Cinema Mondo valittaa Pariisin vainotut -elokuvan ikärajasta

16.11.2010 11:54

Perjantaina ensi-iltansa saava Pariisin vainotut sai Suomen elokuvatarkastamolta 15 vuoden ikärajan. Elokuvaa Suomessa levittävä Cinema Mondo on valittanut päätöksestä, koska näkee akuutin tärkeäksi, että nuorilta ja koululaisilta ei vietäisi mahdollisuutta katsoa Pariisin vainotut -elokuvaa.

Elokuvalautakunnalle jätetysttä valituksessa kerrotaan, että K15-ikäraja estää yläasteikäisiä nuoria näkemästä elokuvaa siinä vaiheessa, kun sen aihetta käsitellään koulun historian opetuksessa. Ranskassa Pariisin vainotut on sallittu kaikenikäisille ja sadattuhannet koululaiset ovat nähneet elokuvan. Elokuvaa on myös käsitelty laajasti kouluissa.

Pariisin vainotut kertoo Ranskan juutalaisten kohtalosta II maailmansodassa ja perustuu tapahtumat eläneen, yli 80-vuotiaan Joseph Weismannin kokemuksiin. Hän pakeni toisen pojan kanssa kokoamisleiriltä ja selvisi sodasta, mutta ei ole pystynyt puhumaan kokemastaan vuosikymmeniin. Weismann on sanonut näin: ”Kun puhun siitä, se tukahduttaa minua, minä tukehdun. Mutta tämä tarina on kerrottava tämän päivän nuorille. Sillä juuri he kirjoittavat huomisen historian.”

Cinema Mondo on ehdottanut elokuvalle ikärajaksi K13.

Lisää luettavaa