Daybreakers – verinen tieteisfantasia

20.1.2010 11:02
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Lintu- ja sikainfluenssaa seuraa lepakkokuume, joka Daybreakers-elokuvan tapahtumavuoteen 2019 mennessä on muuttanut suurimman osan ihmiskunnasta vampyyreiksi. Tuolloin myös vampyyrien himoitsema veren lähde uhkaa tyrehtyä hengissä olevien ihmisten huvetessa kovaa vauhtia. Verivirvokkeita ihmisistä valmistava suuryritys yrittää tutkia keinoveren luomista, mutta huonoin tuloksin.

  Veren huvetessa ja kallistuessa alemmat vampyyriluokat alkavat syrjäytyä. Itselleen luonnollisen ravinnon puutteessa vampyyrit alkavat taantua lepakkomaisiksi, eläimellisiksi verenimijöiksi, mikä kasvavassa määrin sekoittaa järjestäytynyttä yhteiskuntaa.

  Alkukohtauksessa katsojille esitellään keinoverta kehittävä Edward Dalton (Ethan Hawke), kun hän saapuu työpaikalleen. Mies ei heijastu auringonvalolta suojatun autonsa peileistä, mutta mitä vaaditaan, jotta firman ovet aukeavat? Koneellinen kasvojentunnistus. Heti alkuun on siis selvää, että luvassa on skitsofreninen viihdyke, jossa osa teemoista ja yksityiskohdista on todella pitkälle mietitty, osittain kankaalle roiskitaan mitä mieleen juolahtaa.

  Logiikka heittääkin häränpyllyä moneen otteeseen, kun kasvissyöjäksi ryhtynyt, eli vain eläinten verta nauttiva Dalton päätyy ensin auttamaan ihmispakolaisia ja sitten kehittämään parannuskeinoa vampyrismille. Valitettavasti ajatusmaailman toista päätä edustaa firman pomo, jota näyttelee Sam Neill pirullisimmillaan. Kuolemattomuus ja muut vampyyrielämän vahvuudet ovat niin mukavia, ettei elämänmuutos houkuta, vaikka lopulta edessä olisikin kurja kohtalo ihmisveren lopullisesti tyrehtyessä.

  Elokuva käsittelee vakavia teemoja kuten luonnonvarojen väheneminen kasvavan kulutuksen johdosta ja rajojen vetäminen yhteiskunnan heikoimmista huolehtimiselle talouden nimissä. Niiden nitominen vampyyritoimintaan tekee niistä kuitenkin jo sinänsä huvittavia, eikä tirskahduksia voi estää, kun tekijät selvästi ottavat itsensä niiden suhteen haudanvakavasti kaiken hölmön toiminnan keskellä.

  Lopussa tekijöiden aika, usko projektiin tai rahat – tai kaikki kolme – ovat loppuneet kesken, kun tarina saatetaan päätökseensä heittämällä hahmoja ilman mitään jatkuvuutta paikasta ja mielentilasta toiseen huiman verenroiskutuksen saattelemana.

  Jouni Vikman

  Tähdet: 3/5

  DAYBREAKERS
  Yhdysvallat 2010
  OHJAUS JA KÄSIKIRJOITUS Michael ja Peter Spierig
  PÄÄOSISSA Ethan Hawke, Willem Dafoe, Sam Neill, Isabel Lucas
  GENRE Toiminta
  IKÄRAJA 18
  KESTO 1 t 40 min
  ENSI-ILTA 22. tammikuuta

  Lisää luettavaa