Lätty lätisee! Mikä on kaikkien aikojen paras nyrkkeilyelokuva? Katso lista tästä!

Haluut sä turpaan? Urheilussa on jotain kovin alkukantaista. Ihmiset ottavat mittaa toisistaan fyysisin sekä strategisin keinoin kentillä, kaukaloissa ja tietenkin kehissä ympäri maailman. Nyrkkeily lienee yksi vanhimpia urheilulajeja niin ammattilaisten keskuudessa Madison Square Gardenissa kuin amatööritasolla nakkikioskijonossa neljältä aamuyöstä.

17.11.2018 10:03

Nyrkkeily kiehtoo varmasti sen suoruuden vuoksi – myös sääntöjä ymmärtämätön voi rentoutua ja katsoa, kun ottelijat hakkaavat toisiaan. Marraskuun lopussa ensi-iltansa saavan Creed II:n kunniaksi juhlistetaan tässä kuussa nyrkkeilyleffoja. Listaa kootessani yllätyin, kuinka korkeatasoisia elokuvia lajiin liittyy. Myös maailman parhaimpiin lukeutuvat elokuvantekijät ovat tarttuneet aiheeseen, jopa silloin kun urheilu ei heitä kiinnosta tai kosketa millään tavalla.

Yhteneväisyyksiä löytyy lähes kaikista listaltakin löytyvistä elokuvista: rakkaus ja perhesuhteet nivoutuvat usein hyvinkin vahvasti nyrkkeilijöiden elämään. Onkin melko turvallista väittää, että siellä missä on nyrkkeilyleffa on myös romantiikkaa kaikille aisteille.

Listalle olen valinnut itseäni eniten puhuttelevia teoksia ja pistänyt niitä mielivaltaiseen järjestykseen. Dokumentit rajasin listan ulkopuolelle, mikä valitettavasti jätti pois Muhammad Alista (1942–2016) kertovan upean Kehäkuninkaat (1996). Myös muutama tunnettu teos jäi listalta ulos, kuten edellä mainitun legendan elämästä kertova, Will Smithin tähdittämä keskinkertainen Ali (2001) ja melko tyylikäs paluu Creed (2015).

 

10 The Boxer – Nyrkkeilijä (1997)

Elokuvat Isän nimeen ja Minun elämäni ohjanneen Jim Sheridanin kolmas yhteistyö Daniel Day-Lewisin kanssa jatkui lähes yhtä hedelmällisenä kuin edelliset. The Boxer – Nyrkkeilijä kertoo irlantilaisesta Danny Flynnistä, jonka lupaava ura nyrkkeilijänä katkesi 14 vuoden vankilatuomioon. Flynn haluaa aloittaa uuden elämän kotonaan Belfastissa mutta suututtaa IRA:n pomon siinä sivussa. Mukana on tietysti myös rakkautta, kun vanha suola alkaa janottaa.

Elokuva sai kolme Golden Globe -ehdokkuutta, ja Day-Lewisin ohella siinä nähdään loistavat Emily Watson ja Brian Cox. Koomikkona paremmin tunnettu UFC:n entinen kommentaattori Joe Rogan on todennut, että Day-Lewisin roolityö on paras ja realistisin hänen koskaan näkemänsä nyrkkeilijäkuvaus.

 

9 Kadun kuningas (1957)

Robert Wisen ohjaustyö perustuu keskisarjalaisen Rocky Grazianon (1919–1990) omaelämäkertaan Somebody Up There Likes Me ja seuraa nyrkkeilijän elämää surkeasta lapsuudesta hankalaan nuoruuteen ja 28-vuotiaaksi maailmanmestariksi asti. Alunperin Grazianon roolin oli tarkoitus mennä ajan nuorisoidolille, James Deanille, eikä se yllätä lopputulosta katsoessa; Graziano on kirjoitettu ainakin elokuvaan hyvin deanmaiseksi kapinalliseksi vihaisen nuoren miehen arkkityypiksi.

Lopulta Deanin taagisen kuoleman seurauksena roolin sai vielä tuolloin melko tuntematon Paul Newman. Kadun kuningas toi Newmanille huomattavan määrän näkyvyyttä ja kiitosta, ja viimeistään kaksi vuotta myöhemmin Newman löikin itsensä läpi elokuvassa Kissa kuumalla katolla. Tarkkasilmäiset saattavat huomata myös pikaisen esiintymisen uransa alussa olevalta Steve McQueenilta.

 

8 Warrior (2011)

Suurta osaa urheiluelokuvista paremmin käsikirjoitetussa, koskettavassa urheiludraamassa entinen merijalkaväensotilas Tommy (Tom Hardy) palaa alkoholisti-isänsä luokse ensimmäistä kertaa vuosiin. Koko perhe kärsii kipeistä haavoista ja katkerista väleistä, mukaan lukien Tommyn isoveli Brendan (Joel Edgerton).

Sattumien kautta veljekset päätyvät kamppailemaan samassa vapaaotteluturnauksessa, jonka palkintona on viisi miljoonaa dollaria. Katsoja tuntee sympatiaa kumpaakin päähenkilöä kohtaan.

Gavin O’Connorin ohjaama Warrior oli suuri menestys ja varmasti yksi niistä elokuvista jotka auttoivat sinetöimään Hardyn nimen a-tähtien joukossa. Veljesten isänä nähtävä Nick Nolte tekee yhden uransa parhaista roolitöistä elokuvassa, josta hänet palkittiin parhaan miessivuosan Oscar-ehdokkuudella.

 

7 Taistelija (2010)

Taistelija oli ensimmäinen elokuva David O. Russellilta kuuteen vuoteen. Se aloittikin uuden luvun ohjaajamestarin uralla, sillä jokainen elokuva siitä eteenpäin on ollut tapaus.

Todellisiin tapahtumiin pohjautuvassa elokuvassa Micky Ward (Mark Wahlberg) on menestyneen velipuolensa Dicky Wardin varjossa. Micky ei jaksa enää perhettään manageriäiteineen ja narkkariveljineen, ja päättää muuttaa yhteen Amy Adamsin näyttelemän tarjoilijan kanssa. Se osoittautuu Mickyn elämän ja uran kannalta oikeaksi ratkaisuksi, mutta perhe ei tietenkään pidä siitä.

Warriorin tavoin myös Taistelija käsittelee sisarus- ja perhesuhteita erittäin onnistuneesti – rakkauden ohella. Taisteilija sai seitsemän Oscar-ehdokkuutta, mukaan lukien paras elokuva. Melissa Leo ja Christian Bale veivät pystit kotiin parhaista sivuosista.

 

6 Cinderella Man (2005)

Myöskin tositapahtumista inspiraationsa saanut Cinderella Man on yksi Ron Howardin onnistuneimpia elokuvia. Elokuva kertoo 1930-luvulla vaikuttaneen nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestarin James J. Braddockin (1905–1974) tarinan.

Braddockin vaimo on onnellinen, kun nyrkkeily joutuu jäämään sivuun käden murtumisen seurauksena. Muut satunnaistyöt eivät kuitenkaan elätä perhettä, joka kärsii suuren laman hampaissa siinä missä mikä tahansa muukin perhe.

Ylpeä ja suoraselkäinen Braddock päättää ottaa riskin ja tehdä sitä mitä parhaiten osaa: kamppailla jälleen kehässä. Pian hän saa mahdollisuuden tavoitella jopa maailmanmestaruutta. Päärooleissa nähdään Russell Crowe ja Renée Zellweger sekä Oscar-ehdokkuuteen parhaasta miessivuosasta yltänyt Paul Giamatti Braddockin ystävänä ja managerina.

 

5 Kuin raivo härkä (1980)

Usein maailman parhaiden elokuvien joukossa mainittu Kuin raivo härkä ei ole omia henkilökohtaisia suursuosikkejani, mutta siitä huolimatta elokuvan ansiot ovat kevyesti huomattavissa. Se näyttää hyvältä, eikä Robert De Niro säästele itseään vähääkään Jake LaMottana (1922–2017), joka menehtyi viime vuonna 95-vuotiaana.

Ohjaaja Martin Scorsese aluksi jopa kieltäytyi tavanomaisesta nyrkkeilytarinasta, joka toisen käsikirjoittajan mukaan on jo tehty sataan kertaan: ”Taistelija, jolla on ongelmia veljensä ja vaimonsa kanssa ja mafia on hänen kintereillään.” Siitä huolimatta urheilusta piittaamaton Scorsese sai työryhmineen aiheesta teoksen, joka on jäänyt elokuvahistoriaan. LaMottan tarina kehien kuninkaasta epäonnistuneeksi stand up-koomikoksi on myös erittäin kiinnostava ja raikas kontrasti.

 

4 Hymyilevä mies (2016)

Ei vain yksi viime vuosien parhaita kotimaisia, vaan myös yksi viime vuosien parhaita urheiluelokuvia. Juho Kuosmasen ensimmäinen kokopitkä elokuva Hymyilevä mies voitti Cannesin elokuvajuhlilla arvostetun Un Certain Regard -palkinnon. Elokuva kertoo tositapahtumiin pohjautuen Olli Mäestä, joka kamppaili ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta Davey Moorea vastaan.

Hymyilevä mies on yltänyt myös harvinaiseen saavutukseen, kun se arvioitiin Rotten Tomatoes -sivustolla tuoreeksi täysin 100 % pistein. Business Insider listasi toukokuussa kriitikkojen mukaan maailman parhaat urheiluelokuvat kautta aikojen, ja Hymyilevä mies sijoittui sijalle 15.

 

3 The Hurricane (1999)

Listan järkyttävimpiin ja epätoiminnallisimpiin elokuviin kuuluu loistava The Hurricane, joka kertoo menestyneen välisarjan nyrkkeilijän Rubin ”Hurricane” Carterin (1937–2014) tapauksesta. Carter ja hänen ystävänsä tuomittiin kolmoismurhasta vankeuteen vuonna 1966.

Carter pääsi vapaaksi vuonna 1985, kun korkein oikeus myönsi, että hän istui 19 vuotta vankeudessa syyttömänä. Tuomio oli perustunut rasismiin, jonka seurauksena Carter vietti elämästään neljäsosan vankilassa. Loistavassa elokuvassa Thomas Crownin tapaus ja Ja oikeutta kaikille -elokuvien ohjaaja Norman Jewison ohjaa uransa huipulla ollutta Denzel Washingtonia, joka putsasi useat palkinnot hurrikaanin tavoin.

 

2 Rocky (1976)

 

Ensimmäistä Rocky-elokuvaa katsoessa on vaikea uskoa sen olevan Sylvester Stallonen hengentuote. Varmasti moni Episodinkin lukija suutahtaa, mutta onhan se nyt selvä ettei Stallone ole koskaan ollut erityisen hyvä näyttelijä. Lähinnä hän on vaikuttanut aina urheilijalta, joka esiintyy elokuvissa lihaskimppu-Sylttynä. Hahmona Rocky Balboa on kuitenkin toista maata.

Hahmo on räätälöity juuri Stallonelle, varmaankin koska hän on itse luonut sen, vaikka ohjauksesta vastaakin John G. Avildsen. Muun muassa parhaan elokuvan Oscarilla palkittu Rocky on Stallonen suurin saavutus, ja millainen saavutus se onkaan! Elokuvan kokonaisuus kantaa niin käsikirjoituksen kuin ohjauksenkin puolesta. Se ei ehkä ole kestänyt aikaa yhtä hyvin kuin moni muu 70-luvun elokuva, mutta se ei juuri vähennä sen arvoa.

Rocky raivasi aikanaan tietä vastaavanlaisille elokuville – enkä puhu nyt jatko-osista. Totta, Rocky aloitti kokonaisen franchisen, jota voidaan kokonaisuutena pitää enemmän tai vähemmän onnistuneena. Vielä vuonna 2006, 16 vuotta viidennestä, sarjan kuudes osa Rocky Balboa sai ensi-iltansa. Yllättäen elokuva ei ollut väkinäinen, vaan suhteellisen hyvä, mikrovalmis ateria.

Uunissa paistettu muhennos nähtiin kuitenkin vuonna 2015, kun ulkopuoliset tahot tarttuivat Stallonen luomiin hahmoihin pienen etäisyyden päästä synnyttäen uuden sukupolven Creedin. Siitä Stallone sai uransa toisen Oscar-ehdokkuuden näyttelijänä – molemmat Rocky Balboan roolista.

 

1 Million Dollar Baby (2004)

Nyt 88-vuotiaan Clint Eastwoodin uran voisi jakaa kolmeen osaan. Ensiksi tuli länkkäri- ja toimintatähti, seuraavaksi omaa näkemystä puskeva, länkkäreitä ja toimintaa ohjaava näyttelijä ja kolmantena kypsiä ja vakavasti otettavia elokuvaklassikoita tekevä näyttelevä ohjaaja. Armotonta vuodelta 1992 voidaan pitää jonkinlaisena vedenjakajana lukujen kaksi ja kolme välillä. Hiljaiset sillat ja Menneisyyden ote ovat hienoja teoksia kumpikin, mutta sitten tulee Million Dollar Baby, joka sinetöi Eastwoodin uusimman roolin merkittävänä ohjaajana.

Elokuva kertoo Hillary Swankin näyttelemästä nyrkkeilijäksi tahtovasta Maggie Fitzgeraldista, joka toivoo Frankie Dunnin (Eastwood) alkavan hänen valmentajakseen. Eläköitynyt salinomistaja kieltäytyy, mutta tarttuu myöhemmin haasteeseen. F.X. Toolen novelleihin pohjautuvassa ja Paul Haggisin sovittamassa käsikirjoituksessa kosketetaan jotakin olennaista ihmisyydestä urheilun ytimessä.

Million Dollar Baby on koukuttava ja täydellä Eastwood-laadulla valmistettu elokuva. Monella tavalla sen voi nähdä jonkinlaisena aisaparina muutamaa vuotta myöhemmin valmistuneelle Gran Torinolle, jossa intensiteetti pysyy yhtä hyvin yllä koko elokuvan ajan. Million Dollar Baby palkittiin neljällä Oscarilla: parhaasta elokuvasta, ohjauksesta, naispääosasta, sekä Morgan Freemanin miessivuosasta.

Lisää luettavaa