Nyt Viaplayssa: Oscar-palkittu Sound of Metal – Tuotannossa mukana suomalaisia huipputekijöitä

Kuulonsa menettävän rumpalin tarina koskettaa. Elokuvan upea äänimaailma on kuin yksi roolihahmoista.

20.10.2023
Mainos

Leikkauksesta ja äänestä Oscarilla vuonna 2021 palkittu draamaelokuva Sound of Metal on lisätty Viaplayn valikoimaan. 

Riz Ahmed esittää rumpalia nimeltä Ruben, joka soittaa Blackgammon-nimisessä heviduossa yhdessä tyttöystävänsä Loun (Olivia Cooke) kanssa. He kiertävät ympäri Yhdysvaltoja keikkabussilla, joka toimii myös asuntona. 

Erään keikan jälkeen Ruben huomaa kuulonsa heikentyneen. Ruben etsii nopeaa apua apteekkarilta, joko ohjaa hänet erikoislääkärille. Diagnoosi on selvä: Ruben on menettämässä kuulonsa peruuttamattomasti, eikä siihen ole parannuskeinoa. Korvaimplanteista saattaisi olla apua, mutta kallista leikkausta ei sairausvakuutus korvaa. 

Tutustu elokuvaan tarkemmin tästä!

Ruben kuulee kuurojen hoitokodista, jota vetää Vietnamin veteraani ja sodassa kuulonsa menettänyt Joe (Paul Raci). Paikan asukkaat ovat Joen tapaan paitsi kuulovammaisia myös toipuvia alkoholisteja tai narkomaaneja. Ruben on entinen heroiinin käyttäjä, joten paikka sopii hänelle. Hänen on vain hyväksyttävä se, että paluuta entiseen ei ole. Mutta miten voi jatkaa elämää, jos ei voi palata musiikin maailmaan?

Sound of Metal ei tee kuuroudesta vammaa, josta on parannuttava. Isompi sairaus on Rubenin päihdeongelma, vaikka sitä ei katsojalle suoraan kerrotakaan. Se tulee ilmi Joen ja Rubenin välisissä kohtauksissa ja siitä, miten sekä kuuroudesta että addiktioista paljon ymmärtävä Joe puhuu Rubenille. 

Sound of Metal oli äänen ja leikkauksen lisäksi Oscareissa ehdolla neljässä muussakin kategoriassa. Vaikka niistä ei palkintoja tullutkaan, on hienoa, että tämänkaltainen elokuva nousi myös Yhdysvaltain elokuva-akatemian tietoisuuteen. Rosoisessa tarinassa ei ole selkeää onnellista loppua, ei ihmeparantumista, eikä asioita muutenkaan väännetä rautalangasta. Sound of Metal on niitä elokuvia, jonka viesti ja tarina tulee esiin rivien välistä ja pintaa syvemmältä.

Katso elokuvan traileri ja tutustu tarkemmin tästä!

Oscar-voitoista etenkin äänipalkinto koskettaa suomalaisia, sillä foley-ääniä tuottava suomalaisyritys H5 Film Sound ja sen työntekijät Heikki Kossi, Kari Vähäkuopus ja Pietu Korhonen olivat mukana luomassa elokuvan äänimailmaa. Palkinnosta tekee erityisen se, että Sound of Metalissa äänimaailma on todella tärkeä: se on kuin yksi roolihahmoista.