Selviytyminen

3.1.2013 11:12
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 04.01.2013

Selviytyminen perustuu todellisen espanjalaisperheen tarinaan, mutta vaikka elokuvan taustavoimat ovat espanjalaisia, on perheestä tehty australialainen todennäköisesti pääosiin saatujen tähtien kaliiberin vuoksi.

Naomi Watts ja Ewan McGregor tekevät mainiota työtä kolmen lapsen vanhempina, joiden idyllin maanjäristyksen laukaisema valtava hyökyaalto särkee varoittamatta Thaimaassa vuoden 2004 Tapaninpäivänä. Veteraanien rinnalle nousee vanhinta lasta esittävä nuori ensikertalainen, Tom Holland. Valitettavasti tekijät eivät luota näyttelijätyön voimaan, vaan alleviivaavaat jokaisen hetken merkityksellisyyttä äärimmäisillä lähikuvilla, hidastuksilla ja mahtipontisesti vellovalla musiikilla.

Tsunamit on toteutettu uskomattoman hienosti, ja erityisesti elokuva keskittyy niiden aiheuttamien virtauksien vastustamattomaan voimaan. Veden alle jääneiden ihmisten kadottaessa käsityksensä siitä, missä päin pinta on, myös katsoja pidättää hengitystään ja puristaa kädennojia rystyset valkoisina.

Hyökyaalto ja läheisiään etsivien ihmisten tuska iskevät lujaa eläytymiskykyistä katsojaa, varsinkin jos tällä on edes jonkinlainen yhteys kahdeksan vuoden takaiseen katastrofiin. Vaikka kuvastoa on taatusti lievennetty todellisuudesta, voi elokuvasta saada käsitystä siitä, millaista henkilökohtaista ja yleistä hävitystä tsunami vähimmilläänkin on saanut aikaiseksi.

Keskittymällä lähes täydellisen oloiseen länsimaiseen perheeseen elokuva kuitenkin sulkee kärsimyksen siistiin hermeettiseen kuplaan. Osaksi katastrofia tunnutaan laskettavan myös se, että hyvinvoivat valkoiset ihmiset joutuvat makaamaan likaisessa sairaalassa ja käyttämään samoja vaatteita monta päivää peräkkäin.

Elämän tärkeysjärjestysten joutuessa uudelleen puntariin tärkeimmiksi asioiksi tuntuvat nousevan Coca Cola ja matkavakuutus, joka tsunamin sattuessa takaa yksityisen suihkukonekuljetuksen pois hävityksen keskelle jäävien paikallisten joukosta.

Selviytyminen -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa