Talk to Me

Australialaisveljesten esikoiselokuva on ehkä aavistuksen geneeristä kauhua, mutta siinä on elokuvallista kunnianhimoa. Äkkisäikytysten sijaan se panostaa juoneen ja hahmoihin. (Ikäraja K-16)

9.8.2023 11:23
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 11.08.2023

Mitä tapahtuisi, jos joukko nuoria oikeasti keksisi tavan ottaa yhteys henkimaailmaan? Todennäköisesti jotain Talk to Me -elokuvan tapaista: siitä tehtäisiin viraalivideoita poikiva bileillan ohjelmanumero.

Australialaisten kaksosveljesten Danny ja Michael Philippou debyyttielokuvassa joukko ystäviä ja puolituttuja on saanut käsiinsä taikakalun, balsamoidun käden, jota kättelemällä ja sanomalla: ”Puhu minulle” saa yhteyden ympärillämme haahuileviin henkiin. Sanomalla: ”Päästän sinut sisään” taikakäden kättelijä päästää hengen sisäänsä välittämään tapahtumia kuvaavaa yleisöä huvittavia tai kauhistuttavia viestejä tuonpuoleisesta.

Rituaaliin sisältyy tarkkoja sääntöjä muun muassa siitä, kuinka kauan yhteys saa kestää, ettei henki ehdi pudottaa pysyvämpiä ankkureita. Henget ovat kuitenkin juonikkaita, varsinkin kohdatessaan epäluotettaville sanomilleen alttiita kokeilijoita. Asiaa ei auta, että käden omistajat on helppo taivutella kokeilemaan sääntöjen taivuttamista.

Paha pääsee valloilleen, kun käteen tarttuu 17-vuotias Mia, joka on toipumassa pari vuotta aikaisemmin tapahtuneesta äitinsä kuolemasta. Uskoessaan olevansa saamassa yhteyden äitiinsä hän tulee altistaneensa läheisiä ystäviään pahalle.

Talk to Me -elokuvasta on puhuttu laatutalli A24:n tuotantona. Se on kuitenkin lähinnä ottanut australialaiselokuvan levitykseensä. Australiasta on tullut monta kiinnostavan outoa tapausta, eikä A24 mihin tahansa roskaan tarttuisi.

Talk to Me onkin nykykauhun rintamalla ihan mukiinmenevä tapaus. Se on hyvin pian umpikujaan ajautuvalla tarinallaan ehkä melko perinteinen pelottelu. Se kuitenkin jaksaa panostaa henkilöhahmoihinsa ja näiden aidoilta tuntuviin suhteisiin. Sen jännitys kumpuaa siitä ja juonesta, joka jättää tilaa katsojan oivallukselle. Tämä onkin koko ajan on aavistuksen päähenkilön edellä joutuen pelkäämään pahaa tämän huonoja päätöksiä ennakoidessaan. Äkkisäikytykset ovat harvassa ja nekin tyylikkäitä.

Jouni Vikman

Talk to Me -elokuvan traileri

Lisää luettavaa