Maa: Australia

Lion

Khandwa vuonna 1986. Saroo (Sunny Pawar) on ehkä pieni, mutta hän yrittää auttaa töitä paiskivaa äitiään. Eräään päivänä hän lyöttäytyy töitä etsivän veljensä seuraan, mutta nukahtaa junaan, joka kuljettaa hänet maan halki Kalkuttaan. Kauhistunut poika ei osaa kysyä apua, sillä hän ei muista nimeään tai mistä on kotoisin. Viikkojen harhailun jälkeen hän päätyy orpokotiin ja sieltä australialaispariskunnan (Nicole Kidman ja David Wenham) adoptoimaksi. Se osoittautuu kuitenkin vain hänen vuosikymmenten mittaisen matkansa aluksi.

Hacksaw Ridge – Aseeton sotilas

Outoa mutta totta: on kulunut tasan kymmenen vuotta Mel Gibsonin edellisestä ohjauksesta. Apocalypton ensi-illan jälkeen hänestä tuli lööppien vakiokamaa. Syytteitä rattijuoppoudesta sekä perheväkivallasta ja kissavideoita nopeammin netissä leviäviä rasistisia raivonpurkauksia. Näytti siltä, että entisestä maailman suurimmasta tähdestä oli tullut… entinen. Eipä mennä asioiden edelle.

Tanna

Tanna on vuonna 1980 itsenäistyneeseen Vanuatuun kuuluva noin 550 neliömetrin kokoinen saari eteläisellä Tyynellämerellä. Siellä on ollut asutusta jo 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Suuri osa sen 29 000 asukkaasta elää perinteisesti piittaamatta kapteeni Cookista vuonna 1774 alkaneista länsimaalaistamisyrityksistä. Sen asukkaat ovat jakautuneet eri heimoihin ja he seuraavat kulttuuria, uskontoa ja tapoja määrittelevää kastom-oppijärjestelmää. Vuonna 1987 tapahtui jotain, joka muutti perinteistä kastomia, ja se on inspiroinut tämän elokuvan tapahtumia.

The Dressmaker

Australialaisen Jocelyn Moorhousen edellinen ohjaustyö on niinkin pitkän ajan takaa kuin vuodelta 1997. 18 vuotta sitten ensi-iltansa saanut Sydänmailla (A Thousand Acres) perustui löyhästi Shakespearen Kuningas Leariin ja sitä voi verrata The Dressmakeriin siinä mielessä, että kummassakin elokuvassa loistavat vahvat näyttelijättäret. Sydänmailla-elokuvassa nähdään Michelle Pfeiffer sekä Jessica Lange ja The Dressmakerissa Kate Winslet sekä Judy Davis.

Gods of Egypt

Muinaisessa Egyptissä jumalat elivät sopusoinnussa kuolevaisten joukossa. Kun kuningas Osiris (Bryan Brown) päättää luovuttaa valtaistuimen pojalleen Horukselle (Nikolaj Coster-Waldau), koko kaupunki osallistuu juhliin. Mukana on kuitenkin kutsumaton vieras, Osiriksen veli Set (Gerard Butler). Kateudessaan ja vallanhimossaan Set tappaa Osiriksen, sokaisee Horuksen karkoittaen tämän aavikolle ja julistaa itsensä Egyptin ainoaksi hallitsijaksi. Ei kiva.

Kamppailu merta vastaan

Dan Brown -filmatisoinnit ovat olleet jättimenestyksiä, mutta Ron Howardin uralle ne eivät ole tehneet hyvää. 1980-luvun lopulta 2000-luvun alkuvuosille yleisöt rynnäköivät Howardin tehokkaisiin jännitysdraamoihin. Vuoden 2006 Da Vinci -koodin jälkeen ohjaajan hitiksi on noussut oikeastaan vain sen jatko-osa Enkelit ja demonit (2009).

Point Break

Vuonna 1991 ilmestynyt, Kathryn Bigelow’n ohjaama toimintaseikkailu Point Break on monelle sen aikoinaan nähneelle elokuvafanille – ja myös tuoreemmille katsojasukupolville – tärkeä elokuva. Niinpä jo ajatus uudelleenfilmatisoinnista on tuntunut masentavalta, vaikka näinä studioiden mielikuvituksettomuuden aikoina se oli vain ajan kysymys.

Truth

Vuonna 2004, Yhdysvaltojen presidentinvaalien alla tuottaja Mary Mapesin johtama toimittajatiimi teki juhlittuun 60 Minutes -ajankohtaisuutisohjelmaan jakson, jossa George W. Bushin väitettiin saaneen suhteilla paikan lentäjänä Teksasin kansalliskaartista 1970-luvulla. Näin hän olisi välttänyt joutumisen Vietnamin sotaan. Lisäksi uutistiimi väitti, että Bush ei edes osallistunut kansalliskaartin toimintaan.

Maija Mehiläinen

Pirteä mehiläistyttö Maija on tuttu suomalaistakin televisioista jo 1980-luvulta lähtien. Nyt kaksiulotteisena japanilaisena liukuhihnatuotantona toteutettu piirrossarja on päivitetty nykyaikaan tietokoneanimaationa. Mikä parasta, Maija Mehiläinen -elokuva säilyttää uudistuneesta ulkoasusta huolimatta hahmon alkuperäisen suloisuuden ja viehätysvoiman.

Pan

Peter Panin syntytarinan kertova Pan on värikäs ja epätasainen koko perheen seikkailu, joka näyttää kärsineen hätäisestä jälkituotannosta. Vahvahkon johdannon jälkeen se taantuu painottomaksi cgi-seikkailuksi, jossa millään ei enää ole katsojalle mitään väliä.