Gerard Butlerista ei tullut James Bondia – luottonäyttelijä on jokasään mies

Vielä 2000-luvun alussa Gerard Butler oli ainakin huhuissa mukana Pierce Brosnanin seuraajaksi James Bondina – hän oli itse asiassa näytellyt uransa alussa pikkuroolissa vuoden 1997 seikkailussa Huominen ei koskaan kuole.

20.10.2017 12:14

Butlerista ei kuitenkaan tullut aivan eturivin toimintapullistelijaa tai romanttisen komedian sankaria. Sen sijaan hänestä tuli luottonäyttelijä, joka saa lajityypistä riippumatta hupsuimmankin leffan tuntumaan uskottavalta. Nyt hänenkin kykynsä joutuvat koetukselle.

Uudessa uljaassa maailmassa ilmastonmuutos on otettu haltuun rakentamalla maapallon säätä kontrolloiva satelliittiverkosto. Se on nyt kuitenkin kääntymässä ihmiskuntaa vastaan, ja Gerard Butlerin esittämän Jake Lawsonin on ratkaistava ongelma.

– Olen usein esittänyt hyvin fyysisiä, soturihenkisiä toimintahahmoja. Geostormissa oli hauska näytellä vähän älyllisempää tyyppiä, jopa hieman nörtähtävää tiedemiestä. Jake on hieman kömpelö, ei kovin hyvä ihmisten seurassa, itsepäinen ja ylimielinenkin, Butler kuvailee hahmoaan.

– Osa Jaken tarinaa on, kuinka hänen on opittava tulemaan toimeen avaruusaseman muiden tieteilijöiden, erityisesti veljensä kanssa. Hänen on opittava ottamaan huomioon muut ja veljensä kanssa selvitettävä mysteeri estääkseen planeettaa uhkaavat geomyrskyt.

Elämänsä aikana Butler on kokenut myrskyn jos toisenkin.

– Olin New Yorkissa Sandy-hurrikaanin aikaan, se oli unohtumatonta. Olin jumissa keskustan asunnossani useita päiviä. Kun olin Islannissa kuvaamassa, kimppuumme kävi neljä myrskyä yhden kuukauden aikana. Eräänä päivänä naapurihotellin katosi irtosi tuulen voimasta. Kolme kertaa leirimme yksinkertaisesti katosi. Tulimme kuvauspaikalle, eikä jäljellä ollut yhtään mitään. Tuuli oli puhaltanut kaiken mereen.

– Jokin aika sitten moottoripyöräilin Utahin läpi. Yli tuhannen kilometrin matkalla kohtasimme lähes tornadotason myrskyjä. Meillä oli 80 km/h lasissa ja kohtasimme uskomattomia tuulenpuuskia. Olin varma, että olin lähdössä lentoon.

Ne ovat kuitenkin pientä Geostorm-elokuvassa esiteltyjen maailmanlaajuisten luonnonkatastrofien rinnalla.

Ohjaaja Dean Devlin on käsitellyt tieteisaiheita melko vapautuneesti käsikirjoituksissaan sellaisiin elokuviin kuin Täydellinen sotilas, Stargate, Independence Day ja Godzilla. Ensimmäisessä omassa valkokangasohjauksessaan hän kuitenkin huolestui siihen kirjoittamastaan meteorologiaan ja avaruusasemiin liittyvästä tiededialogista.

– Hän otti yhteyttä joihinkin NASA:n tyyppeihin ja sanoi: ”Kirjoitan satelliittien ja avaruusasemien muodostamasta kilvestä maapallon ympärille, onko se ihan hullua?” Tiedemiehet vastasivat, että: ”Ei itse asiassa välttämättä. Olemme itsekin miettineet olisiko sellainen ja sään kontrolloiminen mahdollista.” Se oli kiehtovaa, Butler kertoo.

Vaikka paljon Geostormista on tietysti toteutettu tietokoneella, sitä varten rakennettiin myös valtavia lavasteita, jotka tekivät näyttelijään vaikutuksen.

– Lavasteet olivat ilmiömäiset. En ole ikinä työskennellyt moisella kuvauspaikalla. Lavastajamme Kirk Petrucelli teki aivan uskomatonta duunia. Tuntui, että aina kuvauksiin kävellessäni siirryin aivan toiseen maailmaan. Käytäviä ja tunneleita oli satoja metrejä, ja vielä parin kuukauden jälkeenkin onnistuin eksymään niihin.

– Varsinkin lavasteiden yksityiskohtaisuus oli mieletöntä, etenkin kansainvälisen avaruusaseman lastausasemalla ja NASA:n kontrollihuoneessa. Se oli uskomaton paikka työskennellä, siihen pystyi todella uppoutumaan. Ympäristön koki aivan erityisellä tavalla, ja välillä pystyin täysin uskomaan siihen, että olisin avaruusasemalla. Sukkulassa istuessani oli kuin olisin tehnyt matkan avaruuteen ja muuttunut Jakeksi.

Nykyaikaiseen tapaan Jake Lawsonin avaruusasemalla johtama tiedemiesten ja astronauttien näyttelijäkaarti on hyvin kansainvälistä. Geostorm-elokuvan viitekehys tekee siitä kuitenkin luonnollista.

– Näyttelijäjoukon kansainvälisyys heijastelee koko elokuvan maailmanlaajuista mittakaavaa, Butler toteaa.

– Vaikka tulimme eri maista ja kulttureista, jotka eivät aina välttämättä näe asioita samalla tavalla, meillä oli henkilökohtaisella tasolla kunnioitusta toisiamme kohtaan kaikin puolin. Ja meillä oli hauskaa. Kaikki vetivät yhtä köyttä elokuvan puolesta, eikä kuvauspaikalla ollut isoja egoja. Tiesimme tekevämme isoa viihdeleffaa ja nautimme siitä joka hetki.

Butlerin näyttelemän Jake Lawsonin Max-veljeä esittää Jim Sturgess. Veljesten välit eivät ole parhaat mahdolliset.

– Jaken ja Maxin veljessuhteessa on paljon vahvoja tunteita, mutta pidimme Jimin kanssa myös hauskaa niitä setviessämme. Rakensimme suhteen sille, että veljeksillä on vahva kilpailuvietti, ja he kilpailevat myös keskenään. Hyvin usein se johtaa siihen, että he ovat vihaisia toisilleen. Jake syyttää epäreilusti Maxia kaikesta mikä on mennyt pieleen hänen omassa elämässään, mikä kääntää isoveli / pikkuveli -dynamiikkaa päälaelleen.

– Jake käyttäytyy kuin olisi pikkuveli ja hänen on kasvettava isoveljen rooliin. Silti juuri siitä dynamiikasta syntyy hauskojakin yhteenottoja Jaken ja Maxin välillä. Yrittäessään selvittää asioitaan he ärsyttävät toisiaan raivon partaalle.

Geostorm on tietysti ison budjetin viihdeseikkailu, mutta Butler näkee siinä muitakin piirteitä.

– On monia asioita, joita toivon yleisön saavan irti elokuvasta, koska se toimii niin monella tasolla. Sydämeltään se on elokuva yhteinäisyydestä, ihmisistä joiden on opittava tekemään yhteistyötä. Se on aina inspiroiva sanoma, etenkin katastrofielokuvassa. Sitten siinä on kiehtova salaliittolaisjuoni, johon on hauska paneutua. Ja totta kai siinä on eeppistä katastrofikuvastoa. Geostorm on hauska, sisuskaluissa tuntuva ja jännittävä elokuva!

Geostorm tulee ensi-iltaan 20.10.2017. Emme valitettavasti julkaise Geostormista arvostelua, koska elokuvaa ei haluttu esittää lehdistölle etukäteen.

 

Lisää luettavaa