Lasse Kreikassa

29.4.2013 09:40
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 26.04.2013

Serkukset Anders Jacobsson ja Sören Olsson ovat kirjoittaneet lukuisia lasten- ja nuortenkirjoja, joiden tunnettuja hahmoja ovat perheidensä ja ihmissuhteidensa kanssa sekoilevat Sune – suomalaisittain Lasse – ja Bert. Jacobsson ja Olsson ovat Ruotsin versio Sinikka ja Tiina Nopolasta, joiden kirjoista on myös väännetty elokuvamuotoon Risto Räppääjän sekä Heinähatun ja Vilttitossun seikkailuja.

Lieko kyse lähdemateriaalista vai kulttuurisista eroista, mutta edellä mainittujen tekijöiden töihin perustuvien lastenelokuvien vertailu kääntyy kyllä reilusti Suomen eduksi. Siinä missä Risto Räppääjän seikkailut viihdyttävät surrealistisella värikkyydellään lapsia ja onnistuvat koskettamaan aikuisenkin lapsellisia puolia, teattereihin saapuva Lasse Kreikassa vaikuttaa vain normaalimaailmaan heitetyltä farssisekoilulta, joka typeryydessään ehkä vetoaa lapsiin, mutta aiheuttaa aikuisissa lähinnä myötähäpeää.

Kuten nimestä voi päätellä, Lassen viisihenkinen perhe päätyy lomamatkalle Kreikkaan, mikä järkyttää saitaa isää, joka joutuu lystin maksamaan. Isän itaruudesta ottaa ongelmaa touhottava äiti, ja lomakohteen työntekijät saavat tuta pikkuveli Håkan Bråkanin terrorista. Mukana on myös perhettään häpeävä isosisko, joka tosin on persoonaton lapanen, joka ilmeisesti esiintyy elokuvan kohtauksissa ilman kunnollista tarkoitusta vain, koska hän on kirjoista tuttu hahmo.

Lasselle itselleen tuottavat ongelmia kotiin hylätty tyttöystävä, joka ei pidäkään taukoa suhteessa huonona ideana sekä lomakohteesta löytyvä tyttö, joka tuntuu immuunilta Lassen hurmaustaidoille. Itseään naistenmiehenä pitävälle Lasselle tämä on kova kolaus, ja hän tulee vedetyksi mukaan isäpuoliehdokastaan kapinoivan tytön kiusantekoon.

Lastenelokuvan ongelma onkin, että siinä on hyvin vähän mitään aidosti hauskaa, ja huumori keskittyy nimenomaan kiusaamiseen. Lasse mätkii uuden tyttöystäväehdokkaan isäpuolta toistuvasti munille, vaikka se ei ole hauskaa ensimmäisellä kerrallakaan. Lomakohteen työntekijät esitetään konnina, koska he eivät anna Håkan Bråkanin varastaa myytäviä tuotteita. Sivuhenkilönä on pintapoppispissis, joka toistuvasti kärsii vakavia fyysisiä vammoja Lassen ja tämän perheen toimien johdosta.

Hämmentävintä on, että mukaan on ympätty Lassen vanhempien sekä toisen ruotsalaisperheen ihmissuhdeongelmia, jotka eivät istu muuhun kokonaisuuteen. Tekijät tuntuvat kuvittelevan, että koko perheen elokuva tarkoittaa sillisalaattia, johon on väkisin ympättävä toisiinsa liittymättömiä palikoita virtsankarkailua unohtamatta.

Rehellisyyden nimissä on todettava, että Lasse Kreikassa -elokuvan ongelma on myös siinä, että hahmot eivät ole tuttuja. Elokuva ei yritäkään esitellä heitä, vaan luottaa siihen, että katsoja tietää kunkin erityispiirteet. Mutta ensikertalaiselle esimerkiksi Lassen naamanvääntely on vain rasittavaa, vaikka sen ymmärtääkin pilailuksi pojan käsityksistä omista hurmaustaidoistaan. Perinteisiä roolimalleja tukeva elokuva esittelee perheen, jota ei voisi sietää omalla lomamatkallaan, saati sitten seurata elokuvassa.

Lasse Kreikassa -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa