Hotel Mumbai

/ / GENRE , ENSI-ILTA 07.06.2019 TÄHDET

Tositapahtumiin perustuva jännitysnäytelmä muistuttaa Paul Greengrassin elokuvien tyyliä. Terrori-iskun tapahtumat on kuvattu autenttisesti.

Hotel Mumbai perustuu tositapahtumiin. Intian suurimmassa kaupungissa Mumbaissa tehtiin marraskuussa 2008 laaja terrori-isku, jossa kuoli ainakin 170 ihmistä. Australialaisen Anthony Marasin esikoispitkässä keskitytään yhteen terroristien kohteeseen.

Viihdemaailman tähtiä, valtionpäämiehiä ja monenlaisia muita arvovieraita majoittanut ylellinen Taj Mahal Palace on legendaarinen hotelli, joka tunnetaan upeasta arkkitehtuuristaan ja korkeasta palvelutasostaan. Hotellin ravintolapäällikkö Oberoi (Anupam Kher) ilmoittaakin elokuvassa hotellin tunnuslauseen: ”Asiakas on kuningas”.

Elokuvan alussa hotelliin on saapumassa iranilais-brittiläinen perijätär Zahra (Isänmaan puolesta -sarjasta tuttu Nazanin Boniadi) lapsensa ja amerikkalaisen aviomiehensä (Armie Hammer) kanssa. Lähes samalla ovenavauksella saapuu kutsumattomia vieraita. Kymmenen miehen terroristin ryhmä astuu hotellin aulaan ja alkaa tulittaa hotellin asiakkaita ja henkilökuntaa täysin sattumanvaraisesti konetuliasein.

Moni sivullinen kuolee, ja loput jäävät loukkuun. Henkilökunta ei edes halua paeta, vaan he tarjoutuvat palvelemaan työnantajaansa loppuun asti tunnuslausetta noudattaen. Työntekijöiden joukosta esiin nousee tarjoilijana toimiva Arjun, jota esittää Slummien miljonääristä tuttu Dev Patel. Arjun on köyhistä oloista ponnisteleva perheenisä, joka ei jää toimettomaksi epätoivoisessa tilanteessa.

Merkittävässä sivuroolissa nähdään Jason Isaacs. Hänen esittämänsä tiukkailmeinen venäläinen hotellivieras pystyy armeijataustansa takia antamaan vastuksen tunkeutujille.

Brittiläinen Isaacs on saanut venäläisen ex-sotilaan roolin ilmeisesti sen takia, että hän oli niin vakuuttava marsalkka Zhukovina elokuvassa Death of Stalin. Eikä siinä mitään, pätevästi hän hoitaa homman nytkin.

Komearaaminen Armie Hammer (The Social Network, Lone Ranger, Call Me by Your Name) sen sijaan jää hieman yllättäen pienempään rooliin. Varsinaista päähenkilöä elokuvalla ei olekaan.

Terroristien kuvaamiseen käytetään myös aikaa, eikä heistä ei ole tehty pelkkiä verenhimoisia terroristeja. Pikemminkin he ovat naiiveja nuorukaisia, joita ohjataan muualta puhelinyhteyden kautta.

Hotel Mumbai on intensiivinen jännitysdraama, jonka traagiset tositapahtumat on rekonstruoitu uskottavasti. Adrenaliinintäyteinen jännitys saa katsojan puristamaan penkkiä rystyset valkoisina.

Se ei kuitenkaan ole mitään viihdyttävää toimintaräiskettä, vaan pikemminkin laatudraaman ja jännärin toimiva yhdistelmä. Dokumentaarisesta tyylistä ja lähes reaaliaikaisesta etenemisestä tulee mieleen ohjaaja Paul Greengrassin elokuvat Bloody Sunday, United 93 ja 22 July. Henkilöhahmot ovat kuin oikeita ihmisiä, ja kokonaisuus on harvinaisen autenttisen tuntuinen.


YouTube video