Kuninkaan hologrammi

26.5.2016 11:22
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 27.05.2016

Saksalainen Tom Tykwer on lahjakas ohjaaja, mutta hänen toistaiseksi parhaasta elokuvastaan, kekseliäästä rikoselokuvasta Juokse, Lola! on jo lähes kaksikymmentä vuotta. Sen jälkeen Tykwer ei ole ihan osunut napakymppiin vaikka onkin tehnyt mielenkiintoisia elokuvia kuten Heaven (2002) ja Parfyymi (2005).

Viime vuosina Tykwer on tehnyt yhteistyötä Wachowsky-sisarusten kanssa ohjaten heidän kanssaan elokuvan Pilvikartasto sekä Sense8-televisiosarjan jaksoja. Pilvikartastossa näytellyt Tom Hanks ilmeisesti oli tyytyväinen Tykwerin kanssa tehtyyn elokuvaan, sillä hän esittää pääosaa Kuninkaan hologrammissa, joka perustuu Dave Eggersin romaaniin.

Hanks on totuttu näkemään esittämässä tavallisia amerikkalaisia miehiä, jotka joutuvat erikoisiin tilanteisiin. Tässä on yksi sellainen rooli lisää. Hanksin esittämä Adam Clay on IT-alalla työskentelevä viisikymppinen myyntitykki. Uutta suuntaa elämäänsä etsivä Adam matkustaa Saudi-Arabiaan neuvottelemaan tärkeästä sopimuksesta. Hologrammitekniikalla toteutetun virtuaalisen kokousjärjestelmän potentiaalinen ostaja on itse maan kuningas, mutta häntä on kovin vaikea tavoittaa.

Tarinasta muodostuu eräänlainen Päiväni murmelina -muunnelma, jossa jokainen päivä on samanlainen mutta silti erilainen. Adam huomaa kerta kerran jälkeen, että päivä on neuvottelujen osalta jälleen mennyt hukkaan. Hänelle jääkin aikaa tutustua maahan hupaisan autonkuljettajan (loistavan sivuroolin tekevä Alexander Black) kanssa. Selkään ilmestyvä outo kyhmy aiheuttaa huolta, mutta onneksi Sarita Choudhuryn esittämä lääkäri antaa hoivaa. Naisseurasta ei muutenkaan ole pulaa, kun vapaamielinen tanskalaisnainen alkaa tehdä tuttavuutta.

Kuninkaan hologrammi on tyylikkäästi kuvattu ja piristävän omaperäinen tarina, mutta se koskee lähinnä alkupuolta. Elokuva käynnistyy surrealistisella visiolla Talking Headsin Once in a Lifetime -kappaleesta. Alkujakso esittelee päähenkilön ja hänen sisäisen maailmansa hienosti, mutta se jääkin itse asiassa jää elokuvan parhaaksi hetkeksi, vaikka tarina jatkuukin lupaavana.

Saudi-Arabian matkan ensi kokemukset sisältävät jänniä käänteitä, ja eksoottisista maisemista otetaan paljon irti. Saudi-Arabia näyttäytyy länsimaalaiselle vastakohtien maana. On autioita hiekkaerämaita mutta myös moderneja kaupunkeja täynnä elämää. Rikkaiden ja köyhien ja miesten ja naisten välillä on suuria eroja.

Lopussa tarinan romanttiset ainekset nousevat etualalle. Viimeisen vartin aikana heitetään pois paitsi päähenkilöiden päällysvaatteet myös tarinan kiinnostavat ainekset.

Tylsä viimeinen näytös on harmillinen pettymys, sillä Kuninkaan hologrammi sisältää myös paljon hyvää. Ei ehkä kannata menettää toivoaan Tom Tykwerin suhteen, mutta Kuninkaan hologrammi jää hänen urallaan välityöksi.

Kuninkaan hologrammi -elokuvan traileri

Lisää luettavaa