Kolumni: Ostaako Disney Netflixin? Huhuja ja spekulaatioita liikkeellä

Viime kuussa alkoi verkossa liikkua huhuja kahden suuryrityksen yhdistymisestä. Disneyn sanottiin olevan kiinnostunut Netflixin ostamisesta.

Disney omistaa jo paitsi Pixarin, Lucasfilmin ja Marvelin myös ABC-televisioyhtiön. Disneyn kerrottiin ensin suunnittelevan Twitterin ostamista. Pian Disneyn nimi liitettiin myös mahdolliseen Netflix-kauppaan.

Eikä Disney ollut ainoa, jonka sanottiin kiinnostuneen Netflixin ostamisesta. Myös Apple oli tiettävästi halukas ostamaan striimiyhtiön.

Kyseessä oli pelkät huhupuheet ja spekulointi, mutta monet sijoittajat innostuivat ajatuksesta. Netflixin osake nousikin huhujen myötä.

Netflix on maailman suurin striimipalvelu. Sen markkina-arvoksi on laskettu 45,7 miljardia dollaria.

Kauppa saattaa kuulostaa Disneylle järkevältä, ja sille löytyisi hyviä perusteluja. Disney on jo tehnyt Netflixin kanssa sopimuksia, ja se tarvitsee digitaalisen jakelukanavan elokuvilleen. Yhdysvalloissa Netflix esittää jo kaikki Disneyn elokuvatuotannot yksinoikeudella striimissä. Disneyn omistaman Marvelin hahmoista on tuotettu Netflix-sarjoja kuten Luke Cage.

Disneyllä menee taloudellisesti erittäin hyvin. Se on tehnyt ennätysmäisen hyvää tulosta monta vuotta peräkkäin. Viime vuoden lopulla se aloitti Star Wars -saagan uudelleen elokuvalla The Force Awakens. Tänä vuonna sillä on ollut useita valkokankaan jättihittejä. Vuoden 2016 tuottoisimpien elokuvien listalla neljä ensimmäistä ovat Disney-tuotantoja (Captain America: Civil War, Zootropolis, Doria etsimässä ja Viidakkokirja). Huvipuistobisneskin on kannattavaa, ja uusi Disneyland on tulossa Shanghaihin.

Disneyn omistamat huippuyhtiöt Pixar, Marvel ja Lucasfilm tuottavat sisältöä, jota kaikki haluavat katsoa. Sisällön lisäksi tarvitaan kuitenkin myös järjestelmä, jolla sitä levitetään. Digitaalisessa murroksessa Disney ei voi jäädä seuraamaan sivusta, kun perinteistä televisiota ja tallenteita katsotaan yhä vähemmän. Jos Disneyn ostaisi Netflixin, sen ei tarvitsisi kehittää omaa striimipalvelua, kun Netflixin kanssa on jo valmis yhteistyö käynnissä.

Time-lehden artikkelin mukaan Disneyn ja Netflixin fuusiohuhuihin ei kuitenkaan kannata uskoa. Yksi asia huhuissa jää kertomatta. Twitter on oikeasti myynnissä, ja se on myönnetty julkisesti. Yhtiöllä on monta vuotta mennyt huonosti, ja käyttäjämäärän kasvu on hidastunut dramaattisesti. Hinnasta vain ei ole päästy sopimukseen. Netflix taas ei ole missään vaiheessa ilmaissut minkäänlaisia haluja tulla ostetuksi. Ja Netflixillä menee hyvin. Aivan viime aikoina Netflixin osakekurssikin on takellellut, mutta joka tapauksessa Netflix on nouseva yritys.

Entä Apple sitten? Voisiko se ostaa Netflixin. Applella olisi varmasti siihen varaa, mutta tarkemmin ajateltuna Apple ja Netflixin liitto olisi outo. Apple tunnetaan siitä, että se luo laitteita ja palveluja. Apple rakentaa puhelimia, tietokoneita ja tabletteja ja kehittää niihin liittyviä palveluja itse. Ei Apple osta niitä valmiina.

Joka tapauksessa tärkein juttu tässä on se, että vaikka Disney tai Apple haluaisivatkin ostaa Netflixin, niin se tuskin käytännössä onnistuisi. Ei sellaista voi ostaa, mikä ei ole myynnissä.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Netflix ja HBO haastavat isot Hollywood-studiot – yleisö on tehnyt johtopäätöksensä