Episodin esittelyssä parhaat road moviet eli matkaelokuvat. Matka on yksi klassisia elokuvan aiheita. Monissa hyvissä tarinoissa lähdetään matkalle.
Miksi matkalle lähdetään? Sillä ehkä haetaan vapauden tunnetta. Matkalle lähtö vapauttaa totutuista kuvioista ja antaa mahdollisuuden muutokseen.
Joskus matkalle lähdetään pakoon kun maa alkaa polttaa jalkojen alla. Paetaan poliisia, roistoja tai menneisyyttä.
Matkalle lähdetään myös etsimään jotain. Jotain kadonnutta. Rahaa, rakastettua tai jotain vähemmän konkreettista. Matka voi merkitä itsensä etsimistä tai henkistä kasvua.
Päämäärän saavuttamisella ei ole aina ole suurta merkitystä. Tärkeämpää on usein se mitä matkan aikana tapahtuu. Matkalle lähteminen ja liikkeellä oleminen ovat matkaelokuvan ydin.
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Episodissa 3/2005.
Teksti: Jussi Huhtala
10. Leningrad Cowboys Go America
Aki Kaurismäen Leningrad Cowboys Go America alkaa Siperian kylmää tundraa muistuttavassa paikassa. Maailman huonoin rockbändi Leningrad Cowboys yrittää epätoivoisesti saada levytyssopimusta aikaan. Paikallinen levymoguli ei ole vaikuttunut mutta neuvoo yhtyettä lähtemään Amerikkaan, jossa kuulemma kaikki menee läpi. Bändi pakkaa kamansa sekä yhden tönköksi jäätyneen soittajansa, ja lähtee managerinsa (Matti Pellonpää) kanssa New Yorkiin menestystä etsimään. Todellisuus Amerikassa ei kuitenkaan vastaa odotuksia. Yhtyeen polkkasoundi ei vakuuta. Keikat Madison Square Gardenissa tai Yankee Stadiumilla vaihtuvat pieneksi hääkeikaksi Meksikossa.
Bändi ostaa käytetyn Cadillacin ohjaaja Jim Jarmuschin esittämältä autokauppiaalta, ja matka halki Amerikan kohti Meksikoa alkaa. Matkan varrella bändi tekee enemmän tai vähemmän pieleen meneviä esiintymisiä.
Matkalla nähdään Kaurismäen kuvaamana erilainen Amerikka, lähiöiden takapihoja ja hämyisiä baareja. Lopulta bändi saapuu Meksikoon, mutta sitä ennen koetaan kaikenlaista. Bändin perässä seuraa sinnikäs kylähullu Igor (Kari Väänänen).
Ennen Mies vailla menneisyyttä -elokuvan menestystä Leningrad Cowboys Go America oli ehkä Aki Kaurismäen kansainvälisesti tunnetuin elokuva. Bändin hiustyyli ja kengät ovat maailmankuuluja.
9. True Romance
True Romance on viime vuonna kuolleen brittiläisen Tony Scottin ohjaustyö, mutta enemmän sitä pidetään sen käsikirjoittajan Quentin Tarantinon elokuvana. True Romance on Tarantinon ensimmäinen käsikirjoitus, ja joidenkin mielestä lopputulos olisi ollut parempi, jos hän olisi itse ohjannut sen. Mene ja tiedä. Tony Scottilla oli isoveljensä Ridleyn tapaan visuaalista silmää, ja elokuva on kuvattu ja leikattu tyylikkäästi. Kun tähän yhdistää Tarantinon loistavan tekstin, on lopputuloksena toiminnallinen ja hauska road movie.
True Romance on paitsi road movie myös rakkaustarina – tosin tarantinomainen sellainen. Sarjakuvakaupan työntekijä ja Clarence (Christian Slater) tapaa kokemattoman puhelintytön Alabaman (Patricia Arquette), ja seuraa romanssi sekä pikavihkiminen. Alabaman sutenööri (rastatukkainen Gary Oldman) ei pidä ajatuksesta, joten seuraa välienselvittely, jonka jälkeen Clarence ja Alabama lähtevät pakomatkalle. Mukaan tarttuu kokaiinilla täytetty matkalaukku.
True Romance on vastustamattoman vauhdikas ja energinen elokuva. Elokuvan näyttelijäkaarti on loistavasti valittu. Mafiapomon (Christopher Walken) ja Clarencen isän (Dennis Hopper) välinen sanailu on Tarantino-dialogia parhaimmillaan. Elvikselläkin on oma merkityksensä tässä road movie -klassikossa.
8. Tapahtuipa eräänä yönä
Frank Capran ohjaama Tapahtuipa eräänä yönä on klassinen romanttinen komedia Hollywoodin kulta-ajalta. Se on myös matkaelokuva, jossa matkustetaan bussilla ja liftaten pitkin lama-ajan Yhdysvaltoja.
Pilalle hemmoteltu seurapiirineiti ja perijätär Ellie Andrews (Claudette Colbert) on menossa rahaa havittelevan playboyn kanssa naimisiin. Ellien isä ei hyväksy avioliittoa, joten Ellie lähtee livohkaan isänsä huvipurrelta.
Ellie lähtee bussilla tulevan sulhasensa perään. Matkalla hän tapaa reportteri Peter Warnen (Clark Gable). Juopottelun takia juuri potkut saanut Peter vainuaa julkkiskaunottaren seikkailussa mehevän jutun aiheen ja päättää auttaa Ellietä. Peter ja Ellie jatkavat yhdessä matkaa kohti New Yorkia. Perässä seuraavat Ellien isäukon liikkeelle laittamat etsivät.
Tapahtuipa eräänä yönä oli aikanaan valtaisa menestys. Lisäksi se voitti viisi tärkeintä Oscar-palkintoa: paras ohjaus, elokuva, mies- ja naispääosa sekä käsikirjoitus. Vastaavaan Grand Slamiin on sen jälkeen pystynyt vain kaksi elokuvaa: Yksi lensi yli käenpesän (1975) ja Uhrilampaat (1991). Elokuva teki Frank Caprasta Hollywoodin eturivin ohjaajan ja nosti Columbian suurten elokuvastudioiden joukkoon.