Vuoden 2016 Trollsissa (yli)reipas trollityttö Poppy pelasti juron erakkoystävänsä Risun kanssa kansansa julmilta bergeniläispeikoilta – ja opetti nämäkin ilkeilyn sijaan joraamaan vetävän diskopopin tahtiin. Jatko-osassa Trolls 2: Maailmankiertue Poppy ja heräävien tunteiden kanssa tuskaileva Risu tuovat toivat yhteen musiikin eri lajityyppejä edustavat trollit. Uutuudessa heidän missionsa on henkilökohtaisempi.
Heti alkuunsa paljastuu, että Risu on lapsena ollut mukana suositussa poikabändissä BroZone, joka nimensä mukaisesti koostui viidestä veljeksestä. Kun bändin sisällä sukset menivät ristiin, hajosi myös perhe, eikä Risu ole sen koommin kuullut veljistään. Se itse asiassa selittää Poppyn viralliseksi poikaystäväksi vihdoin päätyneen Risun erakkoluonnetta ja pessimismiä.
Vihollisista ystäviksi muuttuneiden bergeniläisten kuninkaan Rungon ja tämän Bridget-morsiamen häihin ilmestyy Risun vanhin veli, joka etsii maailmalle kadonneita sisaruksiaan. Yksi heistä, Floyd, on nimittäin joutunut ilkeän poptähtikaksikko Velvetin ja Veetin vangiksi. Mikä pahinta, kuuluisuutta haluavat mutta lahjattomat popparisisarukset imevät Floydista laulutaitoja, kunnes tästä ei ole mitään jäljellä.
On siis lähdettävä joukolla etsimään muita veljeksiä ja lopulta pelastamaan Floyd. Matkalla kohdataan tietysti monia uusia tuttuja ja jännittäviä ansoja.
Trollsit ovat oudon ristiriitaisia tapauksia. Hahmot perustuvat alun perin tanskalaisiin pystytukkaisiin muovinukkeihin. Tietokoneanimaatio on tehnyt niistä mukavan homssuisesti huovitettuja, neuleita rakastavia skräppäys-olentoja, vaikka niiden maailma on edelleen glitterillä höystettyä muovia. Seikkailut ovat puhdasta adhd:ta, johon on päälleliimattu pinnallista ”sanomaa”. Samalla se pitää homman liikkeessä; Bändi koossakin olisi voinut olla pitkitetty etsintäseikkailu, mutta se suorastaan loikkii pääasiaansa. Kun päähenkilöt toteavat tarvitsevansa jotain, he huomaavat saman tien sen olevan edessään, mikä on itse asiassa virkistävää ja jopa hauskaa.
Pinnallisuudesta huolimatta pinnallisuutta myös pilkataan Velvetin ja Veetin vastaanottaessa elämäntyöpalkintoa kuukauden esiinnyttyään. Hahmojen loputon pirteys ja koko ajan kirkkaissa väreissä sykkivä kuva rasittavat, mutta samalla naulitsevat katsojan tuoliinsa. Bändi koossa mukiloi alistumaan hauskanpidolle vaikka väkisin.
Ja mikäpä siinä, kun pirskahteleva leffa taatusti pitää pienimmät katsojat kiinnostuneina ja saa aikuisetkin hymähtelemään jos ei nyt kypsemmille niin ainakin monitasoisemmille vitseilleen. Lopullisen niitin arkkuun lyö loputon virta mukaansatempaavaa musiikkia, joka ammentaa niin tästä päivästä kuin nostalgian syvästä kaivosta.
Tämä arvio perustuu suomenkieliseen versioon. Oli tietysti harmi menettää pääosissa kuultavat Anna Kendrick ja Justin Timberlake sekä sellaisia tähtiä kuin Camila Cabello, Daveed Diggs, Amy Schumer ja monia muita. Suomi-versio, jossa Poppyna ja Risuna toimivat Evelina ja Petrus Kähkönen, toimii kuitenkin loistavasti. Show’n uhkaa varastaa Mini Timanttina kuultava Lukas Leon. Muissa rooleissa on muun muassa sellaisia nimiä kuin Ellinoora, Jannika B ja Elias Kaskinen…
Jouni Vikman
Trolls: Bändi koossa -elokuvan traileri
