Iron Man 3

23.4.2013 16:31
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 24.04.2013

Uransa toisen tulemisen saatossa Robert Downey Junior on iskostunut massojen mieliin parhaiten Marvelin punakultaiseen teknoproteesiin sonnustautuneena Tony Starkina. Päällepäin egoistisen miljonäärineron roolissa maailman (eli tarkemmin sanottuna Yhdysvallat) pelastanut näyttelijä on viiden vuoden urakan jälkeen hiljalleen erkaantumassa lukuisista robottipuvuistaan.

Downey Jr:n sopimus Marvelin kanssa päättyy Iron Man 3:n myötä. Vaikka parin vuoden päästä ilmestyvä The Avengers 2 todennäköisimmin tuokin herran takaisin Tony Starkin rooliin, Iron Manin kolmas oma elokuva on selkeästi tämän hetkisen trilogian päätös. Sarjan tyylille uskollisesti myös viimeisin osa tarjoaa reilusti räjähtäviä hetkiä sekä piristävän määrän komiikkaa ja huumoria. Toiminnan ja kevennysten lomassa elokuva on kuitenkin yllättävän haikea ja alakuloinen.

Vaikka Iron Man onnistuikin The Avengersissa muiden Kostajien kanssa torjumaan suurimman tuhon, chitaurien hyökkäys New Yorkiin on jättänyt mieheen jälkensä. Starkin epävakaata mielialaa järisyttää myös Yhdysvaltoja terrorismilla kouluttava radikaali Mandarin, jonka järjestön luoma uhka tuntuu yltävän kaikkialle.

Lopulta myös sankarin yksityiselämä joutuu tulilinjalle, ja miehen on pakko lähteä epätoivoiseen taistoon pelastaakseen sen mitä ilman ei voi elää. Matkan varrella vastaan tulee sekä vanhoja tuttuja että uusia demoneita, mutta mukaan mahtuu lisäksi muutama yllättävä apuri.

Downey Junior on jälleen kerran hurmaava roolissaan, eikä Iron Maniksi oikein pysty kuvittelemaan ketään muutakaan. Tarina tarjoaa näyttelijälle myös mahdollisuuden tutlkita laajempaakin tunneskaalaa, missä mies onnistuu kylliksi. Guy Pearce on puolestaan sopivan niljakas Starkin reviirillä uhittelevana tiedemiehenä.

Parhaiten valkokankaan valloittaa kuitenkin Mandarinin roolissa taituroiva Ben Kingsley. Tätä konkaria mahtavampaa vaihtoehtoa terroristiryhmän pelätyksi keulakuvaksi on vaikea löytää, ja Kingsley pitää roolin eri puolet taitavasti hallussaan.

Parasta elokuvassa on tapahtumien ja toiminnan taustalla vaikuttavat teemat. Jo sarjan edellisissä osissa on käsitelty tieteen ihmettä ja tiedemiesten turmeltuvaisuutta, mutta tällä kertaa teema on aiempaa keskeisemmässä roolissa. Kotikasvuiset uhat ja kulisseissa piileskelevän pahuuden vaara ajavat sankarinkin välillä epätoivon partaalle, kun omanarvontunto roikkuu metallipuvun varassa. Kiehtovat tarina ja teemat sekä kelvollinen näyttteleminen tekevät lopputuloksesta suurimmaksi osaksi viihdyttävän ja ajoittain koskettavankin kokonaisuuden.

Toimintaelokuvalle harmillisesti tarinan läpi toistuvat toimintakohtaukset puolestaan edustavat elokuvan kehnompia ominaisuuksia. Nopeatempoinen editointi ja alati heittelevät kuvakulmat tekevät taisteluiden seuraamisesta työlästä ja rasittavaa, minkä takia keskittyminen pääsee monesti herpaantumaan. Katsoja jää toiminnan aikana etäämmälle pitkästymään, vaikka kamera käykin ajoittain lähes hahmojen iholla.

Muutamista ongelmista huolimatta elokuvan ohjannut ja Drew Pearcen kanssa yhteistyössä käsikirjoittanut Shane Black on tehnyt viimeisimmästä Iron Manista kelvollisen kokonaisuuden, jonka katsoo mielellään osana Marvel Studiosin laajempaa universumia.

Iron Man 3 -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa