti mongolit noihin aikoihin elivät ja toimivat, eli aivan hyvin on mongolijohtaja voinut jotain tämänkaltaista suustaan päästää.

Hiljentykäämme hetkeksi tämän maineikkaan Conan-kohtauksen äärelle täällä. Hieno elokuva!