Suomessa erikoisen nimimuutoksen alkuperäisestä englanninkielisestä toiseksi englanninkieliseksi nimeksi läpikäynyt Captain American toinen oma elokuva on toimintaseikkailuna eheämpi ja kiinnostavampi kokonaisuus kuin vuonna 2011 julkaistu, hahmon esittelevä The First Avenger.
70 vuotta syväjäädytettynä ollut Kapteeni Amerikka (Chris Evans) totuttelee The Avengersissa (2012) nähdyn seikkailun jälkeen hieman kankeasti nykymaailman menoon eikä edelleenkään tunnu pääsevän irti menneisyydestään. Tulevaisuuteen on vaikea katsoa ja helpompaa onkin hukuttaa epävarmuutensa fyysiseen työntekoon.
Töihin Kapu pian pääseekin, sillä Nick Fury (Samuel L. Jackson) joutuu tulilinjalle. S.H.I.E.L.D:n sisällä kuohuu, eikä kehenkään voi enää luottaa. Yhdessä Black Widow’n (Scarlett Johansson) ja uuden tuttavuuden, Sam Wilsonin (Anthony Mackie) kanssa Kapteeni taistelee jälleen koko maailman vapauden puolesta. Hänen henkistä tasapainoaan järkyttämään saapuu kuitenkin menneisyyden haamu, joka tunnetaan nimellä Winter Soldier (Sebastian Stan).
Marvel tekee jotain todella oikein, sillä sarjakuvien maailmasta valkokankaille siirtyvät tarinat säilyttävät alkuperäisen kertomuksen tunnelman ja sarjakuvamaisuuden, mutta elokuvallisen tarinankerronnan ehdoilla. Siirtymä lehtien sivuilta vauhdikkaaksi ja kiinnostavaksi elokuvasarjaksi toimii ja tuntuu erittäin luontevalta evoluutiolta formaatista toiseen.
Marvel-elokuvien tarinallinen jatkumo korostuu esittelemällä uusia kiinnostavia hahmoja ja ottamalla heidät mukaan uudelleen myöhemmissä vaiheissa. Captain America: The Return of the First Avenger esittelee Winter Soldierissa uuden pahiksen, josta varmasti kuullaan vielä jatkossakin. Nyt esittely on vasta pintaraapaisu, mutta hahmoa pohjustetaan antamalla miehelle historia, mikä saa katsojan kiinnostumaan hänestä erilaisella intensiteetillä kuin täysin persoonattomasta pahasta. Kasvottomat organisaatiot jäävätkin monimutkaisista salaliitoistaan huolimatta kiinnostavien keskushahmojen taustalle.
Avengers-elokuvien myötä sarjakuvasankarifilmatisointeihin on tuotu runsaasti huumoria ja dialogin toimivuuteen on satsattu, mikä näkyy myös uudessa Captain Americassa. Suurin kunnia kuuluu hahmojen väliselle kemialle, mikä korostuu tällä kertaa Kapun ja Mustan Lesken välisessä kanssakäymisessä. On myös ilahduttavaa huomata, että naishahmoille annetaan genren elokuvissa nykyisin mahdollisuus kasvuun. Johanssonin Black Widow ei ole enää pelkästään kaunis nainen vaan hänelle on annettu tarinassa ihmisen kokoinen paikka ja järkevää sanottavaa.
Sarjakuvaelokuvia usein vaivaavat, äärimmilleen pitkitetyt toimintakohtaukset koituvat paikoin myös tämän elokuvan turmioksi. Ampumiskohtaukset, joissa yksinkertaisesti vain räiskitään minuuttikaupalla ja puikkelehditaan erinäisten tavaroiden takana suojassa tulitukselta, uhkaavat kääntää kiinnostuksen haukotuksen puolelle. Muutama tällainen kohtaus pois ja kokonaisuus olisi napakampi ja elokuvan pituuskin paremmin käsiteltävissä.
Lopputekstien joukossa ja niiden jälkeen nähdään Marvel-perinteen mukaisesti pienet aiheeseen kuuluvat pätkät, jotka ennakoivat tulevaa.
Captain America: The Return of the First Avenger -elokuvan traileri
Filmtrailer.com