Snowden

22.9.2016 17:33
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 23.09.2016

Salaisia asiakirjoja julkisuuteen vuotaneesta Edward Snowdenista ilmestyi pari vuotta sitten kiinnostava dokumentti Citizenfour, joka palkittiin Oscarilla. Nyt yhteiskunnallisista aiheista tunnettu veteraaniohjaaja Oliver Stone on tehnyt Snowdenista kertovan draamaelokuvan, jossa nimiroolia esittää Joseph Gordon-Levitt.

Amerikkalaisen yhteiskunnan kipupisteitä useissa elokuvissaan käsitellyt Stone on sopiva tekijä Snowdenista kertovaan elokuvaan. Stonen ongelma vain on aina ollut se, että hän esiintyy suurena totuudenpuhujana vaikka samaan aikaan surutta sekoittelee faktaa ja fiktiota.

Vuonna 1991 ilmestynyt JFK oli mestarillisesti kerrottu kokonaisuus, mutta se oli nimenomaan fiktiota eikä totuus John F. Kennedyn murhasta, vaikka Stone niin haluaakin uskoa.

Samalla asenteella kannattaa katsoa myös Snowdenia: se on todellisesta ihmisestä kertova elokuva, mutta se on myös fiktiivinen vakoojaseikkailu. Mutta tässäkin on sama kuin JFK:n kohdalla, se ei tarkoita, että elokuva olisi huono.

Elokuvan alussa Snowden tapaa hongkongilaisessa kauppakeskuksessa elokuvaohjaaja Laura Poitrasin (Melissa Leo) sekä kaksi Guardianin toimittajaa. Sen jälkeen tapahtumat jatkuvat Citizenfourin nähneille tutuissa merkeissä. Pian kuitenkin siirrytään Snowdenin menneisyyteen käyttämällä takaumia, jotka tuovat mieleen Stonen Syntynyt neljäs heinäkuuta –elokuvan (1989). Snowden aloitti uransa armeijassa mutta joutui loukkaantumisen takia jättämään armeijauran kesken. Ura urkenee kuitenkin tiedustelupalvelussa.

Stone kertoo Snowdenin elämänvaiheista vetävästi ja käyttää kiehtovia dramaturgisia elementtejä. Heti ensimmäisessä kohtauksessa nähtävä Rubikin kuutio on merkittävä osa elokuvan tarinaa. Snowdenin viittomakielen taidosta tulee hyötyä tiukassa paikassa.

JFK:ssä ylistettiin Kennedyä, mutta nyt Yhdysvaltain johdosta ei löydy vastaavaa sankaria. Barack Obama on Stonen näkemyksen mukaan petturi, joka ensin näyttäytyi pelastajana mutta jatkoi ulkopolitiikassa George W. Bushin linjaa.

Stone on aina ollut visuaalisesti vahva ohjaaja. Yhteistyössä kuvaaja Robert Richardsonin kanssa syntyi 80- ja 90-luvuilla upealta näyttäviä ja teknisesti taidokkaita elokuvia. Nyt kuvaajana on lahjakas Anthony Dod Mantle, joka tunnetaan Danny Boylen ja Lars Von Trierin kanssa tehdyistä elokuvista. Visuaalisesti vaikuttavimpiin hetkiin kuuluu kohtaus, jossa Rhys Ifansin esittämä tiedustelupalvelun johtaja muuttuu kirjaimellisesti kuin Orwellin isoksiveljeksi.

Joseph Gordon-Levitt on noussut vähitellen Hollywood-näyttelijöiden ykköskaartiin. Snowdenin nimihahmo on hieno osoitus hänen kyvyistään. Hän tekee Snowdenista uskottavan roolihahmon vähäeleisesti mutta vakuuttavasti.

Toisessa merkittävässä roolissa on Shailene Woodleyn esittämä Snowdenin tyttöystävä Lindsey Mills. Lehdistössä Mills on Stonen mukaan leimattu pelkäksi tyhjäpäiseksi tankotanssijaksi, ja siksi ohjaaja on halunnut korostaa Millsin merkitystä Snowdenin elämässä. Parisuhde onkin Snowdenissa isossa roolissa, mutta Stone on parempi kuvaamaan vainoharhaista vakoojapeliä kuin ihmissuhteita.

Jussi Huhtala

Snowden -elokuvan traileri

Lisää luettavaa