Miksi suositutkin Netflix-sarjat lopetetaan usein tylysti? Siihen on sekä yksinkertainen että monimutkaisempi vastaus

Miksi Netflixin sarjat loppuvat lyhyeen?

2.7.2021 17:45

Netflix on saanut maineen yhtiönä, joka antaa tekijöille taiteellisen vapauden ja muhkeat budjetit.

Ja miksipä ei antaisi, kun lopputuloksena on syntynyt ilmiöksi kasvaneita sarjoja, kuten House of Cards, The Crown ja Stranger Things. Samalla koko tapa katsoa sarjoja on uudistunut binge-kulttuurin myötä.

Viime aikoina esiin on tullut myös kääntöpuoli. Monia sarjoja on lopetettu vain parin kolmen kauden jälkeen, vaikka niillä tuntuu edelleen olevan suosiota. Katsojien koukuttamiseksi tuotantokauden viimeinen jakso päättyy usein cliffhangeriin, mutta sarjan tekijöillekin saattaa tulla yllätyksenä, että uutta tuotantokautta ei tule lainkaan. Katsojan kannaltakin on ikävää, kun lempisarjan hahmojen kohtalo jää roikkumaan ilmaan.

Ennenaikaisen lopun kahden tai kolmen kauden jälkeen ovat saaneet muun muassa Hemlock Grove, Altered Carbon, Dark Crystal, Sense8 ja monet muut. 

Syy on periaatteessa yksinkertainen, eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Sarjat lopetetaan kaupallisista syistä. Katsojien määrää verrataan sarjan kustannuksiin. Monet Netflixin sarjat ovat kalliita, oli sitten kyse eeppisestä Marco Polosta tai pienimuotoisemmasta mutta visuaalisesti kunnianhimoisesta Bloodlinesta. Jos sarjaa ei katsota tarpeeksi, siihen ei haluta enää sijoittaa rahaa.

Netflixillä on kuitenkin monimutkaisempi tapa tutkia, onko sarjaa syytä jatkaa. Aiheeseen ovat perehtyneet muun muassa Wired ja Deadline.

Sarjan suosio jaetaan Netflixissä kolmeen vaiheeseen. Viikko sarjan ilmestyttyä selvitetään Starters eli tapaukset, joissa sarjaa katsotaan vain yksi jakso. Toinen vaihe Completers on neljän viikon päästä: tilaajat, jotka katsovat kauden kaikki jaksot. Kolmantena on Watchers, eli kaikkien katsojien yhteismäärä. Näiden tietojen pohjalta määräytyy sarjan seuraavan kauden kohtalo.

Sarjan uuden kauden tekeminen on iso päätös, sillä yleensä kustannukset kasvavat kausi kaudelta. Suosion kasvaessa Netflix maksaa tekijöille ja näyttelijöille yhä isompia palkkiota, ja jossain vaiheessa kustannukset karkaavat käsistä. Menestyssarjakin voi tulla liian kalliiksi.

Esimerkiksi Altered Carbon on ollut tapaus lukuisille tieteissarjojen faneille, ja monet ihmettelivät sarjan lopettamista kahden kauden jälkeen. Pelkkä laaja fanikunta ei kuitenkaan riitä, vaikka se onkin näkyvä joukko. Stranger Things on samantyyppinen ilmiö, mutta siinä on tärkeä ero. Se on kerännyt myös katsojia, jotka eivät ole aktiivisia faneja vaan tavallisia tilaajia: kuluttajien massaa.

Kuten Wiredin jutussa kerrotaan, Netflix on edelleen kasvava yritys, joka etsii aggressiivisesti uusia tilaajia. Kokonaan uudet sarjat tuovat uusia tilaajia paremmin kuin jatkokaudet. Voi olla houkuttelevaa lopettaa kalliiksi osoittautunut sarja, ja aloittaa uusi tuotanto, joka tulee halvemmaksi. Ainakin aluksi.

Netflix ei yleensä testaa sarjojen toimivuutta tilaamalla ensin yksittäisen pilottijakson, kuten televisiossa on totuttu perinteisesti tekemään. Sen sijaan tuotetaan yksi kokonaisen kausi aina kerralla. Sarjojen ensimmäiset kaudet ovat eräänlaisia pilotteja, jotka vain sattuvan kestämään kokonaisen tuotantokauden tai kaksi. Katsojan kannalta se on kuitenkin harmillista. Milloinkaan ei voi tietää, onko päätösjakson cliffhanger viimeinen. 

Onneksi on kuitenkin joitakin poikkeuksia. Michael Douglasin komediasarja Kominsky-metodi sai keväällä päätöksensä kolmannen kauden jälkeen, ja sen tiesivät hyvissä ajoin sekä tekijät että katsojat. Päätösjakso oli oikeasti tarinan lopetus, jossa ympyrä sulkeutui. Valitettavasti kaikki sarjat eivät saa yhtä onnellista loppua.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:

Koronaepidemian vaikutukset näkyvät vahvasti siinä, miten uudet elokuvat tulevat katsottavaksi

Lisää luettavaa