Russian Libertine – Venäjän vapain mies

9.5.2012 10:09
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 11.05.2012

Euroopassa 1600-luvulla vaikuttaneet libertiinit arvostelivat yhteiskuntaa ja auktoriteetteja. Myöhemmin termin merkitys on laajentunut tarkoittamaan ihmisiä, jotka sanoutuvat irti yhteiskunnan tiukoista säännöistä. Yksi tunnetuimpia libertiinien ajattelutavan kannattajia oli 1700-luvulla vaikuttanut ranskalaiskirjailija markiisi De Sade.

Ari Matikaisen ohjaama dokumentti Russian Libertine – Venäjän vapain mies kertoo miehestä, jota voi hyvällä syyllä kutsua venäläiseksi libertiiniksi. Venäläiskirjailija Viktor Jerofejev (s. 1947) on paitsi tutkinut De Saden tuotantoa myös kuulunut toisinajattelijoihin Venäjällä jo 1970-luvulta alkaen.

Matikaisen ensimmäinen pitkä dokumentti, Jussi-palkittu Yhden tähden hotelli (2007), kertoi laulaja Jorma Kääriäisestä. Nyt Matikainen kuvaa aivan toisenlaisen luovan ihmisen elämää. Matikainen kiinnostui aiheesta luettuaan Jerofejevin suomeksi julkaistun kirjan Hyvä Stalin.

Jerofejev onkin mitä kiinnostavin hahmo dokumentin aiheeksi. Hän aloitti kirjailijan ja kirjallisuuskriitikon uransa jo 1970-luvulla, jolloin elettiin Brežnevin johtaman kommunistidiktatuurin alla. Putinin aikana kirjailijantyö on ollut vapaampaa, mutta Jerofejev on silti joutunut poliitikkojen hampaisiin ja herättänyt pahennusta teksteillään, joita on väitetty milloin venäläisvastaisiksi milloin pornografisiksi. Kirjailijan työn lisäksi Jerofejev esiintyy säännöllisesti television keskusteluohjelmissa ja juontaa omaa radio-ohjelmaa Eho Moskvy -kanavalla.

Russian Libertine – Venäjän vapain mies kertoo paitsi Jerofejevistä myös venäläisestä yhteiskunnasta. Kommunismihallinto on kaatunut jo ajat sitten, mutta suuri osa kansasta ei ole tyytyväinen uuteen itsevaltaiseen hallintoon ja Putinin nyky-Venäjään. Jerofejevin kirjailijapersoonan kautta ohjaaja Matikainen tuo esiin Venäjän yhteiskunnan ja kulttuurielämän valtavat muutokset ja viimeaikaisen kuohunnan.

Jerofejev on siinäkin mielessä kiinnostava valinta dokumentin kohteeksi, että hän on ollut lähellä sekä kulttuurin että vallan eliittiä. Dokumentissa ovat mukana myös hänen perheenjäsenensä. Jerofejevin veli Andrei on maineikas taiteen tutkija ja Tretjakov-gallerian kuraattori. Isä Vladimir oli arvostettu diplomaatti ja Stalinin henkilökohtainen tulkki. Jerofejevin isän kuvaama kaitafilmimateriaali 50-luvulta tuo elokuvaan kiehtovan lisän. Isän ja pojan suhde oli läheinen mutta ristiriitainen. Jerofejev näyttää edelleen kokevan syyllisyyttä siitä, että hänen toimintansa kirjailijana ja toisinajattelijana kenties katkaisi isän menestyksekkään uran.

Russian Libertine – Venäjän vapain mies on vaikuttava dokumentti sekä yhdestä kirjailijasta että kokonaisesta kansakunnasta. Matikainen on luonut rakenteeltaan ja muodoltaan tarkkaan harkitun ja sujuvasti etenevän kokonaisuuden. Russian Libertine on aivan erilainen elokuva kuin toinen dokumentti, punkbändistä kertova tuore Kovasikajuttu, mutta nämä kaksi elokuvaa ovat hienoja esimerkkejä suomalaisen dokumentin erinomaisesta nykytilasta.

Russian Libertine – Venäjän vapain mies -elokuvan traileri


Filmtrailer.com