Anna-Leena Härkösellä oli rankkoja kokemuksia ennen metoo-aikaa – Maineikas ohjaaja käyttäytyi sopimattomasti, eikä hän ollut ainoa

Sujuva kokoelma muisteloita.

22.5.2025 08:00

Vastikään 60 vuotta täyttänyt Anna-Leena Härkönen on tehnyt pitkän ja monipuolisen uran sekä kirjailijana että näyttelijänä. Härkösen ystävä, kirjailija Katja Kallio on kirjoittanut hänestä elämäkerran, joka päästää kohteensa yksin ääneen. Muita ihmisiä ei ole haastateltu.

Kallio kertoo esipuheessa, että Härkönen on suora ja kärsimätön ihminen, joka ei kestä paskapuheita eikä kaunistele. Sellainen kuva Härkösestä myös syntyy, kun kirjaa lukee. Kallio selvästi tuntee Härkösen hyvin, ja tämä on avautunut hänelle rehellisesti.

Härkösestä tuli jo 18-vuotiaana tunnettu henkilö, kun hän esitti pääosaa Mikko Niskasen elokuvassa Mona ja palavan rakkauden aika. Seuraavana vuonna hän julkaisi esikoisromaaninsa, josta tuli menestys. Siitä lähtien Härkönen on ollut tunnettu kirjailija ja kolumnisti sekä tuttu kasvo elokuvista ja televisiosarjoista.

Merkittävä elokuvarooli ei ollut pelkästään miellyttävä kokemus. Niskanen ihastui Härköseen ja käyttäytyi häntä kohtaan sopimattomasti. Miesten vallankäyttö jatkui Teatterikorkeakoulussa, missä Jouko Turkka piti naisopiskelijoille runkkausharjoituksia. Kirjallisen maailman puolella arvostettu Erno Paasilinna alkoi humalassa kouria Härkösen rintoja. Tämä tapahtui kauan ennen metoo-aikaa, joten tapauksiin ei puututtu.

Lue myös: Miksi kirja on usein parempi kuin elokuva? Tove Janssonin Kesäkirja ja sovittamisen anatomia

Härkönen on kokenut rankkoja asioita yksityiselämässään. Takana on kolme avioliittoa ja kolme avioeroa. Pikkusisko teki itsemurhan, pikkuveli taas kuoli vuoden ikäisenä. Kirja ei kuitenkaan ole synkkä, vaan syntyy kuva vahvasta ihmisestä, joka pärjää elämän myrskyissä, vaikka se vaatiikin välillä terapiaa. Kallio on sujuva kirjoittaja, ja hän on päässyt hyvin kohteensa nahkoihin. Elämäkerta ei etene kronologisesti, ja Härkösen vaiheisiin jää paljon aukkoja. Alle 300-sivuinen kirja ei olekaan perinteinen taiteilijaelämäkerta vaan pikemminkin kokoelma muisteloita sieltä täältä. Ja sellaisena Taskupainos toimii mainiosti.

Entä mistä tulee kirjan nimi Taskupainos? Kirjailijakollega Antti Tuuri oli kutsunut pienikokoista Härköstä tällä nimellä.

Jussi Huhtala

★★★★

Taskupainos – Anna-Leena Härkösen elämästä. Kirjoittanut Katja Kallio. Kustantaja Otava. 295 sivua.

Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.