Mitä ihmettä? Monet Netflix-tilaajat eivät käytä palvelua lainkaan

Se nyt on vaan tyhmää maksaa turhaan.

18.9.2024 10:55

Muistan ajan, jolloin televisiossa oli vain kaksi kanavaa. Melkein yhtä pitkä aika tuntuu olevan siitä, kun suoratoistopalveluja oli vain kaksi. Netflix aloitti Suomessa syksyllä 2012, ja pian sen jälkeen samana vuonna maahamme rantautui HBO Nordic, joka tunnetaan nykyään nimellä Max.

Suoratoistopalvelut ovat reilussa kymmenessä vuodessa mullistaneet television katselun. Kilpailu on kovaa, ja markkinoilla on nyt useita vaihtoehtoja. Koska kuukausimaksujen hinnat ovat kilpailun myötä kohtuullisia, on hyvin tavallista tilata useampaa suoratoistopalvelua. Siitä puolestaan on seurannut, että katsottavaa on valtavasti. Laaja tarjonta on sinänsä mukava asia, mutta kääntöpuolena tulee se, että kaikkia kiinnostavia sarjoja tai elokuvia ei ehdi katsoa. Saattaa jopa käydä niin, että maksaa suoratoistopalvelusta, jota ei käytä lainkaan.

Yhdysvalloissa asiaa on tutkittu. On selvinnyt, että peräti 28,2 prosenttia amerikkalaisista maksaa Netflixistä mutta ei käytä sitä lainkaan. Se on lähes kolmasosa tilaajista. Tutkimus tehtiin maaliskuussa 2024, kun uutuussarja The Gentlemen oli palvelun suosituimpia nimikkeitä.

Tutkimuksessa määriteltiin, että tilausta ei käytetä, mikäli palvelua ei ollut katsottu edeltävien 30 päivän aikana.
Netflix sai tutkimuksessa korkeimman prosentin, mutta se ei ole ainoa suoratoistopalvelu, joka on jäänyt käyttämättä. Disney Plus ja Prime Video seurasivat perässä lähes yhtä suurilla prosenttilukemilla (27,6 ja 26,0). Tutkimuksen mukaan amerikkalaisilla oli keskimäärin 4,1 aktiivista suoratoistopalvelua käytössä, ja monia niistä näköjään tilataan vain maksamisen ilosta.

Suoratoistopalvelun käyttäjälle tutkimus on hyvä muistutus. Kannattaa käydä läpi omat tilaukset ja katsoa, mistä suoratoistopalvelusta haluaa maksaa. Suoratoistopalvelujen kuukausimaksut saattavat tuntua pikkurahalta, mutta niistä kertyy helposti vuodessa useita satasia.

Itse huomasin maksavani Apple TV:stä kuukausimaksua, mutta olen viimeksi käyttänyt palvelua huhtikuussa, kun aloitin Colin Farrellin Sugar-sarjan, joka sekin jäi kesken. Olisin säästänyt useita kymppejä, jos olisin tuolloin lopettanut tilauksen ja avannut sen uudestaan vasta nyt syyskuussa, kun pitkään odottamani Slow Horses –kausi alkoi.

Netflix on palveluista suosituin, ja minäkin käytän sitä eniten, mutta senkin voi välillä pistää tauolle. Haluan jälleen kerran suositella tapaa, jolla varmasti säästää rahaa. Lopeta kaikki suoratoistopalvelun tilaukset ja ota uudestaan käyttöön vain ne, joita varmasti katsot. Aloita vaikka Yle Areenasta, niin säästät eniten. Käytä hyväksi ilmaisia tutustumisjaksoja: niitä jaetaan kuin ämpäreitä Tokmannilla.

Nykyisessä yltäkylläisyydessä on valtavasti tarjontaa, ja jokaisella suoratoistopalvelulla on omat suosikkisarjansa, jotka ovat monien mielestä pakkokatsottavaa. Kannattaisi kuitenkin luopua ajatuksesta, että jotain on pakko katsoa sosiaalisen paineen vuoksi. Et kuitenkaan ehdi katsoa kaikkia maailman sarjoja. Siitä tulee vain stressiä ja ahdistusta. Sarjoja ja elokuvia tulee ja menee. Kannattaa keskittyä siihen, mikä oikeasti kiinnostaa. Jos jostain tulee oikeasti klassikko, niin ehtii sen katsoa myöhemminkin. Ennen kaikkea kannattaa maksaa vain niistä suoratoistopalveluista, joita käytät.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa X:ssä: @JussiHuhta1a tai Blueskyssa: @jussihuhtala.bsky.social

Sarjan edellinen kolumni:
Max tarkentaa markkinointiaan – HBO:n brändi tekee paluun

Lisää luettavaa